Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Åse Gunhild Woie Duesund, Laila Dåvøy og Ola T. Lånke om å forenkle ordningen for frikort for medisiner og helsetjenester

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om innføring av en ordning der man kan betale inn egenandelsbeløpet samlet og motta frikort ved starten av året."

Forslagsstillerne framholder at mange mennesker med kronisk sykdom eller skade som trenger jevnlig medisinsk oppfølging, vet at de i løpet av et år vil komme opp i frikortgrensen for egenandeler for helsetjenester.

Det vises til at i dag må alle samle på kvitteringer eller få stemplet et egenandelskort i forbindelse med betaling av egenandel for helsetjenester, for så å sende eller levere dette inn for refusjon hos NAV. Det påpekes at med dagens ordning kan man risikere å miste kvitteringer og dermed muligheten for refusjon, og at dagens ordning for mange mennesker er tungvinn.

Forslagsstillerne viser til at det i 2000 og 2001 ble gjennomført et forsøk med forhåndsbetaling av egenandel for visse helsetjenester, legemidler og medisinsk utstyr. Prøveordningen innebar at de som ønsket det, kunne betale inn et beløp tilsvarende egenandelstaket, for så å motta frikort. En evaluering viste at en stor del av de spurte aktørene mente ordningen innebar en forenkling. Omkring 19 prosent av dem som fikk frikort året før, benyttet seg av prøveordningen. 60 prosent av dem som deltok, var over 67 år. Det var til en viss grad storforbrukere av helsetjenester som benyttet prøveordningen. Forbruket av helsetjenester økte ikke som følge av å forhåndsbetale egenandeler.

Det vises til at det arbeides med en ordning med elektroniske frikort/egenandeler. Det uttales at elektronisk løsning for frikort/egenandeler vil innebære en betydelig gevinst både for brukerne og NAV, ved at en gradvis økende andel frikort vil utstedes automatisk uten at brukeren behøver å ta vare på kvitteringer eller møte opp på NAV-kontoret lokalt. Det framholdes at til tross for en slik automatisk løsning vil det fortsatt ta tid fra en pasient når egenandelstaket til frikort mottas, sannsynligvis lenger enn dagens ordning, blant annet på grunn av manglende bruk av elektroniske løsninger blant fastlegene.

Forslagsstillerne mener at den foreslåtte ordningen skal være frivillig og et supplement til andre ordninger. Forslagsstillerne mener videre det bør vurderes om det skal være mulig å få tilbakebetalt innbetalt sum ved årets utgang dersom man ikke har nådd egenandelstaket.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo,og fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, er enig med forslagsstillerne i at forsøksordningen med forhåndsinnbetaling av egenandel for visse helsetjenester, legemidler og medisinsk utstyr i 2000 og 2001 var positiv. Flertallet støtter derfor det arbeidet som nå gjøres av Regjeringen med å innføre elektroniske frikort/egenandeler som vil innebære en betydelig gevinst for brukerne og NAV. En slik ordning vil bety at pasienter slipper å ta vare på kvitteringer, og at en automatisk vil få frikort når en kommer opp i egenandelstaket som gir grunnlag for frikort.

Flertallet mener derfor at det ikke er behov for å innføre en midlertidig løsning før den elektroniske frikortordningen trer i kraft.

Flertallet foreslår at representantforslaget vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, støtter forslaget om en ordning der den enkelte, som i løpet av året helt åpenbart vil komme opp i egenandelstaket, på frivillig basis kan betale inn hele egenandelsbeløpet samlet ved årets begynnelse. Dette vil være en forenkling sett i forhold til dagens system der en betaler en egenandel for hver gang en handler de gjeldende medisiner inntil en når egenandelstaket.

Disse medlemmer kan imidlertid ikke se at det skal være noe behov for at Regjeringen skulle måtte komme tilbake til Stortinget med forslag om en slik ordning, all den tid dette tidligere har vært forsøkt i forbindelse med den prøveordningen en hadde i perioden 2000-2001. Tilbakemeldingene viste at den ordningen ble til dels svært godt mottatt av dem som brukte den. Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning der man på frivillig basis kan betale inn hele egenandelsbeløpet for medisiner, visse helsetjenester og medisinsk utstyr som faller inn under egenandelstak I, ved starten av året."

Disse medlemmer mener en slik ordning på en god måte vil forenkle hverdagen for dem av kronikerne som har råd og mulighet til å gå inn i en slik frivillig ordning. Ordningen vil imidlertid ikke fange opp dem som er i en vanskelig situasjon, og som hvert eneste år opplever det motsatte av det den som kan nyttiggjøre seg en slik ordning, opplever. Mange kronikere og eldre med en anstrengt økonomi som samtidig har behov for til dels mange og kostbare legemidler i tillegg til andre helseutgifter, sliter med å kunne klare å betale relativt høye egenandeler de første månedene inntil en kommer opp i egenandelstaket. Disse medlemmer mener det må kunne være mulig å få til en ordning der disse egenandelene kan spres over litt flere måneder for den gruppen som helt åpenbart i løpet av året samlet vil komme opp i egenandelstaket. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for at egenandeler knyttet til medisiner, visse helsetjenester og medisinsk utstyr som faller inn under egenandelstak I, kan fordeles over flere måneder for dem som av økonomiske årsaker har vanskelig for å kunne betale disse innenfor dagens system."

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til de betydelige forenklingsprosedyrene i henhold til frikortordningen som Representantforslag nr. 8:67 (2007-2008) legger opp til, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om innføring av en ordning der man kan betale inn egenandelsbeløpet samlet og motta frikort ved starten av året."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning der man på frivillig basis kan betale inn hele egenandelsbeløpet for medisiner, visse helsetjenester og medisinsk utstyr som faller inn under egenandelstak I, ved starten av året.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for at egenandeler knyttet til medisiner, visse helsetjenester og medisinsk utstyr som faller inn under egenandelstak I, kan fordeles over flere måneder for dem som av økonomiske årsaker har vanskelig for å kunne betale disse innenfor dagens system.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om innføring av en ordning der man kan betale inn egenandelsbeløpet samlet og motta frikort ved starten av året.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:67 (2007-2008) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Åse Gunhild Woie Duesund, Laila Dåvøy og Ola T. Lånke om å forenkle ordningen for frikort for medisiner og helsetjenester – vedlegges protokollen.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 8. mai 2008

Harald T. Nesvik

Gunvald Ludvigsen

leder

ordfører