Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Norge er ikke med i EU, men er direkte berørt av EUs innvandringspolitikk. Stortinget ber derfor Regjeringen legge frem en stortingsmelding om en helhetlig flyktning- og migrasjonspolitikk der det legges spesiell vekt på utviklingen internt i eget land, og der Norges handlingsrom og EUs utvikling får bred plass."

I representantforslaget vises det til at det i migrasjon ligger et stort utviklingspotensial, men at det er utfordringer knyttet til ulovlig migrasjon som blant annet kriminalitet, utnytting av arbeidskraft og brudd på menneskerettighetene.

Forslagsstillerne peker på at det er grunn til å reise tvil om hvorvidt integreringen i Norge har vært vellykket.

Forslagsstillerne mener videre at det er viktig for Norge å være med på å utforme en felles europeisk politikk på asylområdet, og viser til at EU innen 2010 skal ha på plass et felles europeisk asylsystem.

Videre mener forslagsstillerne at Norge må delta i internasjonale diskusjoner og prosesser som angår forholdet mellom utenriks-/utviklingspolitikk og migrasjon/integrerings- og inkluderingspolitikk. Forebygging og løsning på flyktningutfordringene vil ha betydning for hvordan Norge berøres av migrasjonen. Men dette krever en bedre samordning av norsk politikk, særlig hva gjelder utvikling og migrasjon.