Innstilling frå sosialkomiteen om forslag frå stortingsrepresentantane Magnhild Meltveit Kleppa, Ola D. Gløtvold og Rune J. Skjælaaen om høve til arbeidsinntekt for uføretrygda

Dette dokument

Til Stortinget

Samandrag

Det blir i dokumentet fremja følgjande forslag:

"Stortinget ber Regjeringa endra regelverket for arbeidsinntekt for uføretrygda, slik at lokale trygdekontor i einskilde tilfelle kan nytta skjønn."

Som bakgrunn for forslaget peikar forslagsstillarane på at uførepensjonistar etter gjeldande regelverk kan ha ei inntekt inntil eit grunnbeløp utan at uførepensjonen vert redusert. Forslagsstillarane meiner denne regelen fungerer godt m.a. fordi den gir høve til ei viss tilknyting til arbeidslivet. Forslagsstillarane vil peika på at denne regelen vert praktisert heilt kategorisk frå trygdeetaten, slik at dersom ein 100 prosent uføretrygda medvite eller uforvarande overstig inntektsgrensa på 1 G , får han eller ho automatisk melding om at uføregraden er redusert.

Forslagsstillarane vil halda på grensa 1 G, men meiner at dei lokale trygdekontora må ha høve til å nytta skjønn i saker der einskildpersonar tydeleg uforvarande har overstige denne grensa, og til å gjere ei heilskapleg vurdering der også t.d. legen sitt syn tel med.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hi­ldeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Per Steinar Osmundnes, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, mener at ordningen med at en kan tjene opptil 1 G uten avkorting i trygden er bra og bidrar til et inkluderende arbeidsliv. Komiteendeler forslagsstillernes vurdering om at en skal fastholde denne grensen.

Komiteener i likhet med forslagsstillerne blitt gjort oppmerksom på at uføretrygdede som tjener så vidt over grunnbeløpsgrensen, kan få en uventet avkorting i sin trygd og få sin uføregrad revurdert. Komiteenmener imidlertid at det kan være vanskelig å vurdere beløpsgrensen for avkorting ut ifra skjønn og å finne holdbare kriterier for det.

Komiteen har imidlertid registrert at mange av de berørte hevder at informasjon om konsekvensene av å tjene noe for mye ikke helt er blitt oppfattet, og at varsling om avkorting gis så sent at de derfor uforberedt havnet i en vanskelig situasjon med vesentlig reduksjon i sin inntekt.

Komiteen legger til grunn at opptjeningen på inntil 1 G uten at avkorting finner sted, skal fordeles over hele inntektsåret.

Komiteenviser til at trygdeetaten har et stort informasjonsansvar med hensyn til å formidle på hvilke premisser og hvordan de ulike trygdeordningene fungerer. Komiteenantar at etaten vil ta de mange signaler om opplevd manglende informasjon til etterretning, og søke å forbedre sin informasjon på dette punktet.

Komiteenviser til brev av 26. januar 2004 fra sosialministeren til sosialkomiteen der det fremgår at dersom uføregraden blir revurdert fordi inntekten overstiger et grunnbeløp, vil det fra 2004 ikke lenger være noe ventetid før stønadsmottakeren igjen får rett til en friinntekt på et grunnbeløp i tillegg til den inntekten som ble lagt til grunn ut ifra restarbeidsevne og gradert pensjon.

Komiteenvil peke på at i mange situasjoner der den trygdede tjener noe over 1 G, er dette ofte basert på tilfeldigheter og ikke nødvendigvis på en bedring av ens permanente arbeidsevne. Komiteen understreker at en trygdet som kommer i en slik situasjon, har rett til å få sin uføregrad vurdert på nytt i forbindelse med det påfølgende inntektsåret, slik at en spesiell situasjon ikke får urimelige konsekvenser over flere år.

Komiteenlegger vekt på at saksbehandlingen i slike tilfeller må skje raskt og legger til grunn at trygdeetaten har saksbehandlingsrutiner som sikrer dette.

Komiteen foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlem fra Senterpartiet ønsker primært å gi de lokale trygdekontorene anledning til skjønn i spesielle tilfeller. Dette medlem er likevel tilfreds med komiteens klare presiseringer og slutter seg derfor til innstillingen.

Tilråding frå komiteen

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:19 (2003-2004) - forslag frå stortingsrepresentantane Magnhild Meltveit Kleppa, Ola D. Gløtvold og Rune J. Skjælaaen om høve til arbeidsinntekt for uføretrygda – vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 4. mars 2004

John I. Alvheim

leiar

Britt Hildeng

ordførar