Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til godkjenning av protokoller av 9. juli 2008 om Albanias og Kroatias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område av 4. april 1949

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen ber Regjeringen om Stortingets samtykke til å godkjenne protokoller, undertegnet 9. juli 2008, om Albanias og Kroatias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område av 4. april 1949 (Traktaten).

NATOs toppmøte i Bucuresti i april 2008 inviterte Albania og Kroatia til å innlede forhandlinger om tiltredelse til Traktaten. Etter at forhandlingene var avsluttet, har de to landenes regjeringer bekreftet sitt ønske om å tiltre Traktaten.

De nåværende partene til Traktaten undertegnet i Brussel 9. juli 2008 protokoller om Albanias og Kroatias tiltredelse til Traktaten. Undertegningen ble fra norsk side foretatt av NATO-ambassadøren i henhold til fullmakt gitt ved kongelig resolusjon 27. juni 2008.

Protokollenes engelske originaltekst, med oversettelse til norsk, følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Det er bred enighet blant de allierte om at utvidelsen av NATO er en kontinuerlig prosess som er åpen for alle land i Europa med evne og vilje til å bidra til å oppfylle målene i Traktaten. Utvidelsen har siden NATOs toppmøte i Washington i 1999 skjedd med utgangspunkt i en egen handlingsplan for medlemskap (Membership Action Plan – MAP). Planen er et program for råd, assistanse og praktisk støtte til land som ønsker å slutte seg til alliansen. 10 land har til nå deltatt i programmet, hvorav Albania fra 1999 og Kroatia fra 2002. Programmet har gitt alliansen anledning til å vurdere kandidatlandenes kvalifikasjoner og bidrar til den omforming og tilpasning som er nødvendig for å kvalifisere dem for medlemskap. Samtidig er det lagt til grunn at utvidelsesvedtaket i siste instans ville være en politisk beslutning, ut fra en totalvurdering basert på landenes kvalifikasjoner for medlemskap og konsekvensene for europeisk sikkerhet og stabilitet.

Tiltredelsessamtalene med Albania og Kroatia fant sted i mai og juni 2008. Etter dette har de to lands regjeringer overfor NATOs generalsekretær bekreftet sitt ønske om å tiltre Traktaten.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Kari Mette Prestrud, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, er enig i at utvidelsen av NATO er viktig for å bygge bærekraftige, demokratiske strukturer i de sentral- og østeuropeiske landene, og at alliansen på denne måten bidrar til utviklingen av et stabilt Europa som samlet kan møte nye sikkerhetsutfordringer.

Komiteen merker seg at Albania og Kroatia gjennom deltakelsen i medlemskapsprogrammet har vist at de oppfyller alliansens forutsetninger.

Komiteen tar til orientering at utvidelsen ikke forventes å medføre en økning i Norges bidrag til NATOs fellesbudsjetter.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av protokoller av 9. juli 2008 om Albanias og Kroatias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område av 4. april 1949.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 22. oktober 2008

Olav Akselsen

Finn Martin Vallersnes

leder

ordfører