Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at Capio Anoreksisenter innlemmes i ordningen med fritt sykehusvalg senest innen 1. juli 2009."

Forslagsstillerne framholder at spiseforstyrrelser i mange tilfeller er en alvorlig psykisk lidelse, og at anoreksi er kjent som den psykiske lidelsen som har høyest dødelighet.

Forslagsstillerne er kjent med at mange har vært syke i årevis og kjempet for å få rett behandling og oppfølging, og at en rekke av disse pasientene på grunn av sykdommen har måttet avbryte sin utdanning, samt blitt erklært ufør i ung alder.

Forslagsstillerne mener at det offentlige hjelpeapparatet ikke har hatt et godt nok tilbud til denne pasientgruppen, og framholder at det i dag finnes private institusjoner som har spesialisert seg på dette feltet, og som innehar en unik kompetanse, men som ikke får benyttet sin kapasitet.

Det framholdes at Capio Anoreksi Senter som i 2004 etablerte seg i Fredrikstad, har kvalifisert personale med bred kompetanse og et spesielt behandlingskonsept beregnet på pasienter med spiseforstyrrelser som har vist seg å gi gode resultater hvis behandlingen følges opp. Senteret har en rammeavtale med Helse Sør-Øst, som gir det en anerkjennelse som behandlingsinstitusjon, men fordi institusjonen ikke er godkjent som "sykehus" under "fritt sykehusvalg", kan ikke pasientene velge dette behandlingsalternativet.

Det vises til at en samlet helse- og omsorgskomité i Budsjett-innst. S. nr. 11 (2008–2009) uttalte at Capio Anoreksi Senter skal gjøres tilgjengelig for pasienter i hele landet. Forslagsstillerne kan ikke se at dette er fulgt opp av helseforetakene, og påpeker at pasienter som ønsker behandling ved senteret, ikke får muligheten til å velge dette som et alternativ.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å si at denne pasientgruppen har vært offer for en systemsvikt innenfor et område hvor man sakte har tilegnet seg kompetanse. Selv om det bygges opp kompetanse og behandlingstilbud innenfor helseforetakenes egne virksomheter, mener forslagsstillerne det vil være behov for de private behandlingsalternativene, og mener at pasienter med spiseforstyrrelser må få mulighet til å velge adekvate behandlingsalternativ på lik linje med pasienter med somatiske lidelser. Forslagsstillerne mener derfor at behandlingsalternativ som Capio Anoreksi Senter må innlemmes i ordningen fritt sykehusvalg.