Innstilling frå utanrikskomiteen om samtykke til godkjenning av endringer av 8. juli 2005 i konvensjon om fysisk beskyttelse av nukleært materiale av 3. mars 1980

Dette dokument

Til Stortinget

Samandrag

Konvensjon om fysisk beskyttelse av nukleært materiale er av 3. mars 1980 og ble ratifisert av Norge 15. august 1985. Konvensjonen, som trådte i kraft 8. februar 1987, pålegger partene å treffe spesielle beskyttelsestiltak av nukleært materiale under internasjonal transport og gi forsikringer til andre berørte stater om dette. Partene er videre forpliktet til å samarbeide om å vinne tilbake stjålet nukleært materiale og å bistå andre i etterforskningen. Konvensjonen inngår blant de folkerettslige instrumentene til bekjempelse av terrorisme.

Nukleært materiale til innenlandsk bruk, lagring eller transport er imidlertid i hovedsak ikke omfattet av konvensjonen, heller ikke nukleære anlegg til fredelige formål eller militære nukleære anlegg eller militært nukleært materiale.

Under en diplomatkonferanse i Wien 4.–8. juli 2005 ble det vedtatt visse endringer i konvensjonen. Endringene forplikter partene til å beskytte nukleære anlegg og materiale til fredelige formål enten det er i bruk, lagring eller under transport. Det legges videre til rette for utvidet samarbeid mellom partene for å lokalisere og gjenvinne stjålet nukleært materiale, lindre eventuelle radiologiske konsekvenser fra sabotasje, samt forebygge og bekjempe relaterte forbrytelser. Etter endringene omfatter kriminaliseringsforpliktelsene også krav til strafferettslig vern om miljøet, krav om strafflegging av handling som innebærer ulovlig transport, sending eller forflytting av nukleært materiale inn i eller ut av en stat, og straff for handlinger rettet mot militære anlegg.

Regjeringen foreslår at Norge godkjenner endringene. De vil tre i kraft når to tredjedeler av konvensjonspartene har sluttet seg til. I og med at det er vedtatt bestemmelser i den nye straffeloven for tydeligere og bedre oppfyllelse av Konvensjon om fysisk beskyttelse av nukleært materiale av 3. mars 1980 med endringer av 2005, er det i medhold av Grl. § 26, annet ledd påkrevet med Stortingets samtykke til godkjenning av konvensjonsendringene.

Konvensjonen i engelsk originaltekst med oversettelse til norsk følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, frå Framstegspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, frå Høgre, Siri A. Meling og Erna Solberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, frå Kristeleg Folkeparti, Dagfinn Høybråten, frå Senterpartiet, Åslaug Haga, og frå Venstre, Anne Margrethe Larsen, ser det som positivt at det internasjonale arbeidet mot spreiing av nukleært materiale vert styrka. Endringane i konvensjonen bidreg til det. Komiteen sluttar seg til Regjeringa sitt forslag.

Tilråding frå komiteen

Komiteen har elles ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjere følgjande

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av endringer av 8. juli 2005 i konvensjon om fysisk beskyttelse av nukleært materiale av 3. mars 1980.

Oslo, i utanrikskomiteen, den 26. mai 2009

Olav Akselsen

leiar og ordførar