Vedlegg 1: Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til statsminister Kjell Magne Bondevik, datert 16. november 2004

Statens politikk for lønns- og pensjonsvilkår for toppledere i statsaksjeselskaper og selskaper hvor staten er en betydelig aksjonær

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til en rekke oppslag i pressen om gullkantede lønns- og pensjonsvilkår for toppledere i flere selskaper som staten eier eller er en betydelig aksjonær, hvor det årlige pensjonsinnskuddet i flere tilfeller er på nivå med den årlige lønnen som vedkommende leder mottar.

Komiteen er kjent med de retningslinjer som tidligere er satt for ansettelsesvilkår for ledere i heleide statlige foretak, presisert i rundskriv til samtlige departementer av 9. juli 2004.

Finner statsministeren at det regelverk som er satt for arbeidsavtaler herunder lønns- og pensjonsvilkår i heleide statsselskaper, herunder helseforetakene og de tidligere samferdselsbedrifter, er fulgt godt nok opp? Er det innført et system som sikrer at statens representanter i generalforsamlinger i selskaper hvor staten er en betydelig aksjonær aktivt følger opp en forsvarlig politikk for lønns- og pensjonsvilkår for toppledere i slike bedrifter?

Dersom statsministerens gjennomgang viser at situasjonen ikke tilfredsstiller retningslinjene eller er forsvarlig når det gjelder måtehold, vil da Statsministeren sette i verk tiltak og i så fall hvilke? Det bes opplyst hvorledes Regjeringen vil sikre at det regelverk som er satt for avlønning av ledere i statsforetak, herunder måteholdsbestemmelsen blir fulgt. Vil det bli tatt initiativ til å søke en reforhandling av inngåtte arbeidskontrakter slik at disse kommer innenfor retningslinjene? Hvorledes vil Regjeringen forholde seg til styreledere og styrer i de bedrifter som ikke følger det regelverket som er satt for avlønning og pensjonsvilkår for ledere?