4.14 Kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

4.14.1 Post 50 Statstilskudd

Sammendrag

I forbindelse med dimensjonering av ny universitetsklinikk i Trondheim er det lagt til grunn at NTNUs arealbehov delvis dekkes gjennom bruk av arealer i et eksisterende bygg, Medisinsk teknisk forskningssenter (MTFS), jf. Innst. S. nr. 84 (2003-2004) og St.prp. nr. 15 (2003-2004). Kostnadene ved kjøp av arealer i MTFS er ikke en del av den vedtatte kostnadsrammen for ny universitetsklinikk. NTNU har, med forbehold om Stortingets vedtak, forhandlet frem en avtale om kjøp av resten av byggetrinn 1 i MTFS for 92 mill. kroner. Det foreslås på bakgrunn av dette å øke bevilgningen på posten med 80,3 mill. kroner til delvis finansiering av kjøp av seksjon to og tre i byggetrinn 1 i MTFS, mot en tilsvarende reduksjon av bevilgningen under kap. 281 post 79, jf. omtale under denne posten. Resterende beløp må ses i sammenheng med innsparte leieutgifter.

Det vises til omtale under kap. 256 Vox - Voksenopplæringsinstituttet vedrørende overføring av forskningsavdelingene ved Vox til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet. I forbindelse med overføringen foreslås det totalt å øke bevilgningen på posten med 3,166 mill. kroner. Av dette foreslås 1,606 mill. kroner overført fra kap. 256. NTNU er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter som selv fører avsetninger til pensjonsutgifter. Det foreslås derfor å overføre 0,785 mill. kroner fra kap. 1542 post 1 til dekning av avsetning til pensjonsutgifter. Overføringen medfører også økt bevilgningsbehov på 0,775 mill. kroner knyttet til avsetning av feriepenger ved nettobudsjetterte virksomheter, jf. egen omtale.

For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger foreslås det videre å redusere bevilgningen på posten med 5,819 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen på posten økt med 77,647 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 262 post 50 med i alt 77,647 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartietser positivt på at NTNU får anledning til å kjøpe den resterende del av Medisinsk Teknisk Forskningssenter i Trondheim, for på den måten å sikre institusjonens plassbehov og rasjonell utnyttelse av senteret. Disse medlemmer går derfor inn for at NTNU får fullmakt til å kjøpe den resterende del av bygget ved erverv av samtlige aksjer i MTFS. Disse medlemmer vil bemerke at dette ikke krever bevilgningsøkning ut over departementets forslag, og at sparte leieutgifter samt leieinntekter vil kunne betjene selskapets gjeld.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til at NTNU har lagt ned mye arbeid for å følge opp kvalitetsreformen i høyere utdanning. Disse medlemmer går imot å redusere bevilgningen til universitetet, da nedskjæringer midt i et budsjettår vil kunne svekke det videre arbeidet. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Kystpartiet viser til Regjeringens forslag om budsjettreduksjoner, omprioriteringer og angivelig nødvendig innstramninger. Dette medlem viser til at økonomien i dag tåler en større statlig innsats i samfunnet og ikke minst til ønske om at organisasjoner - offentlige og private - skal ha mest mulige forutsigbare rammevilkår og budsjett å forholde seg til. Dette medlem støtter derfor ikke Regjeringens forslag til endringer i ovenfornevnte budsjettområde.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

262

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet:

50

Statstilskudd, forhøyes med

83 466 000

fra kr 2 395 468 000 til kr 2 478 934 000"