17.11 Kap. 4610 Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)

17.11.1 Post 4 Gebyr for registrering av småbåter

Sammendrag

I påvente av en framtidig konkurranseutsetting er driften av småbåtregisteret foreløpig beholdt i toll- og avgiftsetaten. Regjeringen opplyste i St.prp. nr. 1 (2003-2004) at den har som mål å gjennomføre en omorganisering av småbåtregisteret, slik at driften av registeret fullt ut blir lagt under privat virksomhet så raskt som mulig. For 2004 ble det derfor ikke foreslått bevilgning under kap. 4610 post 4 Gebyr for registrering av småbåter.

Departementet har mottatt henvendelser fra en del organisasjoner og virksomheter som kan være interessert i å drive registeret eller medvirke til å få på plass en ny registerordning. Blant annet for å sikre likebehandling og reell konkurranse mellom interesserte drivere, er det bestemt å kunngjøre en åpen anbudskonkurranse om overtakelse og drift av registeret. Avtale med ny driver antas å være klar 2. halvår 2004.

Departementet forutsetter at framtidig drift av registeret skal skje uten statstilskudd. I forbindelse med overføring av registeropplysninger til ny driver, må samtlige registrerte kontaktes for samtykke til fortsatt registrering, jf. personopplysningsloven. Samtykkeinnhentingen vil kunne utgjøre en betydelig andel av igangsettingskostnadene for ny driver. Departementet vil derfor ikke utelukke at det kan bli nødvendig med et engangstilskudd for å få til en akseptabel løsning. Dette vil først kunne bli avklart under behandlingen av de tilbud som mottas. Endelig opplegg for overføring av småbåtregisteret, herunder bevilgningsforslag hvis nødvendig, vil bli lagt fram for Stortinget.

Ut fra ovennevnte har toll- og avgiftsetaten også i 2004 gebyrinntekter fra småbåtregisteret. I 2003 var gebyrinntektene om lag 6,9 mill. kroner. Inntektsanslaget for 2004 er noe usikkert. For 2004 foreslås bevilget 6,0 mill. kroner under kap. 4610 Toll- og avgiftsetaten post 4 Gebyr for registrering av småbåter.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 6,0 mill. kroner under kap. 4610 ny post 4.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at disse medlemmer har gått imot å overføre driften av småbåtregistret fra Toll- og avgiftsetaten til private.