Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager."

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens behandling

Komiteen ba i brev av 25. april 2006 om departementets vurdering av forslaget. Departementets svarbrev av 8. mai 2006 følger vedlagt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund, fra Senterpartiet, Dagfinn Sundsbø og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument nr. 8:67 (2005-2006) om utvidelse av permitteringsordningene til 42 uker og reduksjon av arbeidsgivers lønnsplikt­periode ved permittering til 5 arbeidsdager.

Komiteen legger vekt på at forslaget fra Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg synliggjør viktigheten av gode permitteringsordninger. Både for næringslivet og for arbeidstakerne er det behov for er godt regelverk. Dette gjelder ikke minst i forhold til en del utsatte yrker som er preget av sesongarbeid.

Komiteen viser til at permitteringsordningene ble endret i forbindelse med behandlingen av statsbudsjett for 2006, ved at permitteringsperioden ble redusert til 34 uker og antallet dager med arbeidsgivers lønnsplikt ble økt fra 5 til 10 dager. I det opprinnelige forslaget fra regjeringen Bondevik II var det foreslått en reduksjon til 26 uker, men dette ble av et bredt flertall endret til 34 uker.

I Budsjett-innst. S. nr. 15 (2005-2006) ba arbeids- og sosialkomiteens flertall om at Regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet skulle se på ulike sider ved permitteringsregelverket. Med henvisning til denne anmodningen uttaler statsråd Bjarne Håkon Hanssen i sitt svarbrev til arbeids- og sosialkomiteen av 8. mai 2006 at han tar sikte på å avholde et møte med partene i arbeidslivet i nær framtid.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at statsråden opplyser at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med tilbakemelding på komiteens anmodninger i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til begrunnelsen og forslag i Dokument nr. 8:67 (2005-2006) og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager."

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2005-2006) fremmet forslag om at arbeidsgivers lønnsplikt skulle reduseres fra 10 til 5 dager. Disse medlemmer viser videre til at det forrige stortinget vedtok enstemmig i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2005 at regjeringen Bondevik II skulle, sitat:

"… utarbeide et forslag til permanent regelverk for permitteringsreglene som fanger opp både konjunktur- og sesonghensyn, og legge dette frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2006."

Dette har ikke skjedd. Saken er ikke bare utsatt i ett år, men man fikk samtidig både økt egenandel og redusert dagpengeperiode.

Disse medlemmer mener at permitteringsregelverket, slik det gjaldt frem til 31. desember 2005, burde vært bevart inntil den varslede analysen ble gjennomført. Det er etter disse medlemmerssyn svært uheldig at man strammet inn på permitteringsordningen før en vedtatt analyse er gjennomført. Disse medlemmervil også vise til at et enstemmig storting brakte ro rundt permitteringsreglenes del om lønnspliktsperioden høsten 2004, etter flere år med stadige endringer. Den økte bedriftsbetaling, som følge av Regjeringens budsjett for 2006, bidrar ikke til et forutsigbart og stabilt arbeidsliv.

Disse medlemmerfinner det nødvendig å foreslå forbedringer i regelverket av hensyn til arbeidstakere og norske bedrifter før de nye reglene volder for stor skade.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:67 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg om at permitteringsordningen utvides til 42 uker, og at arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering reduseres til 5 arbeidsdager - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 8. mai 2006

Dokument nr. 8:67 (2005 - 2006) - Forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg - Forslag om utvidelse av permitteringsordningen til 42 uker og reduksjon av arbeidsgivers lønnspliktperiode ved permittering til ...

Jeg viser til brev 25. april 2006 fra Arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006 ba flertallet i Arbeids- og sosialkomiteen i Budsjett-innst. S. nr. 15 (2005-2006) side 20, "Regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet om å se på ulike sider ved permitteringsregelverket."

Jeg tar sikte på å avholde et møte med partene i nær framtid, og Regjeringen vil i Statsbudsjettet for 2007 gi en tilbakemelding til Stortinget. Det ovennevnte Dokument nr. 8:67 (2005 - 2006) vil bli vurdert i denne sammenheng.

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 2. juni 2006

Karin Andersen

leder

Dagfinn Sundsbø

ordfører