Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Silvia K. Kosmo, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, er enig med forslagsstillerne i at det er viktig både for arbeidssøkere og norsk arbeidsliv å bedre service og kvalitet og øke effektiviteten i utlendingsforvaltningen.

Komiteen viser til brevet fra arbeids- og inkluderingsministeren av 15. mai 2007 som kommenterer de konkrete forslagene og klargjør status og framdrift for ny IKT-teknologi innenfor utlendingsforvaltningen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, mener at flere av de konkrete forslagene innebærer store investeringer og må derfor eventuelt tas i den ordinære budsjettprosessen.

Flertallet viser til St.prp. nr. 56 (2006-2007), Tilleggsbevilgning til utlendingsforvaltningen - økt saksbehandlingskapasitet, nedbygging av restanser og sterkere vektlegging av barns tilknytning til riket. Her varsler Regjeringen en bred gjennomgang av saksflyten på utlendingsfeltet. Det vurderes tiltak som skal effektivisere saksbehandlingen, øke tjenestekvaliteten, forbedre informasjonen mot publikum og forenkle søknadsprosessen. Flertallet imøteser en slik helhetlig gjennomgang i Stortinget som også inkluderer løsninger og framdrift innenfor IKT.

Flertallet viser til at Regjeringen har tatt flere viktige initiativer for å bedre saksbehandlingen i UDI. I St.prp. nr. 69 (2006-2007) foreslås 15 mill. kroner til oppstart av et elektronisk saksbehandlingssystem i UDI. En slik løsning vil danne grunnlaget for at søkere skal kunne levere enkelte typer søknader og dokumenter elektronisk.

Flertallet viser til at Regjeringen er i gang med flere av de tiltakene som representantene tar opp. Justis- og politidepartementet har sendt på høring en sak som går på nasjonale ID-kort hvor også eID er et tema. Den veiledende brosjyren for utenlandske arbeidstakere vil bli laget på flere språk. Flertallet merker seg også at Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil se nærmere på forslaget om en internettportal for utenlandske arbeidssøkere i tilknytning til arbeidet med stortingsmeldingen om arbeidsmigrasjon. Flertallet foreslår at Dokument nr. 8:70 (2006-2007) vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Norge har et økt behov for kvalifisert arbeidskraft. I denne situasjonen er det svært uheldig at saksbehandlingstiden på utlendingsfeltet øker. Disse medlemmer viser til sine forslag for å øke kvalifisert arbeidsinnvandring til landet i Dokument nr. 8:32 (2006-2007) og til sine merknader i Innst. S. nr. 11 (2006-2007). Disse medlemmer vil fremheve at Regjeringens passive politikk på dette området er uholdbar. Disse medlemmer synes det er merkelig at Regjeringen ikke kan gjennomføre de foreslåtte tiltak med én gang. Det virker på disse medlemmer som om Regjeringens strategi er å være negativ, for så å komme med forslagene som sine egne kort tid etter. Disse medlemmer vil vise til at Regjeringens erklæring om å ta opposisjonen på alvor ikke blir gjennomført i praksis. Disse medlemmer vil fremheve at skal vi møte arbeidskraftsbehovet i fremtiden, er det nødvendig med en rekke tiltak. Vi må få flere fra trygd til arbeid, det må bli mer lønnsomt å arbeide. Vi må tiltrekke oss kompetanse fra andre land. I tillegg er det viktig å modernisere offentlig sektor. Disse medlemmer er bekymret for konsekvensene av den passive holdningen til Regjeringen på en rekke av disse områdene.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen:

  • 1. Sørge for elektronisk behandling av søknader om arbeids- og oppholdstillatelse og fornyelse av disse ved å utarbeide en elektronisk søknadsmodul på UDIs Internett-sider, med guider på engelsk og de språk utenom engelsk som erfaringsmessig har et stort antall søkere. Søknadsmodulen skal samhandle/kommunisere med saksbehandlingssystemene hos utlendingsmyndighetene. De elektroniske saksbehandlingssystemene hos politi, UDI og relevante statlige etater må kommunisere seg imellom og generere et elektronisk statusbilde som gjør det mulig for søkere og alle saksbehandlere raskt å kunne se på en illustrasjon med forklarende tekst, hvor en sak befinner seg i saksflyten. Søknadsmodulen må indikere eventuelle manglende dokumenter eller andre forhold som hindrer fremdrift i søknadsbehandlingen på de ulike stadier i flyten og generere varsel om dette, så rask retting muliggjøres.

  • 2. Sørge for at søkere tildeles en elektronisk id ved første oppmøte hos politiet. Slik kan man oppnå at mest mulig av etterfølgende korrespondanse kan skje elektronisk. Guider tilbys på flere språk. Arbeidsgivere tilbys en eID som gjør at bedriften elektronisk kan oversende søknader og dokumenter, og etter arbeidstakers samtykke følge søknadsbehandlingen.

  • 3. Sørge for at den veiledende brosjyre som Sentralkontoret for utenlandssaker i samarbeid med UDI, Arbeids- og velferdsetaten (NAV), Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal være i ferd med å utarbeide om hvordan man skal gå frem som utenlandsk arbeidstaker i Norge, og som snart skal være klar, gjøres tilgjengelig på Internett på relevante offentlige portaler, og et tilstrekkelig antall relevante språk.

  • 4. Vurdere å opprette en Internett-portal etter mønster av www.workindenmark.dk."