Pneumokokkvaksine for barn
Det vises i proposisjonen til at Nasjonalt folkehelseinstitutt i desember 2005 har gjennomført forhandlinger med legemiddelfirmaet Wyeth Lederle om produksjon og levering av vaksine mot pneumo-kokkinfeksjoner. Det er inngått avtale med forbehold om Stortingets samtykke.
Det foreslås bevilget 58 mill. kroner over kap. 710 post 21 for å inkludere pneumokokkvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet fra 1. juli 2006.
Barnevaksinasjonsprogrammet er hjemlet i smittevernloven og forskrift om kommunenes helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Kommunehelsetjenesten har plikt til å tilby befolkningen dette programmet.
Som bakgrunn for forslaget framholdes det at pneumokokker er en type bakterier som forårsaker lungebetennelse, blodforgiftning, hjernehinnebetennelse og mellomørebetennelse. I Norge oppstår 60-80 tilfeller årlig av alvorlig pneumokokkinfeksjon hos barn under to år, hvorav anslagsvis fire tilfeller vil ha dødelig utgang. Med vaksine vil antall dødsfall trolig reduseres med om lag 95 prosent for de bakterietypene vaksinen virker mot. Vaksinen beskytter ikke mot alle varianter av pneumokokkbakterier, slik at den samlede effekten trolig vil være om lag 70 prosent.
Det er verken her i landet eller internasjonalt meldt om alvorlige bivirkninger av vaksinen.
Det vises til at pneumokokkvaksinen er innført eller planlagt innført i vaksinasjonsprogram i USA, Frankrike, Østerrike, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Det foreslås å tilby pneumokokkvaksinering av alle barn født fra og med 1. januar 2006. På grunn av tid til produksjon, levering og distribusjon vil tidligste innføringstidspunkt være 1. juli 2006.
Det foreslås at vaksinen tilbys gratis til kommunene og til foreldrene, og at utgiften dekkes over Folkehelseinstituttets budsjett. Engangsutgifter vil utgjøre 20 mill. kroner i henholdsvis 2006 og 2007 for å bygge opp et rullerende lager, samt utgifter til nødvendig informasjons- og veiledningsmateriell mv. Administrative utgifter vil beløpe seg til 2 mill. kroner årlig. For å dekke dette foreslås å sette opp bevilgningen over kap. 710 post 21 med 58 mill. kroner, og utvide bestillingsfullmakten med 60 mill. kroner fra 100 til 160 mill. kroner.
Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Jan Bøhler, Knut Gravråk, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, frå Framstegspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, frå Høgre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, frå Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, frå Kristeleg Folkeparti, Laila Dåvøy, frå Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og frå Venstre, Gunvald Ludvigsen, stør forslaget i St.prp. nr. 39 (2005-2006) om å innføre pneumokokkvaksine for barn og er samd i at kommunehelsetenesta skal ha plikt til å innlemme dette i det eksisterande vaksinasjonsprogrammet. At denne vaksinen blir gitt gratis til kommunane, meiner komiteen er eit godt tiltak for å sikre at alle barn kan få denne vaksinen.
Komiteen er samd i at utgiftene til pneumokokkvaksina vert tatt over kap. 710 post 21.
Komiteen har notert at Regjeringa sitt framlegg vil omfatte alle barn fødde frå og med 1. januar 2006. Dette inneber at årskulla fødde i 2004 og 2005, som ennå ikkje er fylt to år, ikkje vil bli omfatta av tilbodet om gratis pneumokokkvaksine. Dersom foreldra til desse barna ynskjer denne vaksinen, må dei dekke utgiftene sjølve.
Komiteen sine medlemer frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre ber Regjeringa vurdere å utvide tilbodet til barn fødde i 2004 og 2005 i samband med handsaminga av Revidert nasjonalbudsjett for 2006.
Desse medlemene gjer følgjande framlegg:
"Stortinget ber Regjeringa vurdere å utvide tilbodet om gratis pneumokokkvaksine til barn fødde i 2004 og 2005 i samband med framlegget til Revidert nasjonalbudsjett for 2006."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker at innføringen av pneumokokkvaksine får tilbakevirkende kraft, slik at barn opp til fylte 2 år per. 1. juli 2006 får tilbud om gratis vaksinering. Dette vil ha en kostnadsramme på opp til 75 mill. kroner.
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet rapporteres det minst like mange tilfeller av alvorlig systemisk pneumokokksykdom hos barn i alderen 12-24 måneder som hos barn under ett år. Derimot synes alvorlig systemisk pneumokokksykdom å avta for gruppen barn over 24 måneder. Disse medlemmer mener derfor at vaksinasjonstilbudet må gjelde for barn opp til 24 måneder.
Disse medlemmer ber også Regjeringen om å følge opp den sterke anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om aktivt å tilby gratis vaksinasjon av KVP-7 til barn i alderen fra 2 år og frem til skolealder som har sykdommer som gjør at de er i en risikogruppe,
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen utvide tilbudet om pneumokokkvaksine slik at alle barn under 2 år per 1. juli 2006 blir tilbudt gratis pneumokokkvaksinasjon.
Forslag til finansiering fremmes i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2006."
"Stortinget ber Regjeringen å følge opp den sterke anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om aktivt å tilby gratis pneumokokkvaksine til barn i alderen fra 2 år og frem til skolealder som har sykdommer som gjør at de er i en risikogruppe, i den perioden det tar å innarbeide full dekning av vaksinasjonsprogrammet."