Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget i løpet av høstsesjonen 2008 om innføring av en egen årlig sykehusproposisjon."

Som bakgrunn for forslaget vises det til at spesialisthelsetjenesten er ett av de største kapittelområdene på det årlige statsbudsjettet. Overføringene til de regionale helseforetakene utgjør for budsjettåret 2008 om lag 86 mrd. kroner.

Det vises til at det skjer store endringer og omstillinger i sektoren, og til at det er meget kort tid fra tidspunktet da statsbudsjettet vedtas og når budsjettperioden starter.

Forslagsstillerne ser klare paralleller mellom kommunesektoren og sykehussektoren med hensyn til behov for langsiktig planlegging og mener det er behov for en egen sykehusproposisjon som hvert år legges fram i samme periode som kommuneproposisjonen. De mener at dette vil gi mulighet for å planlegge nødvendige og ønskelige endringer for det påfølgende år.

Forslagsstillerne mener en sykehusproposisjon bør inneholde en gjennomgang av den reelle situasjonen for det inneværende år utført av et teknisk beregningsutvalg som gir anslag bl.a. for lønnsutgifter, medisinutgifter, øvrige pris- og kostnadsendringer, samt pasientanslag.

Forslagsstillerne mener at innføring av en slik sykehusproposisjon vil bidra til økt langsiktighet og økonomisk handlingsrom for det enkelte foretak og gi større grad av fleksibilitet og mulighet for omstillinger.