Innstilling fra finanskomiteen om statsgaranti for andel av innskudd i Kaupthing Banki Hfs filial i Norge (kap. 1640)

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Den aktuelle situasjonen

Filialen i Norge av den islandske banken Kaupthing Banki Hf innstilte torsdag 9. oktober 2008 sine betalinger, og sluttet å honorere innskudd. Banken opprettholdt samtidig virksomhet i Island. Finansdepartementet fattet på denne bakgrunn, i samsvar med råd fra Kredittilsynet, 12. oktober 2008 vedtak om offentlig administrasjon av den norske filialen i Kaupthing Banki Hf. Vedtaket omfatter både bank- og verdipapirvirksomheten i Norge, og gjelder alle bankens eiendeler og forpliktelser i Norge. Kredittilsynet har oppnevnt et administrasjonsstyre. Vedtaket ble truffet for å legge til rette for en forsvarlig håndtering av betalingsinnstillingen i filialen, og for å motvirke forskjellsbehandling av kreditorer i Norge.

Innskudd i Kaupthing opp til motverdien av 20 887 euro er etter det som er opplyst, garantert av den islandske banksikringsordningen. Kaupthing Banki Hf har såkalt "topping-up" medlemskap i det norske Bankenes sikringsfond. Innskudd i den norske filialen utover motverdien av 20 887 euro, opp til 2 millioner norske kroner, er garantert av Bankenes sikringsfond.

Det var, da filialen innstilte betalingene, usikkert om den islandske banksikringsordningen ville stå ved garantien for innskudd i Kaupthing. Situasjonen for innskytere i den norske filialen var derfor usikker.

For å motvirke denne usikkerheten og bidra til tillit til banksystemet og tillit til at innskudd i banker i Norge er sikre, offentliggjorde Finansdepartementet 9. oktober 2008 en erklæring om at finansministeren "vil iverksette de nødvendige tiltak slik at norske myndigheter kan forskuttere det som etter reglene skal dekkes av den islandske sikringsordningen, mot å overta kravet på den islandske garantiordningen".

Ved kongelig resolusjon 13. oktober 2008 ble det truffet vedtak om at staten garanterer for den andelen av innskuddene i den norske filialen av Kaupthing som er sikret av den islandske innskuddssikringsordningen, dvs. innskudd opp til motverdien av 20 887 euro. Garantien er i sum oppad begrenset til 400 millioner norske kroner. Staten vil overta den enkelte innskyters krav mot Kaupthing Banki Hf og/eller den islandske innskuddsgarantiordningen for innskudd opp til motverdien av 20 887 euro i samme utstrekning som disse dekkes av staten.

Bankenes sikringsfond har iverksatt tiltak med sikte på å betale ut det fondet har garantert for av innskudd i den norske filialen av Kaupthing. Bankenes sikringsfond legger, etter det departementet er kjent med, opp til at utbetaling vil kunne skje i løpet av ca. to uker regnet fra betalingsstansen. Finansdepartementet samarbeider med Bankenes sikringsfond, slik at sikringsfondet også vil kunne håndtere forholdet til innskyterne i den norske filialen på vegne av staten.

1.2 Omfang av og sannsynlige utgifter etter garantien

Det er, etter det departementet har fått opplyst, registrert totalt 5 358 innskuddskunder i den norske filialen av Kaupthing. Av disse er det, etter det som er opplyst, ca. 1 000 aktive innskuddskonti. På usikkert grunnlag er det anslått at den andel av innskudd som er garantert av den islandske innskuddssikringsordningen, og dermed blir omfattet av garantien fra den norske stat, til sammen utgjør ca. 400 mill. kroner. Det er sannsynlig at staten vil måtte legge ut et tilsvarende beløp til innskyterne som følge av den garantien som ble vedtatt 13. oktober 2008.

1.3 Mulig dekning av utgifter

Samtidig som innskudd utbetales i samsvar med garantien, vil den norske stat tre inn i hver enkelt innskyters krav mot Kaupthing Banki Hf i samme omfang som innskuddet dekkes. Staten vil, ved å tre inn i innskuddene på vegne av den enkelte innskyter, også overta det subsidiære krav hver enkelt innskyter har mot den islandske innskuddsgarantiordningen.

For å søke å sikre staten dekning for utgifter som påløper under garantien, vil Finansdepartementet søke å få dekning i eiendeler Kaupthing Banki Hf har i Norge. Som en følge av at Kaupthing Banki Hfs norske virksomhet ble satt under offentlig administrasjon, overtar et administrasjonsstyre behandlingen av kravene mot virksomheten i Norge. Staten blir ved utbetalinger etter garantien en kreditor i administrasjonsboet.

Banksikringsloven § 2-13 fastsetter at "Når fondet har dekket tap under garantien nevnt i § 2-10, trer fondet inn i innskyters rett for et beløp som svarer til utbetalingen". Bankenes sikringsfond, som anslagsvis skal dekke andel av innskudd i størrelsesorden 800 mill. kroner, fikk 10. oktober 2008 medhold i en begjæring om arrest fremsatt samme dag og adgang til å ta arrest i formuesgoder Kaupthing Banki Hf har i Norge. Formålet med arresten er at det skal være midler tilgjengelig for dekning av Bankenes sikringsfonds krav mot Kaupthing Banki Hf.

1.4 Kongelig resolusjon 13. oktober 2008

Da Kaupthing Banki Hf stengte sin filial i Norge og sluttet å honorere innskudd, kom Finansdepartementet til at det måtte settes i verk tiltak raskt for å sikre tillit til banksystemet og tillit til sikringsordningen for innskudd i norske banker, og at det ikke var forsvarlig å avvente at man fikk brakt garanti- og bevilgningsspørsmålet inn for Stortinget på ordinær måte. Etter forslag fra Finansdepartementet ble det derfor ved kongelig resolusjon 13. oktober 2008 bestemt at staten gir en garanti overfor innskytere i den norske filialen av Kaupthing Banki Hf og pådrar seg utgifter som angitt ovenfor. Garantien ble begrenset til det som er nødvendig; utgifter på motverdien av ca. 20 000 euro per innskyter i den norske filialen av Kaupthing Banki Hf, oppad begrenset til 400 millioner norske kroner.

Resolusjonen ble gitt med hjemmel i Stortingets bevilgningsreglement § 11 annet ledd annet og tredje punktum, og under forutsetning av at det så snart som mulig fremmes forslag for Stortinget om de nødvendige garanti- og bevilgningsvedtak. Denne forutsetningen i den kongelige resolusjonen følges opp ved proposisjonen.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Eirin Kristin Sund og Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Michael Momyr og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til proposisjonen og slutter seg til Regjeringens forslag.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1640 (Nytt)

Utbetalinger i henhold til garanti for bankinnskudd

70

Utbetalinger i henhold til garanti for andel av innskudd i den norske filialen av Kaupthing Banki Hf, bevilges med

400 000 000

II

Stortinget samtykker i at staten garanterer for inntil 400 mill. kroner overfor alle innskyterne i den norske filialen av Kaupthing Banki Hf for andel av innskudd som er sikret i den islandske innskuddssikringsordningen, slik at norske myndigheter kan forskuttere det som etter reglene skal dekkes av den islandske sikringsordningen, mot å overta hver enkelt innskyters krav på Kaupthing Banki Hf og/eller den islandske garantiordningen.

Oslo, i finanskomiteen, den 4. november 2008

Reidar Sandal

Svein Flåtten

leder

ordfører