Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Magnhild Meltveit Kleppa om oppnevnelse av et uavhengig utvalg for å gå gjennom størrelse og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov

Til Stortinget

Sammendrag

Det er ifølge § 1 i lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell statens overordnede ansvar å sikre en landsdekkende dyrehelsetjeneste. I behandlingen av nytt lovverk, Ot.prp. nr. 52 (2000-2001), uttalte Stortingets næringskomité i Innst. O. nr. 119 (2000-2001) at en ordning med vaktdistrikt skal bedre tilbudet til brukerne. En forsvarlig responstid skal ivaretas og det skal tas hensyn til kostnadene til dyreeierne. Det ble i behandlingen av nytt lovverk også forutsatt at ordningen skulle evalueres etter kort tid med tanke på organisering og økonomi. Resultatet av denne evalueringen skulle meddeles komiteen. Dette er til nå ikke gjort.

Det er i dag 161 vaktområder for veterinærvakt. Antallet områder ble redusert fra 208 til 161 for to år siden, og det er som tidligere nevnt ennå ikke gjort noen grundig evaluering av konsekvensene av denne reduksjonen. Det er derfor betenkelig at Regjeringen nå foreslår en ytterligere reduksjon i bemanningen, uten en uavhengig og grundig vurdering av dagens ordning.

Veterinærene stilles allerede i dag overfor store utfordringer knyttet til å betjene vaktområder med svært store avstander, og med utfordringer knyttet til blant annet fjell, fjorder, ferjer og behov for skyssbåt. I tillegg er vaktdistriktene svært ulike med hensyn til dyretetthet og sesongvariasjoner.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen nedsette et uavhengig utvalg for å gå gjennom størrelse og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov. Utvalget må avgi innstilling innen utgangen av mai måned inneværende år."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Pål Berrefjord, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad og Einar Steensnæs, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til forslaget fra representantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Magnhild Meltveit Kleppa om oppnevnelse av et uavhengig utvalg for å gjennomgå størrelsen på og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov.

Komiteen er gjort kjent med at forhandlingene med Den norske veterinærforening (DNV) om klinisk veterinærvakt er avsluttet og at en ny vaktavtale ble inngått 4. februar 2005, dvs. etter at forslaget ble fremmet. I tråd med § 26 i dyrehelsepersonelloven regulerer denne avtalen både organisering og betaling for den kliniske veterinærvakten. Avtalen med DNV ble inngått med forbehold om nødvendige bevilgningsvedtak fra Stortinget.

Komiteen er gjennom brev av 14. februar 2005 (vedlagt) fra Landbruks- og matdepartementet gjort kjent med at departementet om kort tid vil fremme en proposisjon for Stortinget. I denne proposisjonen har departementet signalisert at forhold omkring organisering og bemanning av den kliniske veterinærvakten vil bli nærmere belyst.

Komiteen imøteser en nærmere redegjørelse om saken i egen proposisjon og vil for øvrig forholde seg til den inngåtte avtalen mellom de berørte partene.

Komiteen vil legge denne saken ved protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:42 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Magnhild Meltveit Kleppa om oppnevnelse av et uavhengig utvalg for å gå gjennom størrelse og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Landbruks- og matdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 14. februar 2005

Spørsmål om Dokument 8:42 (2004 - 2005)

Jeg viser til Næringskomiteens brev av 10. februar 2005.

Etter at Dokument 8 forslaget ble fremmet, er forhandlingene med Den norske veterinærforening (DNV) om klinisk veterinærvakt avsluttet. En ny vaktavtale ble inngått 4. februar d.å. Denne avtalen regulerer både organisering, bemanning og betaling for den kliniske veterinærvakten.

Avtalen med DNV ble inngått med forbehold om nødvendige bevilgningsvedtak fra Stortinget. Landbruks- og matdepartementet vil derfor om kort tid fremme en proposisjon for Stortinget. I denne proposisjonen vil også forhold omkring organisering og bemanning av den kliniske veterinærvakten bli nærmere belyst.

Oslo, i næringskomiteen, den 3. mars 2005

Øystein Hedstrøm

fung. leder

Michael Momyr

ordfører