2.1 Utgifter

Den totale utgiftsramma er auka med 353,509 mill. kroner. Driftsbudsjettet er totalt foreslått auka med 447,509 mill. kroner, medan investeringsbudsjettet er foreslått redusert med 94 mill. kroner.

Nedanfor er dei største og viktigaste endringane forklart på post- og kapittelnivå.

Post 1 Driftsutgifter

Post 1 er foreslått auka med totalt 493,730 mill. kroner.

Posten er foreslått tilført 319,509 mill. kroner i meirinntekter, i hovudsak frå kap. 4710 Forsvarsbygg, kap. 4733 Luftforsvaret og kap. 4740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Posten er tilført 128 mill. kroner i samband med norsk bidrag til fredsoperasjonen UNAMID i Darfur. Det er foreslått å omdisponere 13 mill. kroner frå post 50 Overføringar Statens pensjonskasse og 3 mill. kroner frå post 70 Renter låneordning i samband med naudsynt styrking av øvinga Cold Response 2007. Det er foreslått å omdisponere 10,221 mill. kroner frå post 43 Til disposisjon for Forsvarsdepartementet, samt 20 mill. kroner frå post 21 Spesielle driftsutgifter, for å finansiere ymse meirbehov på post 1 (spesifisert nedanfor).

Elles er det gjort omdisponeringar mellom kapittel/postar basert på analysar og vurderingar, inkludert prognosar.

Kap. 1700 Forsvarsdepartementet

Kapitlet er foreslått redusert med 3 mill. kroner. Reduksjonen skuldast forventa mindreforbruk, og er såleis foreslått omdisponert for å dekkje ymse meirbehov på andre kapittel og postar.

Kap. 1719 Fellesutgifter og tilskott til føretak under Forsvarsdepartementet

Kapitlet er foreslått redusert med 23,1 mill. kroner. Reduksjonen skuldast forventa mindreforbruk m.a. i samband med løyving til Forsvarsbygg og støtte til arbeidet med sikkerheitsreform på Balkan og i Aust-Europa, og er såleis foreslått omdisponert for å dekkje ymse meirbehov på andre kapittel og postar.

Kap. 1720 Felles leiings- og kommandoapparat

Kapitlet er samla sett foreslått redusert med 42,9 mill. kroner.

Reduksjonen skuldast omdisponeringar grunna finansiering av meirbehov ved Forsvarets sanitet og Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll- og informasjonssystem i samband med pågåande internasjonale operasjonar og beredskapsoppdrag (57,9 mill. kroner). Vidare vert det foreslått ei teknisk omdisponering av 12,8 mill. kroner til kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon grunna overføring av budsjettansvar for eigedom, bygg og anlegg relatert til Alliert Treningssenter Nord. Det er foreslått ei aktivitetsreduksjon på kapitlet tilsvarande 5 mill. kroner for styrking av den løyvingsfinansierte delen av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Budsjettansvar vedrørande grunnutdanning av lærlingar i Forsvaret er overført til kap. 1734 Heimevernet (1,7 mill. kroner). I tillegg vert det foreslått tekniske justeringar mot andre kapittel som gir ein reduksjon på 2,6 mill. kroner.

Kapitlet vert foreslått tilført midlar i samband med naudsynt auke av øvinga Cold Response 2007 m.a. grunna norsk deltaking i NRF 8-beredskap våren 2007 (17,8 mill. kroner), og ved ei teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering på dei ulike kundekapitla relatert til horisontal samhandel (19,3 mill. kroner).

Kap. 1723 Nasjonal sikkerheitsmyndighet

Kapitlet er samla sett foreslått auka med 2,9 mill. kroner.

Kapitlet vert foreslått tilført 2,7 mill. kroner grunna meirinntekt. Denne endringa er av teknisk karakter, og skuldast næringslivets tilskott til drift av NorCERT. Meirinntekta har ei tilsvarande ikkje-budsjettert utgiftsside i 2007. Vidare er kapitlet tilført 0,2 mill. kroner i samband med ei teknisk overføring av budsjettansvar for eigedom, bygg og anlegg frå Forsvarets logistikkorganisasjon til Nasjonal sikkerheitsmyndighet.

