Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs program for modernisering av den europeiske nærings- og handelsstatistikken (MEETS) 2009–2013

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

EUs program for modernisering av den europeiske nærings- og handelsstatistikken (MEETS) ble vedtatt ved europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1297/2008 av 16. desember 2008.

Hovedformålet med programmet er å imøtekomme nye behov på det europeiske nærings- og handelsstatistikkområdet samt å redusere næringslivets administrative byrder som følge av offentlige innrapporteringskrav. Omfattende endringer i verdensøkonomien gjør det nødvendig å sette kritisk søkelys på dagens prioriterte statistikkområder og å utvikle nye områder og arbeidsmåter som ivaretar brukernes behov og reduserer unødvendig byråkrati.

Programmet åpner for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Deltakelse forutsetter endring av EØS-avtalens protokoll 30. Deltakelse innebærer økonomiske forpliktelser for Norge over flere år. Stortingets samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen er derfor nødvendig, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. For at Norge og de øvrige EØS/EFTA-statene skal kunne delta i programmet så tidlig som mulig, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det treffes beslutning i EØS-komiteen.

Fornyelse og forenkling av den europeiske næringsstatistikken vil kunne gi et viktig bidrag til å heve kvaliteten på norsk statistikk og til å redusere den administrative belastningen på næringslivet. Det anses svært viktig å bidra til internasjonale tiltak for å lykkes på dette området, ikke minst fordi det er EU som gjennom sin lovgivningskompetanse i stor grad avgjør premissene for den statistikken EU- og EØS/EFTA-statene er forpliktet til å utarbeide.

MEETS startet 1. januar 2009 og avsluttes 31. desember 2013.

Programmet har hovedfokus på følgende fire områder:

  • 1. Gjennomgang av dagens prioriteringer innenfor det europeiske næringsstatistikkområdet og utvikling av målindikatorer for nye områder

  • 2. Standardisering av rammeverket knyttet til den europeiske nærings- og handelsstatistikken

  • 3. Gjennomføring av nye og mer effektive måter for produksjon av europeisk nærings- og handelsstatistikk

  • 4. Modernisering av rapporteringssystemet for varehandelen mellom medlemsstatene (Intrastat).

Punkt 4 anses ikke relevant for EØS-samarbeidet, og er ikke omfattet av utkastet til beslutning i EØS-komiteen.

I forkant av hvert nytt år skal Kommisjonen i samråd med Statistikkprogramkomiteen vedta årlige arbeidsprogram med konkrete prioriterte tiltak knyttet til programmets målsettinger. Kommisjonen vil lyse ut økonomiske støtteordninger (grants) for gjennomføring av relevante prosjekter. EØS/EFTA-statene kan på lik linje med medlemsstatene søke om slike midler.

Kommisjonen plikter å foreta fortløpende evaluering av programmet, og komme med retningslinjer for å forbedre effekten av fremtidige tiltak. Årlig, første gang senest 31. desember 2010, skal Kommisjonen forelegge Europaparlamentet og Rådet en rapport om gjennomføringen av programmet. Endelig evalueringsrapport med kostnadsoverslag og vurdering av programmets effekter for fellesskapet, medlemsstatene, oppgavegiverne og statistikkbrukerne samt fremtidige forbedringsmuligheter, skal leveres Europaparlamentet og Rådet senest 31. juli 2014.

For å hindre at Norge forsinker ikrafttredelse av beslutningen, og for å gjøre det mulig for EØS/EFTA-statene formelt å delta i programmet så raskt som mulig, fremmes forslag om at Stortinget gir sitt samtykke før EØS-komiteen treffer sin beslutning. Det vil dermed ikke være nødvendig for Norge å ta forbehold for konstitusjonelle prosedyrer ved beslutning i EØS-komiteen.

Det er ikke ventet at det vil komme endringer i utkastet til beslutning i EØS-komiteen. Dersom den endelige beslutningen skulle avvike vesentlig fra det utkastet som er lagt frem i proposisjonen, vil saken bli fremlagt for Stortinget på nytt.

Med sikte på deltakelse fra EØS/EFTA-statene i MEETS vil EØS-komiteen vedta en endring av protokoll 30 ved å innføre en ny artikkel 4 med henvisning til europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1297/2008 av 16. desember 2008, slik at EØS-avtalen også omfatter det nye programmet.

Den totale finansieringsrammen for MEETS vil være 42,5 mill. euro over fem år. Grunnlaget for det økonomiske bidraget er det samme som ved annen programdeltakelse på statistikkområdet. Dette innebærer at EØS/EFTA-statene skal bidra med 75 prosent av den forholdsmessige andel av programmets operasjonelle budsjett.

Ved deltakelse i programmet er Norges bidrag for perioden 2009–2013 beregnet til gjennomsnittlig ca. 1,2 mill. kroner per år. Bidraget vil øke i løpet av programperioden. For 2009 er bidraget beregnet til ca. 310 000 kroner.

Statistisk sentralbyrå har i henhold til statistikkloven § 3-1 e) hovedansvaret for internasjonalt statistisk samarbeid. Som ved tidligere statistikkprogrammer vil Statistisk sentralbyrå ha overordnet ansvar for å samordne den norske deltakelsen. Dette vil skje i samråd med de organer som Statistisk sentralbyrå samarbeider med om produksjon av statistikk som blir sendt til EUs statistikkdirektorat, Eurostat. Utgiftene til deltakelse i programmet vil dekkes over Statistisk sentralbyrås budsjett (kap. 1620). Forslaget antas ikke å ha større administrative konsekvenser utover de tilpasninger som må gjøres i protokoll 30.

Utkast til beslutning i EØS-komiteen og europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1297/2008/EF av 16. desember 2008 i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Regjeringen tilrår deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs program for modernisering av den europeiske nærings- og handelsstatistikken (MEETS) 2009–2013.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Eirin Kristin Sund og Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Linda C. Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs program for modernisering av den europeiske nærings- og handelsstatistikken (MEETS) 2009–2013 krever Stortingets samtykke, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Foreleggelse for utenrikskomiteen

Komiteen har forelagt utkast til innstilling for utenrikskomiteen. Utenrikskomiteen har ingen merknader til innstillingen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene over og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs program for modernisering av den europeiske nærings- og handelsstatistikken (MEETS) 2009–2013.

Oslo, i finanskomiteen, den 28. mai 2009

Reidar Sandal

Jørund Rytman

leder

ordfører