4. Avinors virksomhet i 2003

4.1 Sammendrag

Avinor har gjennom omstillingsprogrammet prioritert igangsetting av nødvendig omstilling for å nå målsettingene som ble lagt ved stiftelsen av selskapet.

Konsernet investerte i 2003 for om lag 738 mill. kroner, inkl. beredskapstiltak mot terror og sabotasje. Det største prosjektet foruten beredskapstiltakene er NATCON, som gjelder innføring av ny teknologi i flysikringstjenesten. Lufthavnene har hatt en meget god regularitet og punktlighet i 2003.

Etter Samferdselsdepartementets vurdering har Avinor lagt opp til en nøktern investeringsprofil i 2003, der tiltak knyttet til flysikkerhet og beredskap mot terror og sabotasje mot luftfarten er prioritert. Investeringene er finansiert uten nye låneopptak.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, mener at sikringstjenesten er en viktig sak som ligger under Avinors kompetanseområde.

Uavhengig av om denne tjenesten gjøres i egen regi eller av eksterne aktører vil flertallet understreke at de som utfører denne type tjenester må gjennomgå en grundig sikkerhetsklarering.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil peke på at i Avinors vedtekter § 10 heter det:

"Styret skal forelegge for samferdselsministeren alle saker som antas å være av viktig samfunnsmessig eller prinsipiell betydning, herunder saker om hel-/delprivatisering av basisvirksomhet."

Disse medlemmer er av den oppfatning at en privatisering av sikringstjenesten er en privatisering av basisvirksomhet og burde vært vurdert som en sak som skulle vært forelagt for Stortinget.