Vedlegg: Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsrådentil energi- og miljøkomiteen, datert 8. november 2006

Vedrørende Dokument nr. 8:4 (2006-2007)

Jeg viser til brev fra energi- og miljøkomiteen 23. oktober d.å. hvor komiteen ber om departementets svar på representantforslaget om å delegere konsesjonsmyndigheten for mikro- og minikraftverk til den enkelte kommune.

Svar:

Ved brev av 12. oktober til Stortinget besvarte jeg et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Torbjørn Andersen om å delegere økt myndighet til kommunene til å avgjøre saker om utbygging av småkraftverk. Spørsmålet kom også opp i forbindelse med samme representants spørsmål i Stortingets spørretime i dag der jeg svarte på hva Regjeringen vil gjøre for å korte ned saksbehandlingstiden for kraftverk under 10 MW.

De siste årene har det vært en markant økning i antall konsesjonssøknader om å bygge små vannkraftverk. Av disse sakene er ca 12 pst. under 1 MW. Denne store pågangen har medvirket til at behandlingstiden for søknadene om å bygge små vannkraftverk er lengre enn det som er ønskelig.

Av mitt svar i brev av 12.10 framgår at jeg ikke går inn for å delegere selve konsesjonsmyndigheten for mikro- og minikraftverk til kommunene. Hovedbegrunnelsen for ikke å delegere denne myndigheten er hensynet til en forsvarlig saksbehandling. Konsesjonsbehandling er en dynamisk prosess der konsesjonsmyndighetens kompetanse ofte vil være helt nødvendig for å komme fram til et prosjekt som er forsvarlig og godt tilpasset i forhold til miljø, energiproduksjon og økonomi. Vi må være sikre på at beslutningene som treffes står seg for ettertiden. Jeg viser her til den redegjørelsen jeg har gitt for mitt syn i ovennevnte brev.

Uavhengig av spørsmålet om hvilken myndighet som bør ha ansvaret for selve konsesjonsbehandlingen, er jeg selvsagt opptatt av å effektivisere og forenkle behandlingsprosessen så langt det lar seg gjøre.

Som jeg har gjort rede for i Stortinget i dag, er det allerede gjennomført en rekke tiltak for å effektivisere konsesjonsbehandlingen. I statsbudsjettet for 2007 er det forutsatt at NVE skal prioritere konsesjonsbehandling og arbeid knyttet opp mot forsyningssikkerhet. Dette innebærer bl.a. at NVEs saksbehandlingskapasitet når det gjelder anlegg for kraftproduksjon skal bli styrket.

I tillegg er departementet i gang med å utrede om det kan være hensiktsmessig å delegere kompetansen til å fatte vedtak om det foreligger konsesjonsplikt for mikro- og minikraftverk til kommunene. En slik delegasjon vil avlaste konsesjonsmyndigheten for en omfattende saksmengde forut for selve konsesjonsbehandlingen av de prosjekter som omfattes av konsesjonsplikten. Dette kan få konsekvenser for kommunene, som departementet nå ser på. Tiltaket vil bli satt i kraft dersom slik delegasjon fører til en forenkling og effektivisering av konsesjonsbehandlingen for mindre vannkraftverk.