Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre:

Stortinget ber Regjeringen:

  • 1. Sørge for elektronisk behandling av søknader om arbeids- og oppholdstillatelse og fornyelse av disse ved å utarbeide en elektronisk søknadsmodul på UDIs Internett-sider, med guider på engelsk og de språk utenom engelsk som erfaringsmessig har et stort antall søkere. Søknadsmodulen skal samhandle/kommunisere med saksbehandlingssystemene hos utlendingsmyndighetene. De elektroniske saksbehandlingssystemene hos politi, UDI og relevante statlige etater må kommunisere seg imellom og generere et elektronisk statusbilde som gjør det mulig for søkere og alle saksbehandlere raskt å kunne se på en illustrasjon med forklarende tekst, hvor en sak befinner seg i saksflyten. Søknadsmodulen må indikere eventuelle manglende dokumenter eller andre forhold som hindrer fremdrift i søknadsbehandlingen på de ulike stadier i flyten og generere varsel om dette, så rask retting muliggjøres.

  • 2. Sørge for at søkere tildeles en elektronisk id ved første oppmøte hos politiet. Slik kan man oppnå at mest mulig av etterfølgende korrespondanse kan skje elektronisk. Guider tilbys på flere språk. Arbeidsgivere tilbys en eID som gjør at bedriften elektronisk kan oversende søknader og dokumenter, og etter arbeidstakers samtykke følge søknadsbehandlingen.

  • 3. Sørge for at den veiledende brosjyre som Sentralkontoret for utenlandssaker i samarbeid med UDI, Arbeids- og velferdsetaten (NAV), Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal være i ferd med å utarbeide om hvordan man skal gå frem som utenlandsk arbeidstaker i Norge, og som snart skal være klar, gjøres tilgjengelig på Internett på relevante offentlige portaler, og et tilstrekkelig antall relevante språk.

  • 4. Vurdere å opprette en Internett-portal etter mønster av www.workindenmark.dk.