3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til Regjeringens forslag om godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 134/2007 av 26. oktober 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 178/2002 om næringsmiddelregelverket og om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) mv. Komiteen støtter dette.

Komiteen viser videre til at innlemmelse av EUs matlovsforordning innebærer at Norge knytter seg til EUs generelle prinsipper i forhold til mattrygghet og dermed blir medlem i Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority).

Komiteen viser til hovedoppgaven til EFSA som er å være et sentrum for framskaffelse av uavhengige vitenskapelige vurderinger i saker som har innvirkning på næringsmiddeltryggheten. EFSA skal videre foreta risikovurderinger knyttet til GMO, på generell basis, og på ernæringsmessige spørsmål knyttet til fellesskapslovgivningen. Komiteen har merket seg at EFSAs vitenskapelige vurderinger vil danne grunnlaget for utvikling av regelverk i regi av Europakommisjonen.

Komiteen har merket seg at forordningens generelle prinsipper skal danne grunnlag for fremtidig lovgivning på matområdet i EU, og at norske fagmiljøer og myndigheter ser positivt på helhetssynet og de faglige begrunnelsene som ligger til grunn for forordningen. Komiteen viser videre til at det har vært viktig for Norge å få anledning til å delta i EFSA for å kunne være med å påvirke i fora som bidrar til regelverksutviklingen på næringsmiddelområdet. Komiteen er oppmerksom på at et medlemskap også vil innebære en årlig budsjettforpliktelse som vil dekkes over budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet.