Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen, Magnar Lund Bergo og Karin Andersen om at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og et registrert trossamfunn med vigselsrett skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse

Til Stortinget

Sammendrag

Stortinget behandlet lov om endring i lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (ekteskapsloven) Innst. O. nr. 17 (2002-2003), 2. desember 2003. Her var det en enstemmig komité som stilte seg positiv til at livssynssamfunn skal få vigselsrett.

Forslagsstillerne mener det vil være et viktig prinsipp å endre lovgivningen slik at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og trossamfunn både kan forestå vigsler og partnerskapsinngåelser, og at myndighetene dermed likestiller ekteskap og partnerskap gjennom lovgivningen.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i ekteskapsloven og partnerskapsloven og eventuelt andre tilhørende lover, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker rett til å forestå partnerskapsinngåelser, får dette innvilget på lik linje med ekteskap."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til Stortingets behandling av lov om endring i lov av 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (ekteskapsloven) i Innst. O. nr. 17 (2002-2003) hvor en enstemmig komité stilte seg positiv til at livssynssamfunn skal få vigselsrett.

Komiteen er kjent med at det foreløpig bare er Human-Etisk Forbund som har søkt om rett til å forestå partnerskapsinngåelser.

Komiteen viser til at forslaget vil innebære endringer i forskriftene til partnerskapsloven, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker om rett til å forestå partnerskapsinngåelse, får dette innvilget på lik linje med vigselsrett.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at statsråden under behandlingen av forslaget om endringer i ekteskapsloven desember 2003 ble spurt om hvorvidt Human-Etisk Forbund burde gis kompetanse til å forestå partnerskapsinngåelse. I sitt svar la statsråden vekt på at hensikten med endringen i ekteskapsloven og som bl.a. gir livssynssamfunn vigselskompetanse på lik linje med trossamfunn, er å likestille livssynssamfunn med registrerte trossamfunn. Denne lovendringen trådte i kraft fra 1. oktober 2004. Flertallet viser videre til at registrerte trossamfunn ikke er gitt kompetanse til å forestå partnerskapsregistrering, og at det bare er Notarius Publicus som har en slik kompetanse.

Flertallet vil understreke at prinsippet i forhold til vigselsrett er menneskerettighetenes bestemmelse om religionsfrihet. Intet trossamfunn eller livssynssamfunn kan tvinges til å vie likekjønnede par.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker å realitetsbehandle forslaget uten videre utredning, da dette er en naturlig konsekvens av de siste endringene i ekteskapsloven.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreta endringer i forskriftene til partnerskapsloven, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker rett til å forestå partnerskapsinngåelser, får dette innvilget på lik linje med ekteskap."

Dersom Arbeiderpartiets og Sosialistisk Venstrepartis primære forslag faller, vil disse medlemmer gi subsidiær støtte til Høyres og Senterpartiets forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til at disse partier i sin tid stemte imot partnerskapsloven.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Senterpartiet mener imidlertid at dersom andre enn Notarius Publicus skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse, er dette av en slik karakter at det krever utredning og bred høring.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om livssynssamfunn/registrerte trossamfunn skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse, og legge saken fram for Stortinget."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser forslaget som en utvidelse av partnerskapsloven, hvilket Fremskrittspartiet ikke støtter.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og Senterpartiet:

Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om livssynssamfunn/registrerte trossamfunn skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse, og legge saken fram for Stortinget.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen foreta endringer i forskriftene til partnerskapsloven, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker rett til å forestå partnerskapsinngåelser, får dette innvilget på lik linje med ekteskap.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 16. november 2004

Sonja Irene Sjøli

leder og ordfører