5.7.1 (Ny) Post 50 Vinjefondet

Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet mener tiltak som kan styrke nynorskens stilling i språksamfunnet virker best der språkbruken er mest synlig. Disse medlemmer mener en aktiv bruk av nynorsk i pressen og i etermedia er en nøkkel dersom nynorskens posisjon ikke skal svekkes i forhold til majoritetsmålformen. Disse medlemmer mener derfor at det bør settes av penger til et fond for styrking av nynorsk journalistikk, der avkastningen skal brukes til etter- og videreutdanning av journalister som bruker nynorsk og til andre tiltak som kan styrke nynorskens stilling i journalistikken.

Disse medlemmer foreslår å bevilge 10 mill. kroner til opprettelse av Vinjefondet, et fond for styrking av nynorsk journalistikk.

Disse medlemmer foreslår derfor følgende:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

326

Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)

50

(NY) Vinjefondet - fond for nynorsk journalistikk, bevilges med

10 000 000"

5.7.2 Post 73 Noregs Mållag

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet viser til det viktige arbeidet Noregs Mållag gjør for å styrke nynorsk skriftkultur. Disse medlemmerforeslår å øke bevilgningen til Noregs Mållag med 0,5 mill. kroner.

Disse medlemmer foreslår derfor følgende:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

326

Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)

73

Noregs Mållag, forhøyes med

500 000

fra kr 1 536 000 til kr 2 036 000"

5.7.3 Post 74 Det Norske Samlaget

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet har merket seg at det i dag ikke finnes noe oppdatert leksikontilbud på nynorsk. Disse medlemmer mener nynorskelever både i grunnskolen og i den videregående skolen trenger flere pålitelige og oppdaterte kunnskapskilder på sin egen målform. Disse medlemmer mener et heldekkende, allment nettleksikon på nynorsk vil være et viktig bidrag for å styrke den nynorske skriftkulturen.

Disse medlemmer kjenner til at Nynorsk kultursentrum og Det Norske Samlaget har planer om å lage et digitalt leksikon på nynorsk og at de har søkt om et investeringstilskudd fra staten på 17 mill. kroner fordelt over fem år (2006-2010). I tillegg kommer egenfinansiering på 21 mill. kroner og bidrag fra eksterne kilder på 4 mill. kroner. Søknaden omfatter også statlig driftstilskudd på 2,5 mill. kroner i tre år (2008-2010), til sammen 7,5 mill. kroner.

Disse medlemmer mener det er viktig at dette arbeidet kommer i gang raskest mulig og foreslår å øke bevilgningen til Det Norske Samlaget med 2,5 mill. kroner. Bevilgningen er øremerket oppstart av arbeidet med et heldekkende, digitalt, allment leksikon på nynorsk.

Disse medlemmer foreslår derfor følgende:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

326

Språk-, litteratur- og bibliotekformål (jf. kap. 3326)

74

Det Norske Samlaget, forhøyes med

2 500 000

fra kr 8 576 000 til kr 11 076 000"

5.7.4 Post 75 Språkteknologi, Norsk Ordbok mv.

Sammendrag

Stortinget har forutsatt at verket Norsk ordbok skal foreligge komplett i jubileumsåret 2014. Norsk ordbok har imidlertid dokumentert ytterligere behov for midler i 2005 for å opprettholde framdriften i prosjektet.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen under kap. 326 post 75 Språkteknologi, Norsk Ordbok mv. økes med 1,0 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg den tidsbruk som prosjektet Norsk Ordbok står for, og hvordan fremdriften til tider har haltet. Bevilgningen for 2005 er allerede økt med 1,8 mill. kroner i forhold til 2004, noe som burde være tilstrekkelig. Disse medlemmer kan ikke se at Regjeringen kan godtgjøre at det har dukket opp endringer i forutsetningene siden statsbudsjettet ble vedtatt, og vil gå mot Regjeringens forslag.

5.7.5 Post 78 Ymse faste tiltak

Sammendrag

Stortinget har tidligere understreket at det er viktig at staten i tilstrekkelig grad følger opp planene om å styrke tilskuddet til bibliotektjeneste i fengsler. Bibliotektjeneste i fengsel gir innsatte en åpning til samfunnsutviklingen og til selvinnsikt. Begge deler er viktige forutsetninger i rehabiliteringen av de innsatte. Fengslene som er med i ordningen for statlig finansierte fengselsbibliotek, omfatter i overkant av 50 pst. av soningsplassene. I 2002 var det 89 utlån pr. innsatt ved disse fengselsbibliotekene, mens gjennomsnittet pr. innbygger i Norge var 5,3 utlån. Det er et klart behov for å styrke tilbudet allerede i 2005 slik at to nye fengselsbibliotek dermed kan opprettes.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen i 2005 under kap. 326 post 78 Ymse faste tiltak økes med 1,0 mill. kroner til ovennevnte formål.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.