Vedlegg 2: Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Justisdepartementet v/statsråden, datert 14. mai 2002

Sak vedrørende A

Det vises til brev fra Justisdepartementet av 14. mars 2002 som svar på kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 7. mars 2002.

Riksadvokaten har i sin vurdering av saken vedrørende A, konkludert med at vi her står overfor en slett saksbehandling hos politiet og påtalemyndigheten som det er all grunn til å kritisere. A har fremsatt krav om erstatning for uberettiget forfølgning etter straffeprosessloven. Erstatningskravet ble avvist i tingretten, men lagmannsretten har nå opphevet tingrettens avgjørelse.

På bakgrunn av den urett som det er enighet om er begått mot A og den belastning det er for han å gå videre med saken i rettssystemet, ber komiteen om justisministerens vurdering av muligheten for å inngå et forlik med hensyn til erstatning.

Uavhengig av om A velger å anmelde forholdet til Sefo, vil det være justisministerens ansvar å sørge for at det reageres overfor de tjenestemenn som eventuelt har forsømt seg i denne saken. Komiteen ber derfor om en redegjørelse for hvordan dette ansvaret vil ivaretas av justisministeren.

Endelig ønsker komiteen en vurdering av om de tiltak som er igangsatt for å bedre saksbehandlingsrutinene i politi og påtalemyndighet er tilstrekkelige for å sikre at noe lignende ikke vil skje igjen.

Komiteen ber om en snarlig tilbakemelding.