5. Personalmessige forhold

Samandrag

Postens omfattende omstillingstiltak har i perioden 1999-2002 medført en bemanningsreduksjon i morselskapet på om lag 6000 årsverk og en bemanningsøkning i datterselskapene på rundt 2500 årsverk. Postens planer for kommende periode tilsvarer en nedbemanning i morselskapet på om lag 3700 årsverk og en bemanningsvekst i datterselskapene som tilsvarer en økning på ca. 880 årsverk. I tillegg til de planlagte tiltakene, vil Posten gjennomføre nye tiltak for å bedre lønnsomheten. Det legges til rette for å skaffe overtallige arbeid i konsernet, men mulighetene for slik omplassering er mindre enn før.

Sykefraværet og utviklingen i antall nye uføretrygdede er fortsatt høyt. Posten arbeider aktivt og målrettet med å forebygge og redusere det høye sykefraværet og uføretrygdingen. Sett i forhold til utviklingen de siste årene innebærer utviklingen i 2002 en utflating i sykefraværet og antall nye uføretrygdede.

Postens tilslutning til arbeidsgiverforeningen NAVO har gitt selskapet ny tariff- og hovedavtale. Det vil utformes andre avtaler og bestemmelser innenfor det personalpolitiske området i samarbeid med personalorganisasjonene. Posten vurderer blant annet alternative leverandører av pensjonsordninger.

Samferdselsdepartementet legger stor vekt på at de effektiviseringer som gjennomføres skjer i samarbeid med og med stor åpenhet overfor de ansatte. Videre ser departementet det som viktig at valg av en eventuell ny pensjonsløsning skjer i samråd med selskapets personalorganisasjoner. Departementet legger til grunn at Posten prioriterer arbeidet med å få ned sykefraværet og antall nye uføretrygdede.

Merknader frå komiteen

Komiteen har merka seg at det har vorte gjennomført store omstillingar i Posten dei siste åra og at dette har fått innverknad på situasjonen for mange tilsette. Posten reknar òg med å gjennomføre nye effektiviseringar for å oppnå ønska lønsemd. Framtidig effektivisering vil ha verknad på situasjonen for nye tilsette. Komiteen vil peike på at omstillingar som fører til endringar for tilsette, ofte er vanskelege for dei det gjeld. Difor er det avgjerande at effektiviseringane skjer i samarbeid med dei tilsette i ein open prosess. Komiteen vil streke under at det er viktig at Posten si oppfølgjing av dei som blir råka av omstillingstiltaka blir best mogeleg.

Komiteen registrerer at Posten har hatt svært høgt sjukefråver og stort tal uføretrygda dei seinare åra. Sjølv om tala har vist ei utflating, må arbeidet med å redusere sjukefråveret og talet på uføretrygda prioriterast høgt.

Komiteen er opptatt av at den omfattande omstilling og effektivisering som Posten har gjennomført og skal gjennomføre, ikkje må gå ut over målsetjinga om å tilby postkundane eit best mogeleg produkt. Komiteen meiner det er viktig at Posten blir oppfatta som ein attraktiv arbeidsplass der det både er godt arbeidsmiljø og der det er sentrale mål å gi dei tilsette høve til utvikling. Dette er grunnlaget for å rekruttere og halde på medarbeidarar med rett kompetanse.