8.7.1 Post 76 Bedring av funksjonsevnen, andre formål

Sammendrag

Blindeforbundenes rehabiliteringssentre

Folketrygden kan dekke utgifter til kurs (tilpasningskurs) for bedring av funksjonsevnen i dagliglivet for blinde- og svaksynte. Regnskapstall viser at døgnsatsen som refunderes av trygden er betydelig lavere enn de faktiske utgiftene forbundene har ved å arrangere tilpasningskursene.

På bakgrunn av en rapport fra Sosial- og helsedirektoratet om finansiering av blindeforbundenes institusjonsvirksomhet og en gjennomgang av Rikstrygdeverket av folketrygdens stønad til Blindeforbundets rehabiliteringsinstitusjoner, er det enighet mellom Helsedepartementet og Sosialdepartementet om at det er behov for å styrke finansieringen av disse institusjonene (Hurdalsenteret, Evenessenteret og Solvik).

Døgnsatsen foreslås økt til 2 100 kroner pr. døgn fra og med 1. juli 2004. Budsjettvirkning i 2004 blir 2,5 mill. kroner. Helårsvirkning fra og med 2005 blir på 5 mill. kroner.

Det foreslås at bevilgningen under kap. 2661 post 76 Bedring av funksjonsevnen, andre formål forhøyes med 2,5 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon av bevilgningen under kap. 2600 post 1.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 2661 post 76 med 2,5 mill. kroner.