Kap. 1725 Fellesinstitusjonar og utgifter under Forsvarsstaben

Kapitlet er samla sett foreslått auka med 63,4 mill. kroner.

Kapitlet er tilført midlar frå ulike kapittel grunna finansiering av meirbehov ved Forsvarets sanitet og Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll- og informasjonssystem i samband med pågåande internasjonale operasjonar og beredskapsoppdrag (EU-battle group) (82,9 mill. kroner). Det er foreslått ei teknisk omdisponering av totalt 7,7 mill. kroner frå ulike kapittel grunna felles befalskoleopptak og seleksjon på vegne av dei andre styrkeprodusentane i Forsvaret. Det er foreslått ei omdisponering frå kap.1732 Sjøforsvaret i samband med overføring av budsjettansvar for EBA-relaterte utgifter ved Vardøhus festning (1,4 mill. kroner). Vidare er kapitlet auka med 1 mill. kroner grunna ei teknisk overføring av budsjettansvaret for språkopplæringa i samband med operasjonar i utlandet frå kap. 1792, samt tekniske justeringar frå andre kapittel, som samla gir ein auke på 2,8 mill. kroner.

Kapitlet vert foreslått redusert med 30,3 mill. kroner i samband med ei teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering på dei ulike kundekapitla relatert til horisontal samhandel. Kapitlet er redusert med 2,1 mill. kroner grunna innføring av nytt finansieringsprinsipp i samband med overføring av budsjettansvar for Regional støttefunksjon (RSF), base Bergen, frå kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon til kap. 1732 Sjøforsvaret.

Kap. 1731 Hæren

Kapitlet er samla sett foreslått redusert med 21 mill. kroner.

Kapitlet er foreslått redusert med 22,7 mill. kroner grunna ein aktivitetsreduksjon på kapitlet for styrking av den løyvingsfinansierte delen av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Det er foreslått ein reduksjon grunna ei teknisk overføring av budsjettansvar for befalskoleopptak og seleksjon til kap. 1725 (3 mill. kroner) samt teknisk overføring av budsjettansvar til kap. 1734 Heimevernet vedrørande grunnutdanning av lærlingar i Forsvaret (1,5 mill. kroner).

Kapitlet vert foreslått tilført 6,2 mill. kroner i samband med ei teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel.

Kap. 1732 Sjøforsvaret

Kapitlet er samla sett foreslått auka med 25,5 mill. kroner.

Kapitlet er tilført midlar i samband med overføring av budsjettansvar for Regional støttefunksjon (RSF), base Bergen, frå Forsvarets logistikkorganisasjon (113,1 mill. kroner). Vidare er kapitlet tilført 5,2 mill. kroner frå andre kapittel grunna innføring av nytt finansieringsprinsipp som følgje av denne overføringa av budsjettansvar.

Kapitlet er foreslått redusert med 48 mill. kroner i samband med ompostering av investeringsaktivitetar frå driftsbudsjettet til investeringsbudsjettet. Kapitlet vert foreslått redusert med 20,8 mill. kroner grunna aktivitetsreduksjon for å styrkje løyvingsfinansiert del av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Vidare skuldast reduksjonen finansiering av meirbehov ved Forsvarets sanitet og Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll- og informasjonssystem på kap. 1725 i samband med pågåande internasjonale operasjonar og beredskapsoppdrag (15 mill. kroner), teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel (5,2 mill. kroner), samt overføring av budsjettansvar for eigedom, bygg og anlegg relatert til Vardøhus festning til kap. 1725 (1,4 mill. kroner). I tillegg er det foreslått tekniske justeringar til andre kapittel, som samla gir ein netto reduksjon på 2,4 mill. kroner.

Kap. 1733 Luftforsvaret

Kapitlet er samla sett foreslått redusert med 17,1 mill. kroner.

Kapitlet vert foreslått redusert med 23,3 mill. kroner grunna ein aktivitetsreduksjon på kapitlet for å styrkje den løyvingsfinansierte delen av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Vidare skuldast reduksjonen finansiering av meirbehov ved Forsvarets sanitet og Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll- og informasjonssystem på kap. 1725 i samband med pågåande internasjonale operasjonar og beredskapsoppdrag (EU-battle group, 10 mill. kroner), teknisk overføring av budsjettansvar til kap.1734 Heimevernet vedrørande grunnutdanning av lærlingar i Forsvaret (1,4 mill. kroner) samt ei teknisk overføring av budsjettansvaret for befalskoleopptak og seleksjon til kap. 1725 (1,3 mill. kroner). Kapitlet er foreslått redusert i samband med naudsynt styrking av øvinga Cold Response 2007 på kap. 1725 (1,8 mill. kroner), naudsynt styrking av kap. 1791 Redningshelikoptertenesta (8,7 mill. kroner) samt teknisk overføring av budsjettansvaret for husleigeutgifter relatert til Regional støttefunksjon til kap.1740 Forsvarets logistikkorganisasjon (3 mill. kroner).

Kapitlet er foreslått tilført 15 mill. kroner i samband med ei teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel samt ei teknisk omdisponering i samband med militærfagleg utdanning ved Luftforsvarets skolesenter (2,4 mill. kroner). I tillegg er kapitlet foreslått tilført 15 mill. kroner grunna meirinntekter. Denne endringa er av teknisk karakter og skuldast ikkje-budsjetterte utgifter som relaterer seg til ein samarbeidsavtale med Avinor AS i samband med drift av flyplassar.

Kap. 1734 Heimevernet

Kapitlet er samla sett foreslått auka med 0,06 mill. kroner.

Kapitlet er foreslått tilført 4,9 mill. kroner i samband med ei teknisk overføring av budsjettansvaret frå andre kapittel vedrørande grunnutdanning av lærlingar i Forsvaret. Vidare er kapitlet foreslått tilført 3,8 mill. kroner i samband med ei teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel.

Kapitlet er foreslått redusert med 5 mill. kroner grunna ei aktivitetsreduksjon på kapitlet for styrking av den løyvingsfinansierte delen av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon. Vidare er kapitlet redusert grunna ei teknisk overføring av budsjettansvaret for befalskoleopptak og seleksjon til kap. 1725 (1 mill. kroner) samt 2,7 mill. kroner grunna innføring av nytt finansieringsprinsipp i samband med overføring av budsjettansvaret for Regional støttefunksjon (RSF), base Bergen, frå kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon til kap. 1732 Sjøforsvaret.

Kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon

Kapitlet er samla sett foreslått auka med 306,1 mill. kroner.

Kapitlet er foreslått auka med 143,7 mill. kroner for å styrke den løyvingsfinansierte delen. Vidare er kapitlet tilført 219,2 mill. kroner grunna meirinntekter. Dette er ei endring av teknisk karakter og skuldast mellom anna sal av drivstoff og materiell til allierte på øving i Noreg. Meirinntekta har i hovudsak ei tilsvarande ikkje-budsjettert utgiftsside i 2007. I tillegg er det foreslått ei teknisk omdisponering frå kap. 1720 i samband med overføring av budsjettansvaret for eigedom, bygg og anlegg relatert til Alliert Treningssenter Nord (12,8 mill. kroner) samt ei teknisk omdisponering frå kap. 1733 Luftforsvaret vedrørande budsjettansvaret for husleigeutgifter relatert til Regional støttefunksjon (3,7 mill. kroner). Kapitlet vert foreslått tilført 44,5 mill. kroner i samband med balansering av drivstoffbehaldningane i Forsvaret grunna høgare forbruk enn forventa.

Kapitlet er foreslått redusert med 113,1 mill. kroner i samband med overføring av budsjettansvaret for Regional støttefunksjon (RSF), base Bergen, frå Forsvarets logistikkorganisasjon til kap. 1732 Sjøforsvaret. I tillegg er kapitlet foreslått redusert med 2,9 mill. kroner grunna teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel samt tekniske justeringar frå andre kapittel, som samla gir ein reduksjon på 1,8 mill. kroner.

Kap. 1760 Nyskaffing av materiell og nye bygg og anlegg

Kapitlet er foreslått redusert med 34 mill. kroner.

Reduksjonen gjeld omdisponering i samband med styrking av den løyvingsfinansierte delen av kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon.

Kap. 1790 Kystvakta

Kapitlet er foreslått redusert med 0,9 mill. kroner som i hovudsak skuldast teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel.

Kap. 1791 Redningshelikoptertenesta

Kapitlet er foreslått auka med 85,5 mill. kroner som skuldast meirbehov i samband med etablering av auka tilstadevere og ikkje føresette auka kostnader ved vedlikehald og kjøp av reservedelar til Sea King-helikoptra.

Kap. 1792 Norske styrkar i utlandet

Kapitlet er foreslått auka med 151 mill. kroner.

Kapitlet er foreslått auka med 128 mill. kroner i samband med Noregs bidrag til FN-/AU-operasjonen i Darfur-provinsen i Sudan. Vidare er kapitlet tilført midlar grunna meirbehov for auka vakt og sikring i samband med flytting til ny PRT-leir i Meymaneh, samt permisjons- og rotasjonsordning for personell i UNIFIL II (31,5 mill. kroner).

Kapitlet vert foreslått redusert med 7,5 mill. kroner som skuldast teknisk korrigering av tidlegare fordelt gevinstrealisering relatert til horisontal samhandel. Vidare er kapitlet redusert med 1 mill. kroner grunna ei teknisk overføring av budsjettansvaret for språkopplæringa i samband med operasjonar i utlandet til kap. 1725.

Kap. 1795 Kulturelle og allmennyttige formål

Kapitlet er foreslått auka med 1 mill. kroner i samband med auka vedlikehald av murane ved Akershus festning. Dette kommer i tillegg til eit større beløp som Forsvarsbygg har avsett til formålet.

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Posten er foreslått redusert med 20 mill. kroner.

Post 43 Til disposisjon for Forsvars- departementet

Løyvinga representerer ein reserve for Forsvarsdepartementet. I 2007 er løyvinga nytta til å dekkje ymse meirbehov med totalt 9,8 mill. kroner, mellom anna økonomisk støtte til Ørland kommunale kulturhus som òg kjem Forsvaret sine tilsette til gode, krigsminnefartøyet KNM Hitra, økonomisk støtte til Den Norske Turistforeining i samband med overtaking av Snøheim, økonomisk støtte til å føre opp sæterstue og fjøs flytta frå Regionalfelt Austlandet til Glomdalsmuseet, samt ei rekkje andre mindre kulturaktivitetar som totalt utgjer 0,2 mill. kroner. Posten er såleis foreslått redusert med 10,2 mill. kroner for å dekkje ymse meirbehov på andre kapittel og postar.

Post 45 Store nyskaffingar

Posten er foreslått auka med 56 mill. kroner.

Auken gjeld tilleggsløyving i samband med modifisering av Forsvarets eksisterande materiell for bruk i Afrika, slik som lakkering, installering av klimaanlegg og ekstra kjøle- og filterkapasitet. For å synleggjere meirkostnader til materiellinvesteringar i samband med norske operasjonar i utlandet, foreslår Regjeringa å opprette ein ny post 45 på kap. 1792.

Post 48 Fellesfinansierte byggje- og anleggsarbeid, fellesfinansiert del

Posten er foreslått redusert med 150 mill. kroner grunna lågare investeringsaktivitet enn budsjettert. Det er ein parallell reduksjon på inntekts- og utgiftssida.

Post 50 Overføring til Statens Pensjonskasse

Posten er foreslått redusert med 13 mill. kroner grunna eit mindrebehov på posten i 2007. Midlane er foreslått omdisponert til post 1 i samband med naudsynt styrking av øvinga Cold Response 2007.

Post 70 Renter låneordning

Posten er foreslått redusert med 3 mill. kroner grunna eit mindrebehov på posten i 2007. Midlane er foreslått omdisponert til post 1 i samband med naudsynt styrking av øvinga Cold Response 2007.

2.2 Inntekter

Det er registrert netto meirinntekter på 169,5 mill. kroner.

Post 1 Driftsinntekter

Følgjande vesentlege endringar er gjort på dei einskilde inntektskapitla:

Kap. 4700 Forsvarsdepartementet

Kapitlet er auka med 0,1 mill. kroner som gjeld inntekter i samband med utleige av Fanehallen på Akershus festning. Meirinntekta har ein tilsvarande ikkje-budsjettert utgift i 2007.

Kap. 4719 Fellesutgifter og tilskott til føretak under Forsvarsdepartementet

Kapitlet er auka med 6,5 mill. kroner som gjeld tilskott frå Utanriksdepartementet i samband med gjennomføring av ulike prosjekt. AMEC-samarbeidet vedrørande opphogging av russiske atomubåtar utgjer 5 mill. kroner, medan prosjektet "Forsvarsrettet sikkerhetssektorreform" (FSSR) utgjer 1,5 mill. kroner. Meirinntekta har ein tilsvarande ikkje-budsjettert utgift.

Kap. 4723 Nasjonal sikkerheitsmyndighet

Kapitlet er auka med 2,7 mill. kroner som gjeld næringslivets tilskott til drift av NorCERT. Meirinntekta har ein tilsvarande ikkje-budsjettert utgift i 2007.

Kap. 4732 Sjøforsvaret

Kapitlet er auka med 17,327 mill. kroner. Auka skuldast teknisk flytting av inntekter frå kap. 4740 i samband med flyttinga av FLO, base Bergen, frå Forsvarets logistikkorganisasjon til Sjøforsvaret.

Kap. 4733 Luftforsvaret

Kapitlet er auka med 15 mill. kroner som relaterer seg til ein samarbeidsavtale med Avinor AS i samband med drifta av flyplassar. Meirinntekta har ein tilsvarande ikkje-budsjettert utgift i 2007.

Kap. 4740 Forsvarets logistikkorganisasjon

Kapitlet er samla sett auka med 201,873 mill. kroner.

Auken på 219,2 mill. kroner gjeld meirinntekter av teknisk karakter, og skuldast sal av drivstoff, utleige av EBA, sal av proviant og forpleiing til allierte styrkar på øving i Noreg. Meirinntekta har i hovudsak ein tilsvarande ikkje-budsjettert utgift i 2007 (194 mill. kroner). I tillegg gjeld meirinntektene sal av materiell (25,5 mill. kroner).

Reduksjon på 17,327 mill. kroner skuldast teknisk flytting av inntekter til kap. 4732 Sjøforsvaret i samband med flyttinga av FLO, base Bergen, frå Forsvarets logistikkorganisasjon til Sjøforsvaret.

Post 47 Sal av eigedom

Kapitlet er foreslått auka med 76 mill. kroner. Auken skuldast i hovudsak forsert sal av bustader samt enkelte sal over takst.

Post 48 Fellesfinansierte byggje- og anleggsarbeid, fellesfinansiert del

Posten er foreslått redusert med 150 mill. kroner grunna lågare investeringsaktivitet enn budsjettert. Det er ein parallell reduksjon på inntekts- og utgiftssida.

2.3 Bestillingsfullmakter

Regjeringa foreslår ei intern omfordeling av bestillingsfullmakter mellom kapitla.

Kap. 1733 Luftforsvaret

Bestillingsfullmakter på post 1 er redusert med 160 mill. kroner til totalt 1 440 mill. kroner grunna mindrebehov på posten.

Kap. 1734 Heimevernet

Bestillingsfullmakter på post 1 er auka med 120 mill. kroner til totalt 150 mill. kroner. Auken skuldast eit meirbehov grunna nyskaffing av nytt og tidsriktig materiell i samband med kvalitetsreformen.

Kap. 1760 Nyskaffing av materiell og nye bygg og anlegg

Bestillingsfullmakter på post 45 er redusert med 100 mill. kroner til totalt 23 900 mill. kroner grunna mindrebehov på posten.

Bestillingsfullmakter på post 48 er auka med 100 mill. kroner til totalt 250 mill. kroner. Auken skuldast eit meirbehov i samband med nytt bygg til Joint Warfare Centre.

Kap. 1792 Norske styrkar i utlandet

Bestillingsfullmakter på post 1 er auka med 40 mill. kroner til totalt 50 mill. kroner. Auken skuldast eit meirbehov i samband med auka norsk deltaking i internasjonale operasjonar.