Innstilling fra justiskomiteen om tilleggsbevilgning i 2006 knyttet til etablering av en ny krisestøtteenhet som skal bidra med støttefunksjoner til departementene og Regjeringens kriseråd i deres krisehåndtering

Til Stortinget

Sammendrag

Regjeringen Bondevik II fremmet i St.meld. nr. 37 (2004-2005) Om flodbølgekatastrofen i Sør-Asia og sentral krisehåndtering forslag til flere tiltak som vil bli iverksatt for å styrke evnen til å bistå norske borgere i utlandet i krisesituasjoner, samt å styrke krisehåndteringen på strategisk nivå. Ett av tiltakene er å etablere en ny krisestøtteenhet som skal bidra med støttefunksjoner til lederdepartement og Regjeringens kriseråd i deres krisehåndtering.

Krisestøtteenheten vil få lokaler i Regjeringskvartalet, og vil bestå av 6-8 heltidsansatte medarbeidere. I tillegg skal enheten i krisesituasjoner kunne utvides med forhåndsutpekt personell etter avtale med andre departementer og direktorater.

Krisestøtteenheten vil være administrativt og faglig underlagt Justis- og politidepartementet. Krisestøtteenheten vil ha daglige oppgaver knyttet til å ivareta støttefunksjoner og å bistå departementene med å forberede egen krisehåndteringsevne.

Det er etablert en midlertidig løsning fra 1. januar 2006 med personell fra hovedredningssentralene, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Politidirektoratet.

I proposisjonen foreslår Regjeringen tilleggsbevilgning i 2006 på kap. 452 Sentral krisehåndtering, da Krisestøtteenheten krever betydelige bevilgningsbehov utover det som er bevilget for 2006. Nødvendig tilleggsbevilgning på kap. 452 beløper seg til 28,4 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Cecilie Thaule Løvlid og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Morten Ørsal Johansen, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og Cathrin Bretzeg, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til forslag til tilleggs­bevilgning i 2006 knyttet til etablering av en ny krisestøtteenhet som skal bidra med støttefunksjoner til departementene og Regjeringens kriseråd i deres krisehåndtering.

Erfaringene fra fredstidskriser som tsunamien i Sørøst Asia, legionellautbruddet i Østfold og flommen i Trøndelagsfylkene sist vinter, har etter komiteens oppfatning understreket betydningen av at statlige myndigheter styrker beredskapen og bygger opp et robust og velfungerende krisestøtteapparat. Offentlige ressurser må koordineres på tvers av fagdepartementene slik at hjelpearbeidet kan foregå målrettet og effektivt.

Komiteenmener det er viktig å få på plass denne sentrale krisestøtteenheten som et ledd i styrkingen av beredskapen og slik at myndighetene skal stå best mulig rustet til å kunne takle kriser og katastrofer også i fredstid. Etablering av krisestøtteenheten innebærer investeringer i lokaler, materiell og menneskelige ressurser. Det er riktig slik komiteen ser det, at krisehåndteringen bygger på ansvarsprinsippet. Krisestøtteenheten må tilrettelegge for aktiv kunnskapsoverføring slik at det enkelte departement og Regjeringens kriseråd bl.a. gjennom øvelser og samtrening, kan videreutvikle egen og felles evne til krisehåndtering.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

452

Sentral krisehåndtering

1

Driftsutgifter, forhøyes med

28 400 000

fra kr 10 900 000 til kr 39 300 000

Oslo, i justiskomiteen, den 9. mai 2006

Anne Marit Bjørnflaten

leder

Elisabeth Aspaker

ordfører