Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Åge Starheim om å utrede og gjennomføre tiltak mot tvangsekteskap

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede og gjennomføre 24-årsgrense for familiegjenforening med ektefelle, krav om at familiegjenforening ved ekteskap kun innvilges hvis Norge er det landet paret har størst samlet tilknytning til, samt innføring av skjerpede krav til forsørgelsesevne ved familiegjenforening."

Forslagsstillerne viser til at tvangsekteskap er et økende problem i Norge.

I Danmark har man lenge vært bevisst på problemet med ungdom som tvangsgiftes, og man har derfor en 24-årsgrense for familiegjenforening med ektefelle. Denne aldersgrensen har ifølge forslagsstillerne ført til en drastisk reduksjon i antall henteekteskap, og dermed er også antall tvangsekteskap redusert til et minimum.

Videre påpekes det i dokumentet at når innvandrere gjennom flere generasjoner henter sine ektefeller i sine respektive hjemland, gjør dette at innvandrerbefolkningen ikke nødvendigvis blir mer integrert over tid. I Danmark har man derfor innført et tilknytningskrav slik at familiegjenforening med ektefelle kun innvilges hvis parets samlede tilknytning til Danmark er større enn til noe annet land, med unntak for dem som har hatt dansk statsborgerskap i minst 28 år. Forslagsstillerne mener at dette tiltaket har vist seg å være effektivt mot tvangsekteskap.

Forslagsstillerne peker på at underholdskravet som stilles for familiegjenforening, i praksis har vist seg å være veldig lavt hvis intensjonen om å sikre den familiegjenforenede en anstendig levestandard skal etterleves.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til at forslagsstillerne ber Regjeringen om å utrede og gjennomføre ulike tiltak mot tvangsekteskap. Flertallet har merket seg at i forhold til familiegjenforening omhandler forslagene 24-års aldersgrense, tilknytningskravet og skjerpede krav til forsørgelsesevne. Flertallet viser til at statsråd Bjarne Håkon Hanssen i brev til komiteen av 27. februar 2006 uttaler at Regjeringen vil iverksette nye, langsiktige og målrettede tiltak mot tvangsekteskap, og at Regjeringen vil følge opp dette i forbindelse med arbeidet med ny utlendingslov. Her vil også tiltak som nevnes av forslagsstillerne bli drøftet. Flertallet har merket seg at statsråden tar sikte på å fremme forslaget til ny utlendingslov innen utgangen av 2006.

Flertallet anbefaler at forslaget vedlegges protokollen.

Komiteen viser til at Regjeringen i Dokument nr. 8:24 (2005-2006) bes om å iverksette strengere underholdskrav med basis i gjennomført høring vedrørende endringer i §§ 19, 24 og 25 i utlendingsforskriften av 21. desember 1990 nr. 1028, snarest mulig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er kjent med at saksbehandlingen og høringen allerede er gjennomført og mener derfor at nødvendige endringer bør gjennomføres raskest mulig. Disse medlemmer viser til behandlingen av dette forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, er skuffet over at komiteen ikke er villig til å ta de nødvendige skritt for å forhindre tvangsekteskap. Disse medlemmer peker på at arbeids- og inkluderingsministeren i VG 1. februar 2006 luftet samtlige forslag som er nevnt i Dokument nr. 8:25 (2005-2006), herunder aldersgrense for familiegjenforening med ektefelle, tilknytningskrav og strengere underholdskrav. Disse medlemmer viser til at det er avgjørende at man raskt tar tak i problemstillingene som påpekes i Dokument nr. 8:25 (2005-2006) for å hindre flere tilfeller av tvang og ufrihet overfor unge mennesker, og at manglende politisk handlekraft i denne saken skaper politikerforakt hos folk flest. På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om at det ikke gis familiegjenforening i Norge for ektepar med mindre begge ektefeller har fylt 24 år."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring der det innføres krav om disponering av egen egnet bolig for den herboende ektefellen som betingelse for familiegjenforening i Norge med utenlandsboende ektefelle."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om innføring av depositum og økt krav til forsørgelsesevne ved familiegjenforening."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening skal skje i det land man samlet sett har størst tilknytning til."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om at det ikke gis familiegjenforening i Norge for ektepar med mindre begge ektefeller har fylt 24 år.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring der det innføres krav om disponering av egen egnet bolig for den herboende ektefellen som betingelse for familiegjenforening i Norge med utenlandsboende ektefelle.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om innføring av depositum og økt krav til forsørgelsesevne ved familiegjenforening.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening skal skje i det land man samlet sett har størst tilknytning til.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:25 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Åge Starheim om å utrede og gjennomføre tiltak mot tvangsekteskap - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 28. februar 2006

Dokument nr. 8:25 (2005-2006) - Forslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Åge Starheim om å utrede og gjennomføre tiltak mot tvangsekteskap

Jeg viser til Kommunal- og forvaltningskomiteens brev vedlagt Dok. nr. 8:25 (2005-2006) hvor stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Åge Starheim foreslår at Stortinget ber Regjeringen om å utrede og gjennomføre tiltak mot tvangsekteskap:

"Stortinget ber Regjeringen utrede og gjennomføre 24-årsgrense for familiegjenforening med ektefelle, krav om at familiegjenforening ved ekteskap kun innvilges hvis Norge er det landet paret har størst samlet tilknytning til, samt innføring av skjerpede krav til forsørgelsesevne ved familiegjenforening."

Soria Moria-erklæringen sier at regjeringen vil iverksette nye, langsiktige og målrettede tiltak mot tvangsekteskap. Regjeringen følger opp dette i forbindelse med arbeidet med ny utlendingslov. I dette arbeidet vurderes flere nye tiltak for å bekjempe tvangsekteskap, herunder tiltak som nevnes av forslagsstillerne. Regjeringen har ennå ikke konkludert på hvilke tiltak som bør gjennomføres. Det tas sikte på å fremme forslag til ny utlendingslov innen utgangen av 2006.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 30. mars 2006

Dag Terje Andersen

leder

Kari Lise Holmberg

ordfører