Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at Stortingets vedtak om å gi Norsk Tipping AS monopol på drift av gevinstautomater nå skal bli vurdert av EFTA-domstolen. Den siste utviklingen i EU har ifølge forslagsstillerne vist at det skal sterke grunner til for å legitimere et monopol ut fra hensynet til å redusere skadevirkninger av spill.

Forslagsstillerne viser også til at i henhold til nye data fra Sverige er monopol verken et effektivt instrument for å håndheve aldersgrensene eller til å redusere omsetningen pr. automat. Monopolet i Sverige har dessuten ført til omfattende og stigende problemer med illegale spilleautomater.

Ved å utsette lovendringen til saken er behandlet i EFTA-domstolen, vil staten spare 933 mill. kroner i kompensasjon til formålene for 2005. Dersom EFTA-domstolen konkluderer med at monopolet er i strid med EØS-retten, vil staten ved en utsettelse unngå omfattende erstatning til aktørene.

Forslagsstillerne viser til at familie,- kultur- og administrasjonskomiteen i Innst. O. nr. 124 (2002-2003) jf. Ot.prp. nr. 44 (2002-2003)) støttet Regjeringens forslag om å gi Norsk Tipping AS monopol på drift av gevinstautomater fra 2006.

Vedtaket er klaget inn for EFTA Surveillance Authority (ESA), og det er reist søksmål mot den norske stat. Oslo Tingrett besluttet 25. februar 2004 å forelegge saken for EFTA-domstolen til uttalelse. Regjeringsadvokaten har påkjært avgjørelsen til Lagmannsretten.

Forslagsstillerne foreslår at vedtaket, i lys av at EU-kommisjonens rettslige vurdering av medlemslandenes spillemonopoler, utsettes frem til saken er behandlet i EFTA-domstolen.

Det er forslagsstillernes mening at intensjonene bak lovforslaget (Ot.prp. nr. 44 (2002-2003)) fullt ut kan oppnås, uten monopol for Norsk Tipping AS. Departementet bør komme i dialog med bransjen, og med utgangspunkt i komiteens innstilling finne frem til tiltak som kan bidra til å imøtekomme de sosialpolitiske hensynene allerede fra 2005, dersom lovendringen utsettes frem til saken er behandlet i EFTA-domstolen.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremlegge forslag om en midlertidig utsettelse av vedtaket om monopol på drift av gevinstautomater, inntil ESA har avsluttet saken, slik at inntektene sikres for de samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner og lag."