Brev fra Uniteam Holding AS til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 20. mai 2009

Ang.: Kontroll- og konstitusjonskomiteen – sak Uniteam International AS

Kommentarer vedrørende feil informasjons under høringen den 4.5.09 fra Forsvarsministeren.

Vi har mottatt kopi av referat fra den åpne høringen den 5. mai 2009. Vi har tidligere kommentert feilinformasjon i høringen fra Forsvarsministeren. Vi kan etter dagens møte med administrerende direktør i Siemens AS, Per Otto Dyb, igjen bekrefte feilinformasjon fra Forsvarministeren når det gjelder omtalte forhold vedr Siemens. AS under høringen.

Statsråden skilte ikke mellom Fujitsu Siemens AS, Simens AS og Simens Business Services AS (SBS). De to første er fullstendige adskilte selskaper, mens SBS er datterselskap av Siemens AS. Fujitsu Siemens og Siemens AS er begge siktet for fordelsoverføringer, mens SBS er siktet for overfakturering. Forsvarsdepartementet har bare opprettet et normalisert forhold til Fujitsu Siemens AS, og dette selskapet har aldri blitt krevet for noen tilbakebetaling. SBS AS og Siemens AS har fortsatt et ikke normalisert forhold til forsvaret selv om det er betalt mer en 70 millioner for at saken skulle avsluttes fra forsvarsdepartementets side.

Det er "Alicante golf turen" som kommer opp i tingretten den 8. Juni, og gjelder påstått fordelsoverføring fra Siemens AS. Saken mot SBS vedrørende overfakturering gjelder også en straffesak og er enda ikke berammet.. Siemens AS er meget kritisk til Dalseide rapportene. Siemens hevder at de er basert på stor forskjellsbehandling, mangelfull dokumentasjon og mangelfull kontradiksjon. I følge Siemens AS eksisterer store fordelsoverføringer til høyt ansatte i Forsvarsdepartementet som er omtalt i Dalseide II, men hvor flere av de involverte selskaper ikke er blitt gjenstand for etterforskning.