Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Forsvarsdepartementet v/statsråden, datert 3. desember 2008

Spørsmål i forbindelse med Uniteam International AS ved Harald Engh og forholdet til Forsvarsdepartementet

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til at mediene i flere artikler har fokusert på Forsvarsdepartementet og forsvarsledelsen i forbindelse med Dalseide I og Dalseide II-rapportene. Ett av selskapene som er blitt omtalt, er Uniteam International AS og datterselskaper, samt deres eiere og ledere Harald og Tommy Engh. Vedlagt følger noen presseklipp fra Grimstad Adressetidende og Dagens Næringsliv.

I denne forbindelse ønsker kontroll- og konstitusjonskomiteen å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

1. Hvis det er slik at Forsvarsdepartementet sitter på bevis for at det har foregått overfakturering og andre ulovligheter i forbindelse med Uniteams salg av kommandoplass-containere til forsvaret, hvorfor er det ikke allerede tatt ut tiltale mot Uniteam eller Harald Engh?

2. Kan forsvarsministeren i denne saken rettferdiggjøre sin handlemåte, som sannsynligvis vil føre til tap av mange arbeidsplasser?

3. Er det korrekt at prisen på kommandoplass-containere ikke har endret seg betydelig fra det offentlige anbudet som Uniteam vant i åpen anbudskonkurranse sommeren 2002, sammenliknet med den prisen man fikk på kontrakten i mai 2004? Når det gjelder kontrakten fra 2004, er selskapet siktet for et bedrageri på 20 millioner kroner.

4. Er det riktig at statsråden har oppfordret NATO-land til å boikotte bedriften 3S i Grimstad? Hvis dette medfører riktighet, kan statsråden gi en begrunnelse for dette med bakgrunn i at det hittil ikke er tatt ut tiltale, og at saken mot 3S og Uniteam International AS ikke er rettslig prøvet?

Komiteen håper på forsvarsministerens snarlige svar.