Innstilling fra utenrikskomiteen om bistand i forbindelse med jordskjelvet i Sør-Asia

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortinget har bevilget 300 mill. kroner utover saldert budsjett for internasjonal bistand for inneværende år til hjelpearbeidet i forbindelse med naturkatastrofer i Asia, Mellom-Amerika og Afrika, jf. St.prp. nr. 3 (2005-2006) og Innst. S. nr. 5 (2005-2006). Av tilleggsbevilgningen er 200 mill. kroner benyttet til hjelpearbeidet i Pakistan, hvorav 90 mill. kroner til FN. De gjenværende midler fra tilleggsbevilgningen er benyttet til bistand til Mellom-Amerika og Afrika. I tillegg legger Utenriksdepartementet opp til å foreslå omdisponeringer på 40 mill. kroner på bistandsbudsjettet inneværende år til hjelpearbeidet i forbindelse med jordskjelvkatastrofen i Pakistan.

På det tidspunkt Stortinget behandlet tilleggsbevilgningen til disse naturkatastrofene, hadde man ennå ikke full oversikt over omfanget av den humanitære situasjonen etter jordskjelvet. Over 73 000 mennesker er drept og om lag 70 000 er skadet bare i Pakistan. Nærmere 3,5 millioner mennesker er omfattet av katastrofen. Ødeleggelsene på boliger, offentlige bygninger og annen infrastruktur er enorme. Skadene er særlig omfattende i pakistansk del av Kashmir og i Pakistans North West Frontier Province.

Manglende bidrag fra det internasjonale samfunn skaper en kritisk situasjon ettersom vinteren nå er i ferd med å sette inn. Dersom man ikke når frem med byggematerialer, telt, brensel, tepper, mat, vann og andre nødhjelpsartikler til disse områdene innen kort tid, kan et stort antall personer omkomme i tillegg til dem som omkom under selve jordskjelvet.

De omfattende og akutte merbehovene som følge av lav internasjonal respons, geografiske forhold og tidspunkt på året, kan ikke håndteres utelukkende ved omdisponeringer innenfor bistandsbudsjettet for 2005. Regjeringen foreslår derfor en tilleggsbevilgning på inntil 260 mill. kroner til bistand i forbindelse med jordskjelvet i Sør-Asia. Regjeringen tar sikte på å kanalisere tilleggsbevilgningen gjennom FN. Samlet vil Norges bidrag til jordskjelvkatastrofen da utgjøre om lag 500 mill. kroner i 2005.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, slutter seg til Regjeringens vurderinger i den foreliggende proposisjonen om bistand i forbindelse med naturkatastrofer.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2005 blir det gjort følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

163

Nødhjelp, humanitær bistand og menneskerettigheter

70

Naturkatastrofer, kan overføres, økes med

260 000 000

fra kr 920 000 000 til kr 1 180 000 000

Oslo, i utenrikskomiteen, den 30. november 2005

Olav Akselsen

leder og ordfører