18.15 Andre tekstforslag og merknader frem­kommet under komiteens behandling

18.15.1 Transportfly

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kystpartiet ber Regjeringen iverksette en anskaffelsesprosses innebærende en rask og permanent løsning på de utfordringer Forsvaret har når det gjelder transportfly. Disse medlemmer vil i denne sammenheng vise til at Fremskrittspartiet gang på gang har påpekt denne utfordringen uten at Regjeringen har sett alvoret i situasjonen. Disse medlemmer vil også minne om at det for bare et halvt år siden ble lagt frem et meget gunstig tilbud fra Airbus Military om en kombinert oppgradering av dagens C-130 Hercules og nyanskaffelse av A400M transportfly. Disse medlemmer ønsket den gang at Forsvaret skulle inngå en slik avtale, men vi ble da forsikret av Regjeringen så vel som daværende Generalinspektør for Luftforsvaret, om at Forsvarets transportfly var i perfekt stand. Disse medlemmer vil påpeke at kjøp av nye/nyere transportfly til erstatning for de som nå er mest på bakken ikke vil få noen innvirkning på norsk økonomi da både piloter og vedlikeholdspersonell allerede finnes. Virkningen vil kun være at noen færre aksjer/obligasjoner i Petroleumsfondet byttes med bedre og sikrere transportfly slik at våre NATO-forpliktelser og sikkerheten til norske soldater blir ivaretatt.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å anskaffe nye transportfly for Forsvaret og fremme forslag om nødvendig tilleggsbevilgning som del av omgrupperingsproposisjonen for statsbudsjettet for 2005."

18.15.2 Kampfly

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet ber Regjeringen likestille de økonomiske kriteriene for JSF og Eurofighter prosjektene. Slik disse medlemmer ser dagens situasjon mellom Forsvaret og de to nevnte tilbydere av mulig nye kampfly, er det en sterk forskjellsbehandling av de to prosjektene fra Forsvarsdepartementet. Disse medlemmer kan ikke se at den økonomiske innsatsen som har vært gitt til JSF-prosjektet har gitt de ventede resultater i form av oppdrag og teknologitilføring til norsk forsvarsindustri. Eurofighter-prosjektet har gitt oppdrag til norsk forsvarsindustri selv utover de rammer Forsvarsdepartementet har bidratt med. Det har etter disse medlemmers oppfatning fra Regjeringens side ikke vært gjort nok for å øke det industrimessige samarbeidet med Eurofighter. JSF-prosjektet er svært dyrt og etter disse medlemmers oppfatning ikke tilfredsstillende i forhold til de kriterier som ble stilt fra Stortinget for fortsatt samarbeid av dagens karakter.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen likestille samarbeidet med Eurofighter og JSF i forhold til økonomi og kriterier."