Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Solveig Horne og Ketil Solvik-Olsen om fornyet behandling av vedtatt vern av Åbødalsvassdraget i Sauda

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til fornyet behandling av vedtatt vern av Åbødalsvassdraget i Sauda, der grunnleggende demokratiske forvalt­ningsprinsipper blir lagt til grunn, slik at alle berørte parter blir hørt før endelig vedtak fattes."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Tore Nordtun, Torny Pedersen, Karin Yrvin og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Hanne Dyveke Søttar og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Børge Brende og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til brev fra olje- og energiministeren datert 21. mai 2007, som er vedlagt innstillingen. I brevet redegjøres det for prosessen knyttet til behandlingen av Åbødalsvassdraget gjennom St.prp. nr. 75 (2003-2004) samt de etterfølgende vurderinger som er foretatt omkring saken.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at vassdraget var gjenstand for betydelige utredninger i forbindelse med Sauda-utbyggingen. I den forbindelse valgte Stortinget å fatte vedtak om vern basert på det grunnlagsmateriale som forelå om vassdraget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er skuffet over stortingsflertallets lettvinte behandling av denne viktige og prinsipielle saken. Disse medlemmer viser til at lokaldemokratiets tillit til sentrale myndigheter svekkes når sentrale myndigheter ikke følger vedtatte spilleregler, og at Stortinget nå har en gyllen anledning til å vise at spillereglene skal respekteres.

Disse medlemmer viser til at Åbødalsvassdraget i Sauda var et av vassdragene som ble vernet under suppleringen av verneplanen. Dette skjedde imidlertid uten ordinær saksbehandling for slike saker. Disse medlemmer viser til statsrådens brev til energi- og miljøkomiteen, hvor det innrømmes at det ikke ble gjort en grundig behandling under verneplanen, slik man er pålagt. Vernet ble ikke tilstrekkelig konsekvensutredet i verneprosessen, og demokratiske forvaltningsprinsipper ble ikke fulgt siden berørte parter ikke ble hørt i forkant av vernet.

Disse medlemmer mener det ikke er tilstrekkelig at det ble foretatt høringer om området på et annet tidspunkt, da det skjedde i en annen setting og ikke ut ifra blanke ark i denne saken. Disse medlemmer vil også understreke at det var søkt om konsesjon for småkraftverk i 2000, altså før Stortinget behandlet den store utbyggingen.

Disse medlemmer viser til at et flertall på Stortinget i realiteten var imot det vernet som ble gjennomført, men at Arbeiderpartiet likevel stemte for. Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiets talsmann i saken, Rolf Terje Klungland, hevdet under debatten i Stortinget 18. februar 2005, bl.a.:

"Vi registrerer at regjeringspartiene ikke vil gjennomføre en ordinær behandling av vassdragene Vaulo m/Langfossen og Saltånå samt Åbødalsvassdraget før vernevedtak fattes, men vi tar det til etterretning. Vi har likevel behov for å bemerke at dette er feil, og at enkelte partier i denne sammenheng må ha samvittighetskvaler i forhold til prinsippet om lokaldemokrati og lokal medvirkning. "

Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå sitter i reell maktposisjon, og kan rette opp feil som er begått og derved kvitte seg med de samvittighetskvaler som representanten Klungland refererte til. På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til fornyet behandling av det vedtatte vern av Åbødalsvassdraget i Sauda, og sikre at grunnleggende demokratiske forvaltningsprinsipper blir lagt til grunn, slik at alle berørte parter blir hørt før endelig vedtak fattes."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til fornyet behandling av det vedtatte vern av Åbødalsvassdraget i Sauda, og sikre at grunnleggende demokratiske forvaltningsprinsipper blir lagt til grunn, slik at alle berørte parter blir hørt før endelig vedtak fattes.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:72 (2006-2007) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Solveig Horne og Ketil Solvik-Olsen om fornyet behandling av vedtatt vern av Åbødalsvassdraget i Sauda - bifalles ikke.

Vedlegg: Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 21. mai 2007

Dokument nr 8:72 (2006-2007)

Jeg viser til energi- og miljøkomiteens oversendelse av dokument 8:72 (2006-2007), forslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Solveig Horne og Ketil Solvik-Olsen,

Representantene fremmer følgende forslag:

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til fornyet behandling av vern av Åbødalsvassdraget i Sauda, der grunnleggende demokratiske forvaltningsprinsipper blir lagt til grunn, slik at alle berørte parter blir hørt før endelig vedtak fattes.

Ved konsesjonsbehandlingen av Sauda utbyggingen i 2003 ble flere vassdrag, blant annet Åbødalsvassdraget, tatt ut av det omsøkte prosjektet. Overføringen av Åbødalsvassdraget ble tatt ut blant annet på grunn av kulturlandskapet i området og vassdragets betydelige miljøkvaliteter.

Som det fremgår av St.prp. nr. 75 (2003-2004) ble vassdraget ikke gjort til gjenstand for høring da proposisjonen om supplering av Verneplanen ble utarbeidet. Vassdraget gjennomgikk imidlertid omfattende utredninger i forkant av behandlingen av vernespørsmålet Vassdragsmyndighetene hadde et meget godt faglig grunnlag for vurderingen av vern.

Endelig vedtak om vassdragsvern fattes av Stortinget. I forbindelse med Stortingets behandling av proposisjonen om supplering av Verneplan for vassdrag ble det lagt opp til at berørte fikk komme med dokumentasjon og delta i høringsmøte i komiteen.

Behovet for høring av kommunene, grunneierne og næringsliv før Stortingets vedtak om vern av Åbødalsvassdraget ble derfor tilfredsstillende ivaretatt.

Saken har vært gjenstand for etterfølgende vurdering i departementet ved flere anledninger. Jeg har merket meg at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ikke har funnet grunnlag for å gå videre med saken etter å ha foretatt sin gjennomgang.

Jeg kan ikke se at representantene trekker frem nye forhold som gir meg grunnlag for å ta initiativ til noen fornyet behandling av vernet av Åbødalsvassdraget.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 31. mai 2007

Gunnar Kvassheim

leder

Terje Aasland

ordfører