Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, frå Framstegspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, frå Høgre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og frå Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til den framlagte proposisjonen med forslag om endringar i bevilgningene under diverse kapittel i statsbudsjettet for 2005. Komiteen har merka seg at endringsforslagene på nokre av dei regelbundne postane er baserte på regnskapstall pr. 30. september 2005. Komiteen har vidare merka seg at departementet understreker at tala for forbruk på dei regelbundne postane er prognosar, og at endelege rekneskapstal kan avvike frå prognosane.

2.1 Særskilt om erstatning til etterlatne etter dei omkomne i forliset av Utvik Senior

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at fiskefartøyet Utvik Senior forliste 17. februar 1978 på vei hjem fra fiskefeltet Stordjupta mot land i Steinfjord på Senja i Troms. Fartøyet hadde en besetning på ni mann. Alle omkom ved forliset. Flertallet viser til at dette har vært en svært vanskelig sak, både for de etterlatte og kystbefolkninga for øvrig, og at det derfor har vært viktig å få kastet lys over de egentlige årsakene til forliset.

Flertallet konstaterer at den andre undersøkelseskommisjonen for forliset brakte klarhet i et av de viktigste ankepunktene de etterlatte hadde etter at den første undersøkelseskommisjonen hadde konkludert, nemlig at årsaken til Utvik Seniors forlis ikke skyldtes feilnavigering. Flertallet legger til grunn at dette innebærer en fullstendig renvasking av mannskapet, noe som i lang tid har vært hovedfokuset hos de etterlatte og kystbefolkningen for øvrig.

Flertallet viser til at ei nemnd har gjennomgått saken og foreslår en erstatning til de etterlatte som totalt beløper seg til 5,2 mill. kroner. Dette beløpet har også Justisdepartementet lagt til grunn i sin behandling av saken. Flertallet ser det som viktig at de etterlatte skal ha mulighet til å få dekket sine saksomkostninger, og viser til at de etterlatte har mulighet til å søke om å få sine utgifter dekket gjennom fri rettshjelsps-ordninger hos fylkesmannen, med mulighet til å anke til Justisdepartementet. Flertallet antar at en søknad om fri rettshjelp til å dekke relevante saksomkostninger, gis en positiv behandling. Flertallet viser for øvrig til komiteens generelle merknader i Innst. S. nr. 152 (2004-2005).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er nå fornøyde med at saken om Utvik Senior ser ut til å nærme seg en endelig avklaring. Saken har versert i mange år og har blitt et eksempel på at dersom man makter å stå imot statens press, vil rettferdighet til slutt finne sted.

Disse medlemmer vil derfor rose de etterlatte etter Utvik senior som har gjort nettopp dette og gjennom sitt utrettelige arbeid har bidratt til at den korrekte sannhet kom for en dag til slutt.

Disse medlemmer vil for øvrig vise til at denne saken også har utfordret storting og flere regjeringer. At saken nå søkes avsluttet på en verdig måte, mener disse medlemmer er i alles interesse. Det er derfor om å gjøre at Stortingets behandling utføres på en måte som også de etterlatte kan akseptere.

Disse medlemmer er i så henseende skuffet over den foreslåtte erstatning til de etterlatte og mener at den ikke er god nok. Det samme oppfatter disse medlemmer er tilbakemeldingen fra etterlatte disse medlemmer har vært i kontakt med. Selv om man ikke fullt ut kan kompensere for det som har skjedd, ønsker disse medlemmer å heve det foreslåtte grunnbeløp.

Disse medlemmer vil derfor foreslå følgende endring:

"Stortinget ber Regjeringen øke det foreslåtte minstebeløpet for erstatning fra 50 000 kroner til 100 000 kroner til de etterlatte etter de omkomne i forliset av Utvik Senior, og at de øvrige erstatningsbeløp økes tilsvarende."

Disse medlemmer forutsetter videre at erstatningsberegningen ivaretar de ulike sosiale utfordringer de etterlatte ble utsatt for, slik at dette fremkommer som ulikheter i erstatningen. Kun en slik "vekting" vil sikre det som var forutsetningen fra Stortingets flertall; Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti da dette flertall avga sin innstilling under det som er grunnlaget for den foreslåtte erstatning i St.prp. nr. 18 (2005-2006).

Disse medlemmer vil videre hevde at de etterlatte må få dekket sine relevante advokatutgifter i denne saken. I motsatt fall vil det kunne føre til at de som har benyttet advokatbistand for å sikre sine interesser, sitter tomhendt tilbake fordi erstatningsbeløpet er gått med til å dekke advokatsalærer. En annen mulig konsekvens er at de som ikke benyttet advokatbistand, vil sitte igjen med sin personlige erstatning selv om også disse kan ha dratt nytte av det andres advokater har fremskaffet.

Disse medlemmer vil derfor hevde at det eneste korrekte i denne situasjonen er at staten, som tidligere har hevdet helt andre grunner for at Utvik Senior sank, tar det ansvar som ligger her og dekker alle relevante advokatutgifter. Dette ut fra en vurdering i denne aktuelle saken.

Disse medlemmer fremmer således følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen dekke de etterlattes relevante advokatutgifter etter Utvik Senior-forliset."

Disse medlemmer registrerer at flertallet i forhold til dekning av saksomkostninger henviser de etterlatte etter Utvik Senior "til å søke saksomkostningene dekket gjennom de ordinære rettshjelpsordninger". Disse medlemmer mener dette ikke er tilstrekkelig. For det første har de ordinære rettshjelpsordningene en rekke beskrankninger, for eksempel i forhold til inntekter og hvilke saker det gjelder. Det er videre betenkelig at komiteens flertall, om de virkelig ønsker at de etterlatte skal få sine utgifter dekket, henviser til at dette skal dekkes gjennom en ordning, og et organ, hvor Stortinget ikke har noen form for instruksjonsmyndighet.

Disse medlemmer mener denne saken er spesiell og særegen. Dette krever også særskilte løsninger fra Stortinget, dersom man ønsker å sikre seg at de etterlatte får dekket sine saksomkostninger. Disse medlemmer mener det riktige må være som nevnt foran, at Stortinget ber Regjeringen dekke de etterlattes relevante advokatutgifter i forbindelse med Utvik Senior-forliset.

Disse medlemmer håper at et flertall på Stortinget kan slutte seg til de endringer som her foreslås, da det vil kunne bidra til en slutt på en sak som har utfordret, frustrert og til dels provosert folk i store deler av landet, kanskje Nord- Norge spesielt.