Vedlegg: Brev fra Barne- og familiedepartementet v/statsråden til Stortingets presidentskap, datert 24. november 2004

Tilskudd for enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere

I salderingen av budsjettet for 2004 vedtok Stortinget at tilskudd for enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere skal utbetales fra og med måneden vedkommende bosettes i kommunen, og ikke per kalenderår (jf. B.innst. S. nr. 2 (2003-2004) Innstilling fra fami-lie-, kultur- og administrasjonskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2004 vedkommende Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Finansdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet og Sosialdepartementet).

Departementets tildelingsbrev til Utlendingsdirektoratet (UDI) som forvalter av tilskuddsordningen for enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere, henviser til Stortingets budsjettvedtak fra 15. desember 2003, men uten å presisere endringen som følger av Stortingets vedtak. Konsekvensen av dette er at ovennevnte vedtak fra Stortinget ikke er blitt fulgt opp. Dette betyr at kommunene også i 2004 har fått utbetalt tilskudd per barn per år, og ikke fra måneden bosettingen fant sted. Barne- og familiedepartementet ser i ettertid at vedtaket burde vært tydeligere kommunisert til UDI.

I saldert budsjett 2004 ble det lagt til grunn at provenyet av å beregne tilskudd fra bosettingsmåned, ville utgjøre anslagsvis 13 mill. kroner. Regnskapstall fra UDI per 12.11.2004 viser at provenyet ved en slik beregning av tilskuddet i 2004 er på om lag 2,6 mill. kroner. Dette berører 49 kommuner. I tillegg kommer effekten for de kommuner som har inngått avtale med UDI om bosetting av enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere, men foreløpig ikke mottatt tilskuddet. Dette gjelder et fåtall kommuner. Følgelig vil den totale innsparingen være betydelig mindre enn lagt til grunn i behandlingen av budsjettet for 2004, og utgjør kun om lag 1 prosent av bevilgningen.

Departementet konstaterer at de berørte kommunene har fått utbetalt for høyt tilskudd, men at det ikke er grunnlag for å kreve beløpet tilbakebetalt.

Barne- og familiedepartementet har i nysalderingen bedt om en tilleggsbevilgning på 94,6 mill. kroner knyttet til kap. 854 post 64 Tilskudd for enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere. I tillegg til bosettingstilskuddet dekker posten refusjon av kommunenes barnevernutgifter knyttet til enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere. Posten er en overslagsbevilgning og vil etter BFDs forslag i nysalderingen utgjøre totalt om lag 300 mill kroner. Departementet vil understreke at det er stor usikkerhet knyttet til det eksakte behovet på posten, da man i bevilgningsforslaget har lagt til grunn anslag per tredje kvartal når det gjelder refusjonskravene for barnevernsutgifter.