6.7.1 Post 3 Andre inntekter

Sammendrag

På bakgrunn av forventet utvikling og salg av eiendom foreslås det å øke bevilgningen på kap. 3430 post 3 med 0,5 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 3430 post 3 med 500 000 kroner.

6.7.2 Ny post 4 Tilskudd

Sammendrag

Kriminalomsorgen mottar i 2004 tilskudd for deltakelse i internasjonalt fengselssamarbeid. Det foreslås i den forbindelse en bevilgning på 1,35 mill. kroner på ny post 4 Tilskudd. Videre foreslås det at Justisdepartementet i 2004 får fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 430 post 1 mot tilsvarende merinntekter under kap. 3430 post 4, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 1,35 mill. kroner under kap. 3430 (ny) post 4, og viser til forslag til vedtak II pkt. 2 under kapittel 21 Komiteens tilråding.

6.7.3 Halden fengsel

Sammendrag

Det vises til omtalen av Halden fengsel i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Justisdepartementet vil av hensyn til effektiv ressursbruk i justissektoren gjennomgå prosjektet på nytt med sikte på kostnadsreduksjon. Justisdepartementet vil komme tilbake til den videre fremdriften i fm. statsbudsjettet for 2005.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at soningskøen ved utgangen av 1. kvartal i år utgjorde 2 354 personer. De lange soningskøene svekker tilliten til vårt rettsvesen, og ødelegger straffens virkning på den straffedømte. Flertallet har merket seg at Regjeringen gjør lite for å bedre denne situasjonen. Det er alvorlig at Regjeringen sår tvil om oppstart av byggingen av Halden fengsel. Stortinget har tidligere fattet vedtak om å bygge nytt fengsel i Halden, og flertallet vil understreke at dette tiltaket må prioriteres i budsjettet for 2005.

6.7.4 Molde fengsel/erstatningsplasser i Hustad leir

Sammendrag

Molde fengsel har 12 plasser og er for tiden stengt på grunn av omfattende sopp- og muggskader. Det er iverksatt utbedringsarbeider for å fjerne sopp og mugg. Dette arbeidet vil bli avsluttet i løpet av sommeren 2004, men det er fortsatt et utbedringsbehov ved anstalten som gjør at plassene ikke vil bli tatt i bruk da.

Departementet arbeider derfor aktivt med å etablere midlertidige fengselsplasser ved siviltjenesteadministrasjonen Hustad leir i Fræna kommune til erstatning for plassene som er stengt ved Molde fengsel. Planleggingsarbeidet er i gang, og tilpassingsarbeider vil bli satt i gang fortløpende. Det legges opp til at plassene i Hustad leir kan tas i bruk i løpet av 2. halvår 2004.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.