Innstilling fra fullmaktskomiteen om fullmaktene

Dette dokument

  • Innst. 1 S (2009–2010)
  • Dato: 01.10.2009
  • Utgiver: fullmaktskomiteen
  • Sidetall: 54

Innhold

Til Stortinget

Innledning

Den forberedende fullmaktskomité som det 153. storting valgte til å avgi foreløpig innstilling om fullmaktene for stortingsrepresentantene og deres vararepresentanter på det 154., 155., 156. og 157. storting, la fram sin innstilling 29. september 2009.

Da Stortinget trådte sammen 1. oktober 2009, ble følgende representanter valgt til medlemmer av fullmaktskomiteen: Anders Anundsen, Bendiks H. Arnesen, Elisabeth Aspaker, Peter Skovholt Gitmark, Trine Skei Grande, Gunnar Gundersen, Geir-Ketil Hansen, Sigvald Oppebøen Hansen, Line Henriette Holten Hjemdal, Morten Høglund, Gerd Janne Kristoffersen, Ulf Leirstein, Marit Nybakk, Dag Ole Teigen, Anne Tingelstad Wøien og Marianne Aasen.

Komiteen valgte samme dag Bendiks H. Arnesen som leder, Anders Anundsen som 1. nestleder og Elisabeth Aspaker som 2. nestleder.

Stortinget oversendte i sitt møte 1. oktober 2009 innstillingen fra den forberedende komité til fullmaktskomiteen.

Innstillingen fra den forberedende fullmaktskomité følger som vedlegg 1 til denne innstilling. Vedlagt innstillingen fra den forberedende komité følger:

  • en redegjørelse for riksvalgstyrets vedtak i klagesaker (vedlegg 1.1),

  • en fylkesvis oversikt som viser valglistenes stemmetall og fordelingen av distriktsmandatene (vedlegg 1.2),

  • et sammendrag av riksvalgstyrets oppgjør (vedlegg 1.3),

  • en fylkesvis oversikt over valgte representanter og vararepresentanter ifølge fylkesvalgstyrenes og riksvalgstyrets oppgjør (vedlegg 1.4), og

  • en statistisk oversikt over avgitte og forkastede stemmegivninger og stemmesedler ifølge tall fra fylkesvalgstyrene (vedlegg 1.5).

Komiteens merknader

Komiteen viser til det som er uttalt i innstillingen fra den forberedende komité, og slutter seg til dens merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til det som er uttalt foran og til innstillingen fra den forberedende fullmaktskomité og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Fullmaktene for representantene og vararepresentantene for Østfold fylke, Akershus fylke, Oslo, Hedmark fylke, Oppland fylke, Buskerud fylke, Vestfold fylke, Telemark fylke, Aust-Agder fylke, Vest-Agder fylke, Rogaland fylke, Hordaland fylke, Sogn og Fjordane fylke, Møre og Romsdal fylke, Sør-Trøndelag fylke, Nord-Trøndelag fylke, Nordland fylke, Troms fylke og Finnmark fylke godkjennes.

Vedlegg 1

Innstilling fra den forberedende fullmaktskomité, valgt av Det 153. storting, om fullmaktene for stortingsrepresentantene og vararepresentantene på Det 154., 155., 156. og 157. storting

Til Stortinget

1. Innledning

1.1 Den forberedende fullmaktskomité

16. juni 2009 valgte Stortinget – i samsvar med § 23 i Stortingets forretningsorden – følgende stortingsrepresentanter til medlemmer i den forberedende fullmaktskomité:

Bendiks H. Arnesen, Marit Nybakk, Sigvald Oppebøen Hansen, Eirin Faldet, Arne L. Haugen, Torny Pedersen, Anders Anundsen, Ulf Leirstein, Morten Høglund, Elisabeth Aspaker, Gunnar Gundersen, Geir-Ketil Hansen, May-Helen Molvær Grimstad, Inger S. Enger og Anne Margrethe Larsen. Som leder ble valgt Bendiks H. Arnesen og som nestleder Anders Anundsen. Det ble samtidig valgt personlige varamedlemmer.

Valgdagen var fastsatt ved kgl. res. til mandag 14. september 2009. Etter innkalling av lederen kom komiteen sammen torsdag 24. september 2009.

Komiteen har oppnevnt spesialrådgiver Brit Brenno fra Stortingets administrasjon som sekretær.

Stortingets forretningsorden fastsetter i § 23 fjerde ledd at før det nye storting trer sammen, skal den forberedende fullmaktskomité levere en foreløpig innstilling om alle valg- og fullmaktsspørsmål som en må regne med kan få innvirkning på sammensetningen av det nye storting.

1.2 Stortingets prøving av gyldigheten av valget

Riksvalgstyret utferdiger fullmakter for samtlige valgte stortingsrepresentanter og vararepresentanter, og fullmaktene sendes til Stortinget. Grunnloven § 64 bestemmer at Stortinget skal bedømme lovligheten av fullmaktene. Det følger av dette at Stortinget av eget tiltak skal bedømme om representantene og vararepresentantene er gyldig valgt i henhold til reglene i grunnlov, lov og forskrift.

Fylkesvalgstyrenes kontroll av stortingsvalget, som er omtalt nedenfor, er foreløpig og danner grunnlag for Stortingets endelige kontroll av valget. I tillegg til fylkesvalgstyrenes møtebøker utgjør rapporten fra fylkesmannen om valget i Oslo og riksvalgstyrets avgjørelser av klager grunnlag for Stortingets kontroll. Dessuten skal Stortinget bedømme gyldigheten av fylkesvalgstyrenes valgoppgjør og riksvalgstyrets valgoppgjør.

Valgloven § 13-3 bestemmer at Stortinget skal kjenne stortingsvalget i en kommune eller i et fylke ugyldig hvis det er begått feil som antas å ha hatt innflytelse på utfallet av valget, og som det ikke er mulig å rette. Stortinget skal sørge for at feil blir rettet i den ustrekning det er mulig. Når valget i en kommune eller i et fylke er kjent ugyldig, påbyr Stortinget omvalg.

1.3 Fylkesvalgstyrenes kontroll

Etter valgloven § 10-9 skal fylkesvalgstyrene kontrollere gjennomføringen av stortingsvalget i kommunene med grunnlag i det materiell de får tilsendt fra valgstyrene. Målet med kontrollen er å avdekke feil som kan få betydning for valgoppgjøret og feil som kan få betydning for vurderingen av om valget er gyldig. Materiellet valgstyrene skal sende til fylkesvalgstyret er: Bekreftet avskrift av det som er protokollert i forbindelse med valget, alle godkjente stemmesedler, alle forkastede stemmegivninger og stemmesedler, alle valgkort fra forhåndsstemmegivningen, alle omslagskonvolutter fra forhåndsstemmer utenriks og på Svalbard og Jan Mayen, og kopi av innkomne klager. Dersom fylkesvalgstyret finner feil ved valgstyrets avgjørelser om å godkjenne eller forkaste stemmegivninger eller stemmesedler, eller feil i valgstyrets opptelling, skal feilene rettes. Finner fylkesvalgstyret feil som det ikke kan rette, skal det beskrive feilen i møteboken. Resultatet av kontrollen skal fylkesvalgstyret protokollere i sin møtebok, og utskrift av møteboken skal sendes til Stortinget og riksvalgstyret. For Oslos vedkommende skal fylkesmannen i Oslo og Akershus foreta kontrollen som for andre valgstyrer er lagt til fylkesvalgstyret, men fylkesmannen kan ikke rette feil ved valgstyrets prøving av stemmer eller opptelling. Fylkesmannen skal protokollere slike feil, og protokollen skal sendes Stortinget og riksvalgstyret.

1.4 Klager

Grunnloven § 55 bestemmer at valgstyrenes kjennelser angående "Stridigheder om Stemmeret" kan innankes for Stortinget. Som følge av denne bestemmelsen fastsetter valgloven § 13-1 at Stortinget er klageinstans for "klager som gjelder stemmerett og retten til å avgi stemme". Om slike klagesaker skal riksvalgstyret avgi uttalelse til Stortinget.

Riksvalgstyret er klageinstans for klager over andre forhold i forbindelse med forberedelsen og gjennomføringen av valget, se valgloven § 13-1. Riksvalgstyret skal oversende sine vedtak i klagesaker til Stortinget. Stortinget kan overprøve riksvalgstyrets avgjørelser i klagesaker som en del av sin prøving av valgets gyldighet i henhold til Grunnloven § 64.

Klage må fremmes innen sju dager etter valgdagen. Klage over fylkesvalgstyrets valgoppgjør må fremmes innen sju dager etter at oppgjøret foreligger. Klage med krav om endring av et fylkesvalgstyrevedtak om å godkjenne eller forkaste et listeforslag må fremsettes innen sju dager etter offentliggjøringen av overskriftene på de godkjente valglistene. Klage skal være skriftlig og skal fremsettes for valgstyret, fylkesvalgstyret, fylkesmannen, departementet eller Stortingets administrasjon.

I møte 24. september 2009 har riksvalgstyret behandlet og avgjort 3 klagesaker om gjennomføringen av stortingsvalget. En sammenfatning av klagesakene og riksvalgstyrets avgjørelser følger som vedlegg 1.1 til denne innstillingen.

1.5 Vedlegg

Som vedlegg til denne innstilling følger:

  • redegjørelse for riksvalgstyrets vedtak i klagesaker,

  • oversikt over fylkesvalgstyrenes valgoppgjør som viser stemmetallene for valglistene og fordelingen av distriktsmandatene,

  • sammendrag av riksvalgstyrets oppgjør som viser utregningen og fordelingen av utjevningsmandatene,

  • navnene på de valgte representantene og vararepresentantene, ifølge fylkesvalgstyrenes og riksvalgstyrets oppgjør, ordnet fylkesvis,

  • statistikk over godkjente og forkastede stemmegivninger og stemmesedler.

2. Fylkesfordelingen av stortingsmandatene

I alt skal det velges 169 stortingsrepresentanter, derav skal 150 velges som distriktsrepresentanter og 19 som utjevningsrepresentanter, jf. Grunnloven § 57. Antallet valgdistrikter er 19, og hvert valgdistrikt skal ha ett utjevningsmandat. I valgloven § 11-1 er bestemt at hvert fylke utgjør et valgdistrikt. Hvor mange representanter hvert valgdistrikt skal ha, bestemmes ved en beregning av forholdet mellom hvert distrikts antall innbyggere samt areal, og hele rikets antall innbyggere samt areal, når hver innbygger gir ett poeng og hver kvadratkilometer gir 1,8 poeng, jf. Grunnloven § 57. Beregningen skal foretas hvert åttende år. Nærmere regler er gitt i valgloven § 11-3. Departementet skal foreta beregningen.

I 2004 underrettet departementet Stortinget om at beregningen av mandatfordelingen mellom fylkene hadde gitt følgende resultat:

Østfold

9

Akershus

16

Oslo

17

Hedmark

8

Oppland

7

Buskerud

9

Vestfold

7

Telemark

6

Aust-Agder

4

Vest-Agder

6

Rogaland

13

Hordaland

15

Sogn og Fjordane

5

Møre og Romsdal

9

Sør-Trøndelag

10

Nord-Trøndelag

6

Nordland

10

Troms

7

Finnmark

5

Totalt

169

Denne fordelingen mellom fylkene gjelder også ved årets stortingsvalg.

3. Riksvalgstyret

Riksvalgstyret oppnevnes av Kongen i de år det skal holdes stortingsvalg. Ved kongelig resolusjon 29. mai 2009 ble oppnevnt følgende medlemmer:

Berit Brørby, Jevnaker, leder,

Geir Almåsvold Mo, Oslo, nestleder,

Odd Einar Dørum, Oslo,

Martin Engeset, Sarpsborg,

Kari Pahle, Oslo,

Jorunn Ringstad, Askvoll,

Ivar Østberg, Harstad.

Samtidig ble oppnevnt personlige varamedlemmer.

Kommunal- og regionaldepartementet er sekretariat for riksvalgstyret.

4. Endringer i regelverket om stortingsvalg

I det følgende gis en oversikt over viktige endringer i valgloven og valgforskriften som er gjort siden stortingsvalget i 2005.

4.1 Endret skjæringsdato for registrering i manntallet

Stemmeberettigede som er registrert med bostedsadresse i Norge, skal innføres i manntallet i den kommunen der de er folkeregisterført som bosatt en bestemt dato i valgåret. Dette er den såkalte "skjæringsdatoen" for manntallsføringen. Ved valget i 2005 var datoen 31. mai. Ved dette valget ble forholdsvis mange stemmegivninger (3 887) forkastet fordi velgeren ikke sto i manntallet i den kommunen der han eller hun stemte på valgdagen (stemmegivningen lagt i særskilt omslag). I Innst. S. nr. 1 (2005–2006) omtalte den forberedende fullmaktskomité forskjellige mulige tiltak med det formål å redusere antallet slike forkastelser, blant annet å skyve skjæringsdatoen nærmere valget, dersom dette vil være forsvarlig av praktiske hensyn. Ved en slik endring vil flere velgere bli manntallsført i den kommunen hvor de bor på valgdagen. Valgloven § 2-4 ble endret før kommunevalget i 2007 slik at skjæringsdatoen for manntallsføring ble endret fra 31. mai til 30. juni i valgåret.

4.2 Obligatorisk utsending av valgkort

Som et annet mulig tiltak for å redusere antallet forkastede stemmer fordi velgeren ikke står i manntallet, pekte den forberedende fullmaktskomité ved valget i 2005 på at alle stemmeberettigede kan få tilsendt valgkort som bl.a. viser hvor de er manntallsført. Ved valget i 2005 hadde kommunene ikke plikt til å sende ut valgkort til de stemmeberettigede i kommunen, men mange kommuner gjorde dette frivillig. Valgloven § 2-3 ble endret før kommunevalget i 2007 slik at valgstyrene skal sørge for at det blir sendt ut valgkort til alle som er innført i manntallet i kommunen. Valgkortet gir også informasjon bl.a. om hvor valglokalet er og når det er åpent, og det er et hjelpemiddel til en rask og effektiv avvikling av stemmegivningen. Det er likevel ikke nødvendig at velgeren har med seg valgkortet for å kunne avgi stemme. Ved forhåndsstemmegivningen innenriks er et annet formål med valgkortet å identifisere velgeren. Forhåndsstemmemottakeren skal skrive ut valgkort hvis velgeren ikke har det med seg, og valgkortet skal legges ned i omslagskonvolutten sammen med stemmeseddelkonvolutten med innhold. Valgkortene skal sendes ut til velgerne senest 3. august i valgåret.

4.3 Krav til legitimasjon når en avgir stemme

Til og med valget i 2005 bestemte valgloven at stemmestyret/stemmemottakeren "kan kreve" at en ukjent velger legitimerer seg. I Ot.prp. nr. 24 (2006–2007) opplyste departementet at praksis på dette området syntes å være ulik i kommunene, og strengere ved forhåndsstemmegivningen enn på valgdagen. Internasjonale valgobservatører som overvåket avviklingen av valget i 2005, tilrådde i sin rapport at det ble innført krav om obligatorisk velgerlegitimasjon, og viste til valgstandarder som OSSE har utarbeidet. Under henvisning til at mistanke om juks på grunn av manglende krav til å vise legitimasjon kan svekke tilliten til valgsystemet, ble valgloven endret før valget i 2007 slik at det både ved forhåndsstemmegivning (§ 8-4) og på valgdagen (§ 9-5) er bestemt: "Velger som er ukjent for stemmemottaker, skal legitimere seg." En velger som er kjent av stemmemottaker, trenger altså ikke legitimere seg. Det er ikke bestemt hva slags legitimasjon som kan godtas. Ved forhåndsstemmegivning på institusjon kreves ikke skriftlig legitimasjon, der kan velgerens identitet bekreftes av en ansatt som legitimerer seg.

4.4 Siste frist for å avgi forhåndsstemme utenriks

Til og med valget i 2005 var siste frist for å avgi forhåndsstemme siste fredag før valgdagen, både innenriks og utenriks. Dessuten måtte alle forhåndsstemmer for å kunne bli godkjent ha kommet inn til valgstyret i den kommune hvor velgeren er manntallsført, før kl. 20 på valgdagen. Velgeren er selv ansvarlig for å avgi forhåndsstemme på et tidspunkt som gjør at forhåndsstemmen kommer inn til valgstyret i tide. Ved flere valg har forholdsvis mange forhåndsstemmer måttet forkastes fordi de har kommet for sent frem til valgstyret. I Innst. S. nr. 1 (2005–2006) bemerket den forberedende fullmaktskomité at dette er svært uheldig, fordi utgangspunktet må være at velgere som avgir forhåndsstemme på lovlig tidspunkt, skal vite at stemmegivningen kommer tidsnok frem. Bl.a. uttalte komiteen at det kan være grunn til å vurdere om man bør justere avgivelsesfristen for forhåndsstemmer noe, for eksempel fra fredag til torsdag før valgdagen. Selv om forholdsvis mange velgere synes å ha behov for å avgi forhåndsstemme nær valgdagen, mente komiteen det er grunn til å legge vekt på at stemmer som faktisk er avgitt, kommer frem i tide. Videre bemerket komiteen at forhåndsstemmer som sendes i posten, må sendes som A-post og at de straks må ekspederes videre til vedkommende kommune. Komiteen ba departementet overveie om regler om forsendelsesmåten bør gis ved forskrift. Endelig bemerket komiteen at det bør overveies på nytt om fristen valgdagen kl. 20 bør opprettholdes. Dersom fristen forlenges til dagen etter – tirsdag, vil en del flere forhåndsstemmer komme tidsnok frem til å kunne bli godkjent, og dette ville etter komiteens mening oppveie ulempen ved at det endelige valgresultatet blir klart noe senere.

Valgloven § 8-1 ble endret før valget i 2007 slik at siste frist for å avgi forhåndsstemme utenriks ble endret til nest siste fredag før valgdagen. I valgforskriften ble det bestemt at den siste uken av forhåndsstemmeperioden både innenriks og utenriks skal forhåndsstemmegivningene sendes videre til velgerens hjemkommune hver dag, og at forhåndsstemmegivningene skal sendes som A-post eller på raskere måte. I Ot.prp. nr. 24 (2006–2007) ble også drøftet spørsmålet om å endre siste frist for avgivelse av forhåndsstemmer innenriks, og tidspunktet da forhåndstemmer senest må komme frem til valgstyret i velgerens hjemkommune. Det ble konkludert med at loven ikke burde endres på disse punktene, og Stortinget sluttet seg til dette. Departementet anførte bl.a. at det er mye som tyder på at antallet forkastede forhåndstemmer vil bli redusert betydelig dersom alle stemmegivninger blir sendt med A-post, sammen med gode rutiner for fremsending av stemmegivningene.

I sammenheng med den senere lovendringen som innebærer at valglokalene på valgdagen mandag kan være åpne inntil kl. 21, se nedenfor, er fristen for når forhåndsstemmegivninger må komme inn til valgstyret, endret til kl. 21 på valgdagen mandag.

4.5 Tidlig stemmegivning

Forhåndsstemmegivningen innenriks tar til 10. august. Utenriks og på Svalbard og Jan Mayen tar den til 1. juli. Ved lov 8. mai 2009 er valgloven § 8-1 endret slik at velgere som oppholder seg innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen, og som ikke kan avgi stemme i perioden for ordinær forhåndsstemmegivning eller på valgtinget, kan henvende seg til kommunen og avgi stemme fra 1. juli og frem til forhåndsstemmegivningen starter 10. august. Endringen er begrunnet med at noen velgere kan ha vanskelig for å få avgitt stemme innenfor perioden for ordinær forhåndsstemmegivning, dette gjelder særlig fiskere, personer som arbeider i utenriksfart og studenter. Det kreves ikke at velgeren dokumenterer et behov for å kunne stemme tidligere. Kommunene er ikke pålagt å sette i verk en fullskalaordning for stemmegivning fra 1. juli, fordi dette ville være svært ressurskrevende og lite samfunnstjenlig når en ser landet under ett. I valgforskriften er fastsatt at valgstyret plikter å tilrettelegge for at velgere som henvender seg til kommunen i denne perioden får avgitt stemme. Valgstyret angir sted for slik stemmegivning, og plikter, så langt det lar seg gjøre, å ta hensyn til velgers ønske om tidspunkt for stemmegivning. For øvrig gjelder reglene om forhåndsstemmegivning tilsvarende.

4.6 Tidspunkt for når valglokalene senest må stenge valgdagen

Til og med valget i 2001 kunne valglokalene holde åpent til kl. 21 på valgdagen mandag. Ved valgene i 2003, 2005 og 2007 måtte valglokalene stenge senest kl. 20. For øvrig fastsatte valgstyret tiden for stemmegivning, og valgstyret kunne bestemme at lokalene skulle stenges tidligere enn kl. 20. Ved lov 8. mai 2009 er valgloven § 9-3 endret slik at stemmegivningen på valgdagen mandag ikke må foregå senere enn kl. 21. Som tidligere, kan kommunene fastsette at lokalene skal stenges på et tidligere tidspunkt. Lovendringen er begrunnet med at lengre åpningstid vil kunne gi velgerne bedre tid og anledning til å kunne stemme, og at en kan få mer spredning på velgerne som ønsker å stemme om kvelden. Velgere som har møtt frem ved valglokalet på tidspunktet for stenging, skal få avgi stemme, jf. § 9-7.

4.7 Mindretallsvedtak om todagers valg og utvidet åpningstid

Ved lov 8. mai 2009 er valgloven endret slik at kommunestyret, med tilslutning fra minst 1/3 av medlemmene, kan vedta at det på ett eller flere steder i kommunen skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. Videre kan kommunestyret, med tilslutning fra minst 1/3 av medlemmene, vedta å holde valglokalene åpne lenger enn det valgstyret har vedtatt. Slike mindretallsvedtak må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes. For stortingsvalget i 2009 måtte vedtaket treffes senest 1. juni 2009.

4.8 Stempling av stemmeseddel på valgtinget

Fra og med valget i 2003 brukes ikke stemmeseddelkonvolutt ved ordinær stemmegivning på valgtinget. I stedet skal stemmestyret stemple stemmeseddelen med et offentlig stempel før den legges i urnen. Stempelet skal sikre at hver velger bare får godkjent en stemmeseddel, nemlig den som er stemplet. Stemmeseddelkonvolutt skal fortsatt brukes ved de særskilte prosedyrer for stemmegivning på valgtinget der stemmeseddelen ikke legges i urnen, men i særskilt omslag ("fremmede" stemmer mv.), også i slike tilfelle skal stemmeseddelen stemples av stemmestyret. I alle tilfelle er det et vilkår for godkjenning av en stemmeseddel avgitt på valgtinget at den har offentlig stempel. Valgforskriften § 39a fastsetter nå at dersom en stemmeseddel som er lagt i særskilt omslag, mangler offentlig stempel, skal valgstyret påføre slikt stempel i ettertid. Stemmeseddelkonvolutten skal sikre at hver velger likevel bare får godkjent én stemme. Tilsvarende adgang til å stemple i ettertid gjelder ikke ved ordinær stemmegivning på valgtinget.

5. Valgoppgjøret

Fylkesvalgstyret foretar valgoppgjør for distriktsmandatene. Først fordeles mandatene mellom valglistene med delingstallene 1,4 – 3 – 5 osv,. jf. Grunnloven § 59 annet ledd og valgloven § 11-4. Når det er avgjort hvor mange distriktsmandater en valgliste skal ha, fordeler fylkesvalgstyret mandatene til kandidatene på listene i samsvar med loven § 11-5. Fylkesvalgstyret skal protokollere sitt valgoppgjør og sende utskrift av det til Stortinget og riksvalgstyret. Vedlegg 1.2 til denne innstilling viser fylkesvalgstyrenes valgoppgjør med stemmetallene for valglistene og fordelingen av distriktsmandatene.

Deretter foretar riksvalgstyret valgoppgjør for å fordele de 19 utjevningsmandatene. Metoden for fordelingen mellom partiene fremgår av Grunnloven § 59 fjerde og femte ledd og valgloven § 11-6 annet ledd. Et parti må ha fått minst fire prosent av stemmene i hele landet for å få utjevningsmandat. Så skal riksvalgstyret fordele partienes utjevningsmandater mellom fylkene, ett til hvert fylke, etter reglene i valgloven § 11-6 tredje ledd. Når det er avgjort hvilke partilister som får utjevningsmandater, skal riksvalgstyret utpeke listenes utjevningsrepresentanter og samtlige vararepresentanter, jf. valgloven § 11-7. Riksvalgstyret skal protokollere resultatet av valgoppgjøret og underrette Stortinget og fylkesvalgstyrene om dette. Videre skal riksvalgstyret utferdige fullmakter for samtlige representanter og vararepresentanter og sende disse til Stortinget.

Riksvalgstyret har den 24. september 2009 foretatt kåring av utjevningsrepresentantene for perioden 2009–2013 og av samtlige vararepresentanter for de fylkeslistene som oppnår utjevningsmandater. I vedlegg 1.3 til denne innstilling er tatt inn sammendrag av riksvalgstyrets oppgjør som viser utregningen og fordelingen av utjevningsmandatene. Av vedlegg 1.4 fremgår navnene på de valgte representantene og vararepresentantene ifølge fylkesvalgstyrenes og riksvalgstyrets oppgjør, ordnet fylkesvis.

6. Komiteens merknader

6.1 Generelle merknader til gjennomføringen av valget

Komiteen viser til at en profesjonell gjennomføring av valget forutsetter kvalitet og grundighet i alle ledd hos valgmyndighetene og i alle faser av valgarbeidet. Valget gjennomføres lokalt og involverer et stort antall valgmedarbeidere. Dette stiller store krav til informasjon, opplæring og organisering av arbeidet. Dagens forventning om rask rapportering og offentliggjøring av valgresultatene bidrar i høy grad til å forsterke disse kravene. Elektronisk opptelling og føring av møtebøker er hensiktsmessig fordi det muliggjør raskere resultater. Samtidig forutsetter bruk av slike systemer opplæring og godt kvalifiserte medarbeidere i kommunene. Det er helt nødvendig at kommunene setter av ressurser til opplæring og tilstrekkelig bemanning for at valgoppgjøret skal kunne foregå på en ryddig og effektiv måte.

Komiteen vil understreke at helhetsinntrykket etter valget er at det har vært gjennomført på en effektiv måte i kommunene, og at fylkesvalgstyrene har utført en grundig kontroll med valgstyrene.

Komiteen har likevel merket seg at det er til dels stor variasjon i antall forkastede stemmer og antall feilrapporteringer i møtebøkene fra kommune til kommune. Fylkesvalgstyrene har også rettet mange tellefeil i kommunene. Dette kan tyde på at ressurser til valgarbeidet er ulikt prioritert av kommunene. I møtebøkene fra fylkesvalgstyrene er det beskrevet ulike typer feil som har medført at stemmesedler må forkastes. Også når det gjelder rutinene ved valgoppgjøret er det rapportert om enkelte feil fra valgstyrenes side. I en kommune ble for eksempel enkelte stemmesedler kassert før fylkesvalgstyrets kontroll var ferdig, og kontrollen kunne derfor ikke gjennomføres som forutsatt. I en annen kommune byttet de ansvarlige i valgstyret ut 62 "ukurante" stemmesedler med vanlige ustemplede sedler, for å lette fylkesvalgstyrets skanning av stemmesedlene. Stemmesedlene var rettet feil av velgeren, men for øvrig ble stemmesedlene godkjent. Fylkesvalgstyret la til grunn kommunens opplysning om at de ustemplede stemmesedlene fordelte seg mellom partiene på samme måte som de originale stemmesedlene, og tok de ombyttede sedlene med i fylkesvalgstyrets opptelling. Fylkesvalgstyret fikk ikke oversendt de originale stemmesedlene. Komiteen bemerker at det er en alvorlig feil når kommunen har byttet ut "ukurante" stemmesedler med ubrukte stemmesedler før oversendelsen til fylkesvalgstyret. Fylkesvalgstyret må ha hånd om alle originale stemmesedler for å kunne utføre sin kontroll og burde sørget for å få tilsendt de originale stemmesedlene.

Komiteen viser videre til at på et tidlig tidspunkt i valgoppgjøret ble tallgrunnlaget i departementets database oppfattet slik at det hadde vært en valgdeltakelse på kun 73,7 pst., mens det korrekte tallet senere viste seg å være 76,4 pst.

Også hos andre fylkesvalgstyrer er det oppdaget enkelte feil ved rapporteringen eller opptellingen. Komiteen har bl.a. merket seg at en tastefeil ved innrapportering fra Telemark til departementets valgdatabase, som ble rettet etter noen timer, resulterte i uheldig usikkerhet rundt noen av utjevningsmandatene. I Rogaland var nærmere 800 stemmesedler i en periode forsvunnet under kontrolltellingen uten at det har vært mulig å forklare verken hvordan stemmene ble borte, eller hvordan de kom til rette. Tidligere hadde en feil i prognosemodellen hos Statistisk sentralbyrå resultert i endringer i mandatfordelingen i samme fylke og i utjevningsmandatene. Det er åpenbart en belastning for kandidatene når en slik feil oppstår. Feilen ble først oppdaget og rettet hos SSB onsdag 16. september. I Sør-Trøndelag hadde fylkesvalgstyret gjort en tellefeil som ikke ble oppdaget før etter at riksvalgstyrets kåring av utjevningsmandater hadde funnet sted. Dette innebærer at riksvalgstyret har bygget sine beregninger på et mangelfullt tallmateriale. Komiteen har fått opplyst fra riksvalgstyrets sekretariat at tellefeilen ikke har hatt betydning for fordelingen av utjevningsmandatene. Dette har komiteen lagt til grunn for sin konklusjon med hensyn til godkjennelse av valget. Komiteen vil likevel bemerke at det er utilfredsstillende at riksvalgstyret ikke har hatt korrekte tall å forholde seg til.

Komiteen har merket seg at departementet i en redegjørelse til riksvalgstyret datert 24. september d.å. uttaler:

"Departementet vil i forbindelse med evalueringen av valget vurdere om det skal gjøres endringer i rutiner for hvordan valgresultater gjøres tilgjengelig for allmennheten."

Komiteen har videre merket seg at riksvalgstyret peker på at det er viktig at det etableres et sentralt valgdatasystem som muliggjør kretsvis innrapportering fra alle kommuner, og at prognosemodellen i departementets valgnattsystem vurderes som en del av evalueringen av valget. Komiteen regner med at departementet følger opp riksvalgstyrets synspunkter.

Komiteen forutsetter at departementet i forbindelse med evalueringen av valget vurderer alle tiltak som kan redusere risikoen for feil. Evalueringen bør særlig undersøke hvordan valgmedarbeiderne på alle nivåer kan få best mulig opplæring.

6.2 Organisering av stemmegivningen i valglokalet

Ved gjennomgåelsen av fylkesvalgstyrenes møtebøker har komiteen registrert at det ved stemmegivningen på valgtinget på ganske mange stemmesteder er flere stemmesedler i urnen enn kryss i manntallet. De vanligste forklaringene fra valgstyrene på slike avvik er dels at velgere ikke er blitt avkrysset i manntallet, dels at velgere har lagt flere stemmesedler i urnen. Dersom en velger legger to stemmesedler i urnen, blir bare den ytterste stemplet. Komiteen har registrert at også ved dette valget har noen velgere brukt en blank stemmeseddel som "omslag" for en partistemmeseddel, med den følge at partistemmeseddelen blir forkastet fordi den ikke er stemplet. Det er også tilfelle hvor velgere har lagt stemmeseddel i urnen uten at den er blitt stemplet, på grunn av forsømmelse fra stemmestyrets side. I noen av disse tilfellene har velgeren fått avgi ny stemme. Antallet stemmesedler som er forkastet fordi de mangler offentlig stempel, er i alt 1 343 ifølge statistikken i vedlegg 1.5. Tilsvarende antall ved valget i 2005 var 1 204. Det er ikke kjent hvor mange av forkastelsene av stemmeseddel uten stempel som skyldes feil begått av stemmestyret.

Videre har komiteen lagt merke til at noen velgere som ikke står i manntallet i vedkommende krets og derfor skulle ha avgitt "fremmed" stemme i særskilt omslag, likevel har lagt sin stemmeseddel i urnen.

Etter valgloven § 9-5 er det klart at stemmestyret skal kontrollere velgerne mot manntallet og i tilfelle krysse dem av der før de får anledning til å legge stemmeseddel i urnen. Videre er det klart at stemmestyret skal stemple stemmeseddelen før den legges i urnen. Endelig er det klart at velgere som ikke står i manntallet i vedkommende krets, og som derfor skal avgi "fremmed" stemme, ikke skal få anledning til å legge stemmeseddel i urnen.

Etter komiteens oppfatning er det viktig å unngå slike feil som beskrevet. Unnlatt avkryssing i manntallet kan føre til at velgere som ikke står i manntallet i kommunen, får godkjent sin stemme, eller at velgere får godkjent mer enn en stemme. Unnlatt stempling fører til at stemmeseddelen blir forkastet. Et mulig tiltak er å gjøre noe med logistikken i valglokalene og organiseringen av stemmegivningen. Manntallskontrollen må gjennomføres før stemmeseddelen blir stemplet og kan legges i urnen. Når en velger kommer inn i valglokalet, bør det først undersøkes om vedkommende står i manntallet i kretsen eller allerede er avkrysset i manntallet. Velgere som skal avgi stemme i særskilt omslag, bør skilles fysisk ut fra de andre velgerne slik at de hindres i å legge stemmeseddel i urnen. Komiteen ber departementet vurdere om det trengs mer presise regler eller retningslinjer på dette området.

Fordi stemmeseddelkonvolutt ikke lenger nyttes ved ordinær stemmegivning på valgtinget, må stemmeseddelen brettes med teksten inn. Problemet med bretting av stemmeseddelen feil vei synes å være noe mindre ved dette valget enn tidligere, trolig på grunn av mer informasjon og at ordningen er blitt bedre innarbeidet. Men problemet er ikke borte. Det er beklagelig at noen velgere uforvarende viser andre hva de stemmer, og komiteen ber departementet vurdere om ytterligere tiltak kan settes inn for å unngå dette, spesielt bedre veiledning til velgerne i valglokalet.

Valgforskriften § 30, jf. § 26, bestemmer at stemmegivningen skal legges til lokaler som er lett tilgjengelige og hvor alle velgere kan ta seg inn uten å måtte be om hjelp. Andre lokaler skal ikke benyttes med mindre særlige grunner foreligger. Ved tilrettelegging for stemmegivning i valglokalene skal det legges vekt på god tilgjengelighet for alle velgere. Komiteen har registrert at noen velgere ikke har kunnet ta seg inn i valglokalet uten hjelp, og ber departementet overveie om mer kan gjøres på dette området.

6.3 Manglende stemmesedler utlagt ved stemmegivningen

Klagen fra Jokke Fjeldstad, se vedlegg 1.1, gjelder det forhold at det ved forhåndsstemmegivningen ved Radiumhospitalet, Oslo, ikke var utlagt stemmesedler for partiet Rødt den første halvtimen. Ifølge fylkesvalgstyret i Møre og Romsdal manglet stemmesedler for det samme partiet i et stemmelokale i Rindal kommune valgdagen kl. 12.00–14.30.

Komiteen viser til tidligere merknader om denne problemstillingen, senest i innstillingen om fullmaktene ved valget i 2005. Som påpekt der, er det meget viktig at stemmesedler for alle godkjente valglister er lagt ut i alle valglokaler i hele tidsrommet for stemmegivningen. Derfor må alle stemmestyrer og alle som skal motta forhåndsstemmer kontrollere dette før valglokalet åpner og gjennom hele åpningstiden.

6.4 Muligheten for feil avkryssing i manntallet

Komiteen viser til at ved forhåndsstemming sørger valgstyret for at velgerne fortløpende blir krysset av i manntallet slik at manntallet skal være mest mulig oppdatert når valgtinget starter, jf. valgloven § 10-1 (3). På valgtinget krysses velgerne av i manntallet før stemmeseddelen legges i urnen, jf. valgloven § 9-5. Dersom en velger som alt er krysset av i manntallet møter frem for å stemme på valgtinget, skal vedkommende få adgang til å stemme, men stemmen skal legges i særskilt omslag, jf. valgforskriften § 31:

"Velgere som ikke er innført i vedkommende del av manntallet eller som allerede er krysset av i manntallet, skal ikke legge stemmeseddelen i urnen. Etter at stemmeseddelen er stemplet, skal velgeren legge den i en stemmeseddelkonvolutt. Stemmestyret skal legge stemmegivningen i et særskilt omslag, klebe det igjen og skrive velgerens navn, adresse og fødselsdato utenpå."

Valgstyret skal i ettertid vurdere stemmegivningen. Er vedkommende krysset av i manntallet, vil valgtingsstemmen måtte forkastes med mindre det oppdages feil ved den første avkryssingen som lar seg korrigere i ettertid.

Komiteen har merket seg at det ved valget har forekommet at velgere som har møtt frem på valgtinget for å stemme, opplyser at de ved en feil allerede er blitt krysset av i manntallet. I slike tilfeller vil det ofte ikke være mulig for valgstyret å etterprøve om det har skjedd feil ved avkryssingen. Dermed må stemmegivningen forkastes. Komiteen viser i den forbindelse til klagen fra Mari Mile Bruland (jf. vedlegg 1.1).

Komiteen understreker at valgmedarbeiderne må være særdeles nøyaktige når det krysses av i manntallet. Dersom den første avkryssingen har skjedd på valgtinget, vil det ofte ikke være mulig å etterspore om det har skjedd en feil, og eventuell feil kan derfor ikke rettes opp igjen. Også når den første avkryssingen har skjedd ved forhåndsstemming, kan det være vanskelig å få sjekket opp om det er begått feil. En feil avkryssing vil dermed i realiteten kunne innebære at velgeren fratas muligheten til å stemme.

Det sier seg selv at dette er alvorlig. Ytterligere tiltak som kan avhjelpe at slike feil oppstår bør derfor vurderes. Skjer det feil på tross av alle forholdsregler, bør disse kunne rettes i ettertid dersom det overhodet er mulig. Det er for øvrig viktig at velgeren får god assistanse og informasjon fra valgmedarbeiderne når slike situasjoner oppstår.

Er velgeren krysset av i manntallet selv om vedkommende opplyser at han/hun ikke har stemt, bør det etter komiteens mening så langt det er mulig undersøkes om avkryssingen kan være gjort ved en feil – for eksempel ved forveksling av personer med samme navn, eller ved at man har krysset av velgeren umiddelbart før eller etter vedkommende i manntallet. Etter komiteens syn bør valgstyret ha adgang til å foreta slike rettelser dersom det er klart at avkryssingen er feil.

Komiteen mener det bør vurderes om det kan legges opp rutiner som gjør det mulig for valgstyret å gå tilbake og sjekke valgkort/omslagskonvolutter fra forhåndsstemmegivningen i slike tilfeller. Dette forutsetter at valgkort/omslagskonvolutter må kunne finnes igjen på en ikke altfor arbeidskrevende måte. Komiteen ser at det kan by på utfordringer, men mener likevel at dersom man ved en slik undersøkelse i noen tilfeller vil kunne rette opp feil, bør tiltak som legger til rette for det iverksettes. Komiteen ber departementet vurdere regler om oppbevaring av valgmateriellet fra forhåndsstemmegivningen som gjør at dette blir mulig.

6.5 Retting av stemmesedlene

Komiteen viser til valgloven § 7-2 som gir regler om endringer på stemmesedlene. Reglene er ulike for stortingsvalg og for kommunestyre-/fylkestingsvalg. Dette fremgår av første og annet ledd i bestemmelsen som lyder:

"(1) Velgeren kan ved stortingsvalg endre rekkefølgen kandidatene er satt opp i på stemmeseddelen. Dette gjøres ved å sette nummer ved kandidatnavnet. Velgeren kan også stryke kandidatnavn ved å gå frem som angitt på stemmeseddelen.

(2) Velgeren kan ved fylkestingsvalg og kommunestyrevalg gi kandidater på stemmeseddelen én personstemme. Dette gjøres ved å sette et merke ved kandidatens navn."

Med utgangspunkt i at det gjelder ulike regler for personvalg ved hhv. kommunestyre/fylkestingsvalg og stortingsvalg, er stemmesedlene også noe ulikt utformet. Nærmere regler om dette er gitt i valgforskriften § 19 syvende og niende ledd som lyder:

"(7) På stemmesedler til fylkestingsvalg og kommunestyrevalg skal det trykkes en kolonne med ruter til bruk for å gi personstemmer. Kolonnen skal plasseres til venstre for kandidatenes navn og ha overskriften "Personstemme" eller "Personrøyst".

(9) På stemmesedler til stortingsvalg skal det trykkes en kolonne med ruter til bruk for å endre rekkefølgen på kandidatene. Kolonnen skal plasseres til venstre for kandidatnavnene og ha overskriften " Nr." Til høyre for kandidatnavnene skal det trykkes en kolonne til bruk for å stryke kandidatnavn. Kolonnen skal ha overskriften " Stryk ". I veiledningen skal det fremgå a) hvordan velgeren endrer rekkefølgen på kandidatene og b) at dersom velgeren ønsker å stryke ett eller flere kandidatnavn, så må det skje ved å sette et merke i ruten til høyre for kandidatnavnet(ene)."

Mens velgeren ved kommunestyre- eller fylkestingsvalg kan gi en kandidat på listen en ekstra personstemme (kumulere), kan man ved stortingsvalg bare endre rekkefølgen på kandidatene. Dessuten kan man ved stortingsvalg også stryke kandidater.

Komiteen peker på at spørsmålet om hvordan personvalgordningen ved stortingsvalg bør utformes ble drøftet da ny valglov ble vedtatt i 2002, og har vært tatt opp flere ganger senere – senest i Ot.prp. nr. 32 (2008–2009) om endringer i valgloven og kommuneloven. I proposisjonen er det foretatt en evaluering av personvalgordningen ved fylkestingsvalget etter valget i 2007, og det drøftes om erfaringene bør lede til endringer i personvalgordningen for stortingsvalg. Etter en samlet vurdering går departementet ikke inn for slike endringer. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i Innst. O. nr. 61 (2008–2009) sluttet seg til dette.

Komiteen peker på at det i noen fylker meldes om velgere som har misforstått fremgangsmåten når de har rettet valgseddelen i stortingsvalget. Dels har man strøket navnet på kandidater ved å sette en strek over navnet i stedet for et kryss i ruten bak navnet, dels er det kommet informasjon som tyder på at når man har ønsket å endre rekkefølgen på kandidatene, har det i enkelte tilfeller skjedd ved at det er satt kryss etter kandidatens navn, noe som innebærer at kandidaten i stedet er blitt strøket.

Komiteen peker på at det åpenbart er uheldig dersom velgerne misforstår fremgangsmåten for retting av stemmeseddelen slik at rettingen enten ikke teller med, eller at resultatet faktisk blir det motsatte av hva velgeren ønsker. Selv om ulikt regelverk gjør det vanskelig å få en helt ensartet utforming av stemmesedlene til de ulike typer valg, mener komiteen det er ønskelig å vurdere endringer i utformingen av stemmesedlene for å sikre at man unngår de nevnte misforståelsene. Så langt det er mulig bør man finne frem til en felles fremgangsmåte for rettinger av samme type. Komiteen ber departementet vurdere hvordan utformingen av stemmeseddelen kan endres slik at man unngår enhver tvil om hvordan velgerne skal gå frem når de retter på stemmeseddelen.

6.6 Stemmegivning av spesielle velgergrupper

Komiteen viser til Grunnloven § 50 tredje ledd der det heter at regler om stemmerett for ellers stemmeberettigede personer som på valgdagen "aabenbart lide af alvorlig sjælelig Svækkelse eller nedsat Bevidsthed", kan fastsettes ved lov. Den tidligere valgloven hadde regler om slike velgeres stemmegivning. Dersom stemmemottakeren ved forhåndsstemmegivning fant grunn til å anta at en velger var i en slik tilstand, skulle det gjøres en påtegning om dette på omslagskonvolutten. På valgdagen skulle stemmestyret legge vedkommendes stemme i særskilt omslag, med tilsvarende påtegning utenpå. Valgstyret avgjorde om stemmegivningen skulle forkastes. Ved lovendring 15. april 2005 ble lovreglene om slike velgere opphevet. Begrunnelsen for dette var at det er svært vanskelig å lage regler som i praksis gjør det mulig å identifisere velgere som ikke har en normal forståelse av hva valget går ut på. Spesielt er det lite tilfredsstillende ut fra et rettssikkerhetssynspunkt å legge avgjørende vekt på den oppfatning stemmemottakeren/stemmestyret har av velgeren når vedkommende kommer for å stemme. Når en bare ser på atferden til velgeren, står en i fare for ikke bare å forkaste stemmegivning fra velgere som ikke vet hva de gjør, men også fra velgere som faktisk har de nødvendige forutsetninger for å kunne stemme. Dette er et svært alvorlig inngrep i en grunnleggende demokratisk rett. Derfor bør en heller akseptere risikoen for at stemmen til noen velgere som ikke vet hva de gjør, blir godkjent. Jf. Ot.prp. nr. 44 (2004–2005) og Innst. O. nr. 60 (2004–2005). Dermed gjelder det nå ingen spesielle lovregler om slike velgere.

Forhåndsstemmegivning skal holdes på alle helse- og sosialinstitusjoner, jf. valgloven § 8-3. Ved stemmegivning på institusjon skal det være minst to stemmemottakere til stede, jf. loven § 8-4 fjerde ledd. Om assistert stemmegivning bestemmer § 8-4 første ledd:

"Velger som har behov for det, kan selv be stemmemottaker om å få hjelp ved stemmegivningen. Velger med alvorlig psykisk eller fysisk funksjonshemning kan selv peke ut en ekstra hjelper blant de personer som er til stede."

Departementet har i valghåndboken s. 51 kommentert bestemmelsen bl.a. slik:

"For å beskytte velgere mot utidig press skal det alltid være en valgfunksjonær til stede når velgere mottar hjelp ved stemmegivningen."

Tilsvarende regler gjelder ved valgtingsstemmegivning, jf. loven § 9-5 femte ledd.

Ett av fylkesvalgstyrene har anført i sin møtebok at det er en del usikkerhet rundt senil demente og praksisen rundt deres stemmegivning, og at man bør sette et fokus på dette. Komiteen har registrert at den samme problemstillingen har vært reist i andre fylker. Tilsvarende spørsmål kan være aktuelle for andre velgere, for eksempel utviklingshemmede. Komiteen viser til de siterte lovbestemmelsene, som fastsetter hvordan det skal gås frem når en velger trenger hjelp ved stemmegivningen. Velgeren må selv be en stemmemottaker/stemmestyret om å få hjelp. Visse velgergrupper kan i tillegg utpeke en annen hjelper etter eget valg, dette gjelder velgere med alvorlig psykisk eller fysisk funksjonshemming. Når en annen person gir hjelp, skal også en stemmemottaker/valgfunksjonær være til stede når hjelpen gis. Komiteen understreker at disse reglene må følges i alle tilfelle når det gis hjelp til velgere ved stemmegivningen.

7. Komiteens tilråding

Komiteen viser til det som er uttalt foran, og rår den ordinære fullmaktskomité til å rå Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Fullmaktene for representantene og vararepresentantene fra valgdistriktene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark godkjennes.

Oslo, i den forberedende fullmaktskomité, den 29. september 2009

Bendiks H. Arnesen

leder

Vedlegg 1.1

Riksvalgstyrets avgjørelser i klagesaker

1. Klage fra Mari Mile Bruland – Oslo kommune

Bakgrunnen for klagen

Mari Mile Bruland har i brev av 14. september 2009 klaget over det forhold at hun ikke fikk avgi stemme ved Kampen skole på valgdagen.

I klagen anføres bl.a.:

"Da jeg skulle krysses av i manntallet opplevde jeg å bli avvist med at jeg allerede hadde stemt. Det var allerede krysset av ved navnet mitt. Stemmen min ble lagt i konvolutt sammen med valgkortet som "tvilsom stemme" som skulle sendes valgstyret ved Oslo rådhus… (…)

Hvis det ikke kan finnes ut av dette på annen måte må det holdes omvalg på Kampen skole, noe annet er et overgrep mot mine demokratiske rettigheter og hele valgsystemet"

Kommunens behandling av klagen

Oslo kommune har gitt følgende redegjørelse:

"Bystyrets sekretariat har kontrollert manntallsheftet der velgeren står oppført, og det er satt kryss ved velgerens navn i rubrikken for valgting. Det foreligger også en stemme i særskilt omslag fra velgeren der det oppgis at vedkommende var krysset av tidligere. Hvorvidt krysset som er satt i manntallet er en feil fra en valgfunksjonærs side eller om velgeren faktisk har avgitt stemme er det umulig å finne ut av. Under opplæringen og i øvrig dokumentasjon valgfunksjonærene må gjennomgå legges det stor vekt på nøyaktighet ved avkryssing i manntallet slik at man er sikker på at det settes kryss i rett rubrikk. Dersom det i dette tilfelle har blitt krysset av feil er det beklagelig, dette er en feil valgstyret ikke kan rette. Valgfunksjonærenes behandling av en velger som allerede er avkrysset var korrekt i henhold til både valgforskrift og retningslinjer gitt av sekretariatet i henhold til regelverket."

Departementets merknader

Valgloven § 10-2 (1) fastsetter hvilke vilkår som må være oppfylt for at en stemmegivning avgitt på valgtinget kan godkjennes. Ett av vilkårene er at velgeren ikke allerede har avgitt godkjent stemmegivning. En stemmegivning er godkjent når vedkommende velger er krysset av i manntallet.

Dersom det er krysset i manntallet for velgerens navn, kan ikke velgeren legge stemmegivningen i valgurnen. Den må legges i særskilt omslag og leveres til valgstyret for vurdering. Konsekvensen av vurderingen vil være at stemmegivningen må forkastes. Valgstyret vil ikke ha anledning til å godkjenne stemmegivningen i et slikt tilfelle.

På grunnlag av det som er opplyst finner departementet at det var korrekt av valgstyret å forkaste denne stemmegivningen. Vi anbefaler derfor at klagen avvises.

Vedtak i riksvalgstyret

Riksvalgstyret slutter seg til departementets vurdering av klagen.

Klage fra Mari Mile Bruland over gjennomføringen av valget ved Kampen skole i Oslo tas ikke til følge.

2. Klage fra Jokke Fjeldstad – Oslo kommune

Bakgrunn for klagen

Jokke Fjeldstad, leder i Oslo Rødt, har den 15. september 2009 sendt følgende klage til valgstyret i Oslo:

"Vi har blitt gjort oppmerksom på at det ved forhåndsstemming ved Radiumhospitalet torsdag 10. september ikke fantes stemmesedler for Rødt den første halvtimen det ble avgitt stemmer.

Vi håper på at dette var et enkelt tilfelle. Det er viktig at alle velgere har mulighet til å stemme på lister som stiller til valg. Vi tror ikke denne hendelsen kunne vært avgjørende for våre mandatsjanser ved valget, men det er likevel så ser vi på det som alvorlig. Vi ber valgstyret se på hva som kan gjøres for at dette ikke kan skje i kommende valg."

Kommunens behandling av klagen

Oslo kommune har gitt følgende redegjørelse:

"Da stemmemottakere fra Bystyrets sekretariat var ved Radiumhospitalet for å motta forhåndsstemmer ble det straks oppdaget at stemmesedler for Rødt manglet.

Forhåndsstemmelokalet på Rådhuset ble kontaktet og stemmesedler ble umiddelbart sent ut, disse var på plass ca kl 10.30. Velgere som avga sin stemme før den tid ble opplyst om mangelen i stemmeavlukkene, og informert om at dersom partiet de ønsket å stemme på manglet kunne den generelle stemmeseddelen utarbeidet av Kommunal- og regionaldepartementet benyttes ved å sette et kryss utenfor navnet til det partiet man ville stemme på. Sengeliggende velgere benyttet seg av et konvoluttsett der alle partiene var samlet, disse settene var komplette. Ved forhåndsstemmegivningen i institusjoner kontrolleres materiellet før det sendes ut og når valglokalet settes opp i den enkelte institusjon, dette er det eneste tilfellet med manglende stemmesedler sekretariatet kjenner til. Ved fremtidige valg vil kontrollen av slikt utstyr bli ytterligere innskjerpet.

Det påklagede forhold anses ikke å ha hatt innvirkning på utfallet av valget."

Departementets merknader

Ved forhåndsstemmegivningen skal stemmemottakere påse at stemmesedler for alle godkjente valglister er tilgjengelig for velgerne. Departementet er derfor enig med klageren i at det ble begått en feil i forbindelse med forhåndsstemmegivningen ved Radiumhospitalet når stemmesedler for Rødt manglet i ca. en halvtime. Det er imidlertid ikke opplyst noe som tyder på at dette har hatt betydning for valgutfallet. Vi anbefaler derfor at klagen avvises.

Vedtak i riksvalgstyret

Riksvalgstyret slutter seg til departementets vurdering av klagen.

Klage fra Jokke Fjeldstad over gjennomføringen av forhåndsstemmegivningen ved Radiumhospitalet tas ikke til følge.

3. Klage fra Stan Stancheff – Oslo kommune

Bakgrunn for klagen

Stan Stancheff har i brev av 21. september 2009 til Stortingets administrasjon påklaget stortingsvalget og krevd omvalg.

I klagen anføres:

"Jeg krever omvalg fordi Stortingsvalget 2009 ble gjennomført i strid med EMK art. 6-1 og Tilleggsprotokoll til konvensjonen om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende friheter ...

Det var ikke et hemmelig valg/avstemning.

Stemmeurnene var åpne.

Antall opptalte stemmer tilsvarer ikke stemmer som var krysset av.

..."

Klageren krever også at hans tidligere klager vedrørende valgene i 2003, 2005 og 2007 behandles sammen med denne klagen.

Departementets merknader

Klagen er oversendt departementet fra Stortingets administrasjon. I oversendelsesbrevet fremgår at klagen er "registrert mottatt her onsdag 23. september."

Konvolutten med klagen er poststemplet 21. september. Departementet har hatt telefonisk kontakt med Stortingets administrasjon som opplyser at klagen tidligst kan være kommet inn til Stortinget tirsdag 22. september.

Valgloven § 13-1 fastsetter at klager i forbindelse med forberedelsen og gjennomføringen av stortingsvalget må fremmes innen sju dager etter valgdagen. Dette betyr at fristen ved årets valg utløp mandag 21. september. Klagen skal være skriftlig og fremsettes for valgstyret, fylkesvalgstyret, Fylkesmannen, departementet eller Stortingets administrasjon.

Om lovens uttrykk "fremsettes for" skriver departementet følgende i valghåndboka, punkt 23.4:

"Klagen må være kommet inn til et av de organene klagen skal fremsettes for, jf. punkt 23.6, innen sju dager etter valgdagen. Det er ikke nok at klagen er postlagt innen fristen."

Departementet viser til det som er sagt foran, og vil tilrå at klagen avvises som for sent innkommet.

Vedtak i riksvalgstyret

Riksvalgstyret slutter seg til departementets vurderinger.

Klagen fra Stan Stancheff avvises som for sent innkommet.

Vedlegg 1.2

Fylkesvalgstyrenes valgoppgjør for fordeling av de 150 distriktsmandatene

Aust-Agder fylke

3 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

Stemmer

I

Det norske Arbeiderparti

19 377

13 841

6 459

II

Fremskrittspartiet

15 538

11 099

5 179

Høyre

9 271

6 944

3 240

Kristelig Folkeparti

6 663

4 759

Senterpartiet

2 609

1 864

Sosialistisk Venstreparti

2 588

1 849

Venstre

2 054

1 467

Rødt

377

269

Pensjonistpartiet

304

217

Miljøpartiet De Grønne

148

106

Kristent Samlingsparti

164

117

Demokratene

48

34

Kystpartiet

32

23

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2.

Høyre får mandat nr. 3.

Vest-Agder fylke

5 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

Stemmer

I

V

Fremskrittspartiet

25 296

18 069

8 432

5 059

II

Det norske Arbeiderparti

24 450

17 464

8 150

III

Høyre

16 214

11 581

5 405

IV

Kristelig Folkeparti

14 337

10 241

4 779

Sosialistisk Venstreparti

3 647

2 605

Senterpartiet

3 296

2 354

Venstre

2 876

2 054

Pensjonistpartiet

623

445

Demokratene

461

329

Rødt

427

305

Miljøpartiet De Grønne

322

230

Kristent Samlingsparti

317

226

Kystpartiet

78

56

Norges Kommunistiske Parti

34

24

Fremskrittspartiet får mandat nr. 1 og 5.

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 2.

Høyre får mandat nr. 3.

Kristelig Folkeparti får mandat nr. 4.

Akershus fylke

15 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

11

Stemmer

I

IV

VII

IX

XII

Det norske Arbeiderparti

101 241

72 315

33 747

20 248

14 463

11 249

9 204

II

V

VIII

XIV

Fremskrittspartiet

73 300

52 357

24 433

14 660

10 471

8 144

III

VI

X

XV

Høyre

69 505

49 646

23 168

13 901

9 929

7 723

XI

Sosialistisk Venstreparti

17 040

12 171

5 680

XIII

Venstre

14 688

10 491

4 890

Senterpartiet

9 435

6 739

Kristelig Folkeparti

9 308

6 649

Rødt

2 566

1 833

Pensjonistpartiet

1 595

1 139

Miljøpartiet De Grønne

1 181

844

Kristent Samlingsparti

307

219

Demokratene

164

117

Kystpartiet

153

109

Ett (skrift)språk

103

74

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 4, 7, 9 og 12.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2, 5, 8 og 14.

Høyre får mandat nr. 3, 6, 10 og 15.

Sosialistisk Venstreparti får mandat nr. 11.

Venstre får mandat nr. 13.

Buskerud fylke

8 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

IV

VI

VIII

Det norske Arbeiderparti

52 751

37 679

17 584

10 550

7 536

5 861

II

V

Fremskrittspartiet

35 764

25 546

11 921

7 153

III

VII

Høyre

27 588

19 706

9 196

5 518

Senterpartiet

8 842

6 316

Sosialistisk Venstreparti

6 514

4 653

Kristelig Folkeparti

4 500

3 214

Venstre

4 324

3 089

Rødt

884

631

Miljøpartiet De Grønne

407

291

Kristent Samlingsparti

202

144

Vigrid

179

128

Kystpartiet

109

78

Norges Kommunistiske Parti

99

71

Demokratene

86

61

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 4, 6 og 8.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 5.

Høyre får mandat nr. 3 og 7.

Finnmark fylke

4 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

Stemmer

I

III

IV

Det norske Arbeiderparti

16 834

12 024

5 611

3 367

2 405

II

Fremskrittspartiet

8 277

5 912

2 759

Høyre

3 970

2 836

Sosialistisk Venstreparti

2 989

2 135

Senterpartiet

1 613

1 152

Kristelig Folkeparti

1 026

733

Kystpartiet

976

697

Venstre

847

605

Rødt

299

214

Kristent Samlingsparti

163

116

Miljøpartiet De Grønne

77

55

Demokratene

26

19

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3 og 4.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2.

Hedmark fylke

7 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

II

IV

VII

Det norske Arbeiderparti

50 855

36 325

16 952

10 171

7 265

5 651

III

Fremskrittspartiet

19 326

13 804

6 442

V

Senterpartiet

11 096

7 926

3 699

VI

Høyre

10 994

7 853

3 665

Sosialistisk Venstreparti

7 078

5 056

Kristelig Folkeparti

2 652

1 894

Venstre

2 650

1 893

Pensjonistpartiet

2 119

1 514

Rødt

630

450

Miljøpartiet De Grønne

347

248

Kystpartiet

86

61

Demokratene

75

54

Det Liberale Folkepartiet

58

41

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 2, 4 og 7.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 3.

Senterpartiet får mandat nr. 5.

Høyre får mandat nr. 6.

Hordaland fylke

14 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

11

Stemmer

I

IV

VII

X

XIV

Det norske Arbeiderparti

81 636

58 311

27 212

16 327

11 662

9 071

7 421

II

V

IX

Fremskrittspartiet

61 147

43 676

20 382

12 229

8 735

III

VI

XI

Høyre

54 066

38 619

18 022

10 813

7 724

VIII

Kristelig Folkeparti

19 138

13 670

6 379

XII

Senterpartiet

14 768

10 549

4 923

XIII

Sosialistisk Venstreparti

14 698

10 499

4 899

Venstre

12 361

8 829

Rødt

6 794

4 853

Miljøpartiet De Grønne

1 083

774

Pensjonistpartiet

674

481

Kristent Samlingsparti

615

439

Kystpartiet

335

239

Demokratene

332

237

Sentrumsalliansen

241

172

Norges Kommunistiske Parti

145

104

Det norske Arbeiderparti får mandat nr.1, 4, 7, 10 og 14.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2, 5 og 9.

Høyre får mandat nr. 3, 6 og 11.

Kristelig Folkeparti får mandat nr. 8.

Senterpartiet får mandat nr. 12.

Sosialistisk Venstreparti får mandat nr.13.

Møre og Romsdal fylke

8 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

Stemmer

I

IV

VI

Det norske Arbeiderparti

42 542

30 387

14 181

8 508

6 077

II

V

Fremskrittspartiet

37 967

27 119

12 656

7 593

III

Høyre

22 356

15 969

7 452

VII

Senterpartiet

11 879

8 485

3 960

VIII

Kristelig Folkeparti

11 713

8 366

3 940

Venstre

5 298

3 784

Sosialistisk Venstreparti

5 279

3 771

Rødt

653

466

Kristent Samlingsparti

488

349

Kystpartiet

223

159

Miljøpartiet De Grønne

196

140

Demokratene

74

53

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 4 og 6.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 5.

Høyre får mandat nr. 3.

Senterpartiet får mandat nr. 7.

Kristelig Folkeparti får mandat nr. 8.

Nordland fylke

9 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

III

VI

VIII

Det norske Arbeiderparti

50 912

36 366

16 971

10 182

7 273

5 657

II

V

Fremskrittspartiet

31 562

22 544

10 521

6 312

IV

Høyre

14 905

10 646

4 968

VII

Senterpartiet

10 736

7 669

3 579

IX

Sosialistisk Venstreparti

10 045

7 175

3 348

Kristelig Folkeparti

4 778

3 413

Venstre

2 957

2 112

Rødt

1 829

1 306

Kystpartiet

1 139

814

Miljøpartiet De Grønne

343

245

Kristent Samlingsparti

225

161

Demokratene

74

53

Samfunnspartiet

68

49

Norges Kommunistiske Parti

66

47

Tverrpolitisk Folkevalgte

64

46

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3, 6 og 8.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 5.

Høyre får mandat nr. 4.

Senterpartiet får mandat nr. 7.

Sosialistisk Venstreparti får mandat nr. 9.

Oppland fylke

6 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

II

IV

Det norske Arbeiderparti

47 728

34 091

15 909

9 546

6 818

III

Fremskrittspartiet

18 727

13 051

6 091

V

Senterpartiet

12 912

9 223

4 304

VI

Høyre

11 643

8 316

3 881

Sosialistisk Venstreparti

5 367

3 834

Kristelig Folkeparti

3 182

2 273

Venstre

3 103

2 216

Pensjonistpartiet

837

598

Rødt

612

437

Miljøpartiet De Grønne

351

251

Kristent Samlingsparti

173

124

Kystpartiet

57

41

Demokratene

49

35

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 2 og 4.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 3.

Senterpartiet får mandat nr. 5.

Høyre får mandat nr. 6.

Oslo fylke

16 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

11

13

Stemmer

I

IV

VII

IX

XII

XV

Det norske Arbeiderparti

113 103

80 788

37 701

22 621

16 158

12 567

10 282

8 700

II

VI

XI

XVI

Høyre

69 999

49 999

23 333

14 000

10 000

7 778

III

VIII

XIII

Fremskrittspartiet

56 953

40 681

18 984

11 391

8 139

V

XIV

Sosialistisk Venstreparti

33 205

23 718

11 068

6 641

X

Venstre

20 784

14 846

6 928

Rødt

12 917

9 226

Kristelig Folkeparti

8 786

6 276

Senterpartiet

3 126

2 233

Miljøpartiet De Grønne

1 828

1 306

Pensjonistpartiet

1 146

819

Kristent Samlingsparti

292

209

Samtidspartiet

264

189

Det Liberale Folkepartiet

170

121

Demokratene

157

112

Kystpartiet

145

104

Norges Kommunistiske Parti

115

82

Samfunnspartiet

72

51

Norsk Republikansk Allianse

54

39

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 4, 7, 9, 12 og 15.

Høyre får mandat nr. 2, 6, 11 og 16.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 3, 8 og 13.

Sosialistisk Venstreparti får mandat nr. 5 og 14.

Venstre får mandat nr. 10.

Rogaland fylke

12 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

IV

VIII

XII

Fremskrittspartiet

60 030

42 879

20 010

12 006

8 576

6 670

II

V

IX

Det norske Arbeiderparti

59 145

42 246

19 715

11 829

8 449

III

VII

XI

Høyre

44 289

31 635

14 763

8 858

6 327

VI

Kristelig Folkeparti

25 541

18 244

8 514

X

Senterpartiet

13 144

9 389

4 381

Sosialistisk Venstreparti

10 609

7 578

Venstre

10 053

7 181

Pensjonistpartiet

1 386

990

Rødt

908

649

Kristent Samlingsparti

687

491

Miljøpartiet De Grønne

571

408

Kystpartiet

223

159

Demokratene

128

91

Det Liberale Folkepartiet

122

87

Norges Kommunistiske Parti

61

44

Fremskrittspartiet får mandat nr. 1, 4, 8 og 12.

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 2, 5 og 9.

Høyre får mandat nr. 3, 7 og 11.

Kristelig Folkeparti får mandat nr. 6.

Senterpartiet får mandat nr. 10.

Sogn og Fjordane fylke

4 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

Stemmer

I

IV

Det norske Arbeiderparti

17 386

12 419

5 796

3 477

II

Senterpartiet

14 790

10 564

4 930

III

Fremskrittspartiet

9 294

6 639

3 098

Høyre

7 119

5 085

Kristelig Folkeparti

3 986

2 847

Sosialistisk Venstreparti

3 423

2 445

Venstre

1 956

1 397

Rødt

542

387

Kystpartiet

124

89

Miljøpartiet De Grønne

109

16

Demokratene

22

16

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1 og 4.

Senterpartiet får mandat nr. 2.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 3.

Telemark fylke

5 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

Stemmer

I

III

V

Det norske Arbeiderparti

39 296

28 069

13 099

7 859

5 614

II

Fremskrittspartiet

21 708

15 506

7 236

IV

Høyre

12 405

8 861

4 135

Kristelig Folkeparti

6 239

4 456

Senterpartiet

5 184

3 703

Sosialistisk Venstreparti

5020

3586

Venstre

2374

1696

Rød Valgallianse

1147

819

Pensjonistpartiet

348

249

Miljøpartiet De Grønne

240

171

Kristent Samlingsparti

244

174

Demokratene

68

49

Kystpartiet

60

43

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3 og 5.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2.

Høyre får mandat nr. 4.

Troms fylke

6 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

Stemmer

I

III

VI

Det norske Arbeiderparti

30 942

22 101

10 314

6 188

4 420

II

V

Fremskrittspartiet

21 224

15 160

7 075

4 245

IV

Høyre

10 846

7 747

3 615

Senterpartiet

7 015

5 011

Sosialistisk Venstreparti

6 275

4 482

Kristelig Folkeparti

3 042

2 173

Venstre

2 150

1 536

Rødt

1 242

887

Kystpartiet

954

681

Miljøpartiet De Grønne

255

182

Kristent Samlingsparti

152

109

Norges Kommunistiske Parti

70

50

Demokratene

49

35

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3 og 6.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 5.

Høyre får mandat nr. 4.

Nord-Trøndelag fylke

5 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

Stemmer

I

II

V

Det norske Arbeiderparti

31 466

22 476

10 489

6 293

4 495

III

Fremskrittspartiet

12 641

9 029

4 214

IV

Senterpartiet

11 259

8 042

3 753

Høyre

6 465

4 618

Sosialistisk Venstreparti

4 685

3 346

Kristelig Folkeparti

2 917

2 084

Venstre

2 119

1 514

Rødt

447

319

Kristent Samlingsparti

128

91

Miljøpartiet De Grønne

125

89

Kystpartiet

116

83

Demokratene

37

26

Det norske Arbeiderparti får mandat nr.1, 2 og 5.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 3.

Senterpartiet får mandat nr. 4.

Sør-Trøndelag fylke

9 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

III

V

VII

Det norske Arbeiderparti

66 614

47 581

22 205

13 323

9 516

7 402

II

VI

Fremskrittspartiet

31 885

22 775

10 628

6 377

IV

Høyre

22 587

16 134

7 529

VIII

Sosialistisk Venstreparti

12 852

9 180

4 284

IX

Senterpartiet

11 803

8 431

3 934

Kristelig Folkeparti

6 189

4 421

Venstre

5 871

4 194

Rødt

2 057

1 469

Pensjonistpartiet

1 026

733

Miljøpartiet De Grønne

834

596

Kystpartiet

262

187

Kristent Samlingsparti

230

164

Demokratene

219

156

Norges Kommunistiske Parti

107

76

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3, 5 og 7.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 6.

Høyre får mandat nr. 4.

Sosialistisk Venstreparti får mandat nr. 8.

Senterpartiet får mandat nr. 9.

Vestfold fylke

6 mandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

Stemmer

I

IV

VI

Det norske Arbeiderparti

44 169

31 549

12 723

8 834

6 310

II

V

Fremskrittspartiet

35 687

25 491

11 896

7 137

III

Høyre

25 752

18 394

8 584

Sosialistisk Venstreparti

8 551

6 108

Kristelig Folkeparti

6 164

4 403

Senterpartiet

4 257

3 041

Venstre

3 944

2 817

Rødt

848

606

Pensjonistpartiet

522

373

Miljøpartiet De Grønne

495

354

Kristent Samlingsparti

299

214

NorgesPatriotene

183

131

Kystpartiet

140

100

Demokratene

106

76

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 4 og 6.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2 og 5.

Høyre får mandat nr. 3.

Østfold fylke

8 distriktsmandater

Divisjon med

1,4

3

5

7

9

Stemmer

I

III

VI

VII

Det norske Arbeiderparti

58 613

41 886

19 538

11 723

8 373

6 513

II

V

VIII

Fremskrittspartiet

38 853

27 752

12 951

7 771

5 550

IV

Høyre

22 041

15 744

7 347

Kristelig Folkeparti

8 589

6 135

Senterpartiet

7 250

5 179

Sosialistisk Venstreparti

6 501

4 644

Venstre

3 739

2 671

Pensjonistpartiet

1 320

943

Rødt

1 041

744

Miljøpartiet De Grønne

374

267

Kristent Samlingsparti

250

179

Abortmotstanderne

178

127

Kystpartiet

129

92

Demokratene

110

79

Det norske Arbeiderparti får mandat nr. 1, 3, 6 og 7.

Fremskrittspartiet får mandat nr. 2, 5 og 8.

Høyre får mandat nr. 4.

Vedlegg 1.3

Sammendrag av riksvalgstyrets valgoppgjør for fordeling av de 19 utjevningsmandatene

1. Godkjente stemmer. Totalt for landet

Partinavn

Distriktsmandater

Sum pr. parti

Det norske Arbeiderparti

64

949 197

Fremskrittspartiet

38

614 669

Høyre

27

462 422

Sosialistisk Venstreparti

6

166 353

Senterpartiet

9

165 005

Kristelig Folkeparti

4

148 746

Venstre

2

104 144

Rødt

36 215

Pensjonistpartiet

11 899

Miljøpartiet De Grønne

9 284

Kystpartiet …

5 341

Kristent Samlingsparti

4 936

Demokratene

2 285

Norges Kommunistiske Parti

697

Det Liberale Folkepartiet

350

Samtidspartiet

264

Sentrumsalliansen

241

NorgesPatriotene

183

Vigrid

179

Abortmotstanderne

178

Samfunnspartiet

140

Ett (skrift)språk

103

Tverrpolitisk Folkevalgte

64

Norsk Republikansk Allianse

54

Sum for hele landet

150

2 682 949

2. Sperregrense

Totalt godkjente stemmer: 2 682 949.

4 prosent sperregrense: 107 317,96.

Det kreves minst 107 318 godkjente stemmer for å komme over sperregrensen.

Det er 2 mandater som er tildelt partier som ikke konkurrerer om utjevningsmandater.

Følgende partier ligger over sperregrensen:

Partinavn

Distriktsmandater

Sum pr. parti

Det norske Arbeiderparti

64

949 197

Fremskrittspartiet

38

614 669

Høyre

27

462 422

Sosialistisk Venstreparti

6

166 353

Senterpartiet

9

165 005

Kristelig Folkeparti

4

148 746

Sum

150

2 506 392

3. Mandatberegning

Utjevningsmandatene beregnes ved at hvert partis totale stemmetall på landsbasis deles på 1.4, 3, 5, 7, 9 osv. Fordelingen skjer så ved at partiet med den største kvotienten (etter deling med 1,4) får mandat nr. 1, partiet med den nest største kvotienten får mandat nr. 2 osv.

Det er 167 mandater som skal fordeles.

Oppsummering 1. beregning
Mandatene fordeler seg som følger mellom partiene:

Partinavn

Distriktsmandater

Landsmandater

Utjevningsmandater

Det norske Arbeiderparti

64

63

-1

Fremskrittspartiet

38

41

3

Høyre

27

31

4

Kristelig Folkeparti

4

10

6

Senterpartiet

9

11

2

Sosialistisk Venstreparti

6

11

5

Sum

148

167

19

Det er ett parti (A) som har fått beregnet færre landsmandater enn tildelte distriktsmandater. Det må derfor gjøres ny beregning hvor dette partiet og distriktsmandatene de har vunnet (64) holdes utenfor.

Det er 103 mandater som skal fordeles.

Oppsummering 2. beregning
Mandatene fordeler seg som følger mellom partiene:

Partinavn

Distriktsmandater

Landsmandater

Utjevningsmandater

Fremskrittspartiet

38

41

3

Høyre

27

30

3

Kristelig Folkeparti

4

10

6

Senterpartiet

9

11

2

Sosialistisk Venstreparti

6

11

5

Sum

84

103

19

4. Fylkesfordeling

Hvert fylke tildeles ett utjevningsmandat. Det beregnes en mandatkvotient ved at hvert partis stemmetall deles på en mer enn det dobbelte antall tildelte distriktsmandater. For partier uten distriktsmandater blir kvotienten lik stemmetallet. Den beregnede mandatkvotient deles så på det gjennomsnittlige antall stemmer bak hvert distriktsmandat i fylket, resultatet kalles vektet mandatkvotient. Det fylke/parti som har høyest vektet mandatkvotient vinner det første utjevningsmandatet. Det fylke/parti som har nest høyeste kvotient vinner det neste utjevningsmandatet osv. frem til alle fylkene har fått hvert sitt mandat.

Når et parti har fått det antall utjevningsmandater det skal ha etter beregningen foran, kommer ikke partiet i betraktning ved videre tildeling av utjevningsmandater.

Fordelingen av utjevningsmandatene:

Mandat

Parti

Fylke

Listeplass

Kvotient

1

Sosialistisk Venstreparti

Rogaland

1

0,56108

2

Senterpartiet

Troms

1

0,49979

3

Senterpartiet

Buskerud

1

0,49727

4

Høyre

Sogn og Fjordane

1

0,48469

5

Kristelig Folkeparti

Akershus

1

0,46449

6

Kristelig Folkeparti

Østfold

1

0,46119

7

Sosialistisk Venstreparti

Hedmark

1

0,45890

8

Fremskrittspartiet

Hordaland

4

0,45626

9

Høyre

Nord-Trøndelag

1

0,44645

10

Fremskrittspartiet

Møre og Romsdal

3

0,43808

11

Fremskrittspartiet

Nordland

3

0,43801

12

Kristelig Folkeparti

Oslo

1

0,43506

13

Høyre

Finnmark

1

0,42807

14

Sosialistisk Venstreparti

Vestfold

1

0,39130

15

Kristelig Folkeparti

Sør-Trøndelag

1

0,34248

16

Kristelig Folkeparti

Aust-Agder

1

0,33526

17

Kristelig Folkeparti

Telemark

1

0,33069

18

Sosialistisk Venstreparti

Oppland

1

0,30879

19

Sosialistisk Venstreparti

Vest-Agder

1

0,19740

Vedlegg 1.4

Valgte representanter og vararepresentanter fylkesvis i henhold til fylkesvalgstyrenes og Riksvalgstyrets valgoppgjør 2009

AUST-AGDER

4 representanter
  • 1. Freddy de Ruiter (A), Arendal

  • 2. Ingebjørg Godskesen (FrP), Arendal

  • 3. Svein Harberg (H), Grimstad

  • 4. Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Evje og Hornnes

Vararepresentanter

For representant nr. 1 (A):

  • 1. Line Vennesland, Evje og Hornnes

  • 2. Ranjith Molegoda, Lillesand

  • 3. May Britt Lunde, Tvedestrand

  • 4. André Pedersen, Grimstad

For representant nr. 2 (FrP):

  • 1. Åshild Karoline Haugland, Arendal

  • 2. Lars Erik Ødegården, Grimstad

  • 3. Odd Gunnar Tveit, Birkenes

  • 4. Sigrid Engenes, Åmli

For representant nr. 3 (H):

  • 1. Irene Henriksen Aune, Arendal

  • 2. Arne Thomassen, Lillesand

  • 3. Bjørgulv Sverdrup Lund, Valle

  • 4. May Britt Topland, Iveland

For representant nr. 4 (KrF):

  • 1. Marion Gunstveit Bojanowski, Grimstad

  • 2. Tone Helene Strat, Arendal

  • 3. Ove Gundersen, Froland

  • 4. Solveig Annette Røvik, Tvedestrand

VEST-AGDER

6 representanter
  • 1. Åse Michaelsen (FrP), Mandal

  • 2. Kari Henriksen (A), Kristiansand

  • 3. Peter Skovholt Gitmark (H), Kristiansand

  • 4. Dagrun Eriksen (KrF), Bærum

  • 5. Henning Skumsvoll (FrP), Flekkefjord

  • 6. Alf Egil Holmelid (SV), Kristiansand

Vararepresentanter

For representant nr. 1 og 5 (FrP):

  • 1. Tor Sigbjørn Utsogn, Kristiansand

  • 2. Kjell Ivar Larsen, Kvinesdal

  • 3. Line Skøii Vennesland, Vennesla

  • 4. Christian Eikeland, Søgne

  • 5. Joseph Salomonsen, Songdalen

For representant nr. 2 (A):

  • 1. Odd Omland, Kvinesdal

  • 2. Berit Kittelsen, Vennesla

  • 3. Eirik Dåstøl Langeland, Kristiansand

  • 4. Linda Verdal, Mandal

For representant nr. 3 (H):

  • 1. Janne Fardal Kristoffersen, Lindesnes

  • 2. Eivind Saga, Trondheim

  • 3. Jan Sigbjørnsen, Flekkefjord

  • 4. Helen Lavola Talleraas, Farsund

For representant nr. 4 (KrF):

  • 1. Hans Fredrik Grøvan, Lyngdal

  • 2. Steinar Kristiansen, Kristiansand

  • 3. Torhild Bransdal, Vennesla

  • 4. Thore Westermoen, Mandal

For representant nr. 6 (SV):

  • 1. Sølvi Gjerdal Thomassen, Mandal

  • 2. Thor-Erling Engemyr, Arendal

  • 3. Marie-Theres H. Kolnes, Farsund

  • 4. Elisabeth Aaserød, Kristiansand

AKERSHUS

16 representanter
  • 1. Anniken Huitfeldt (A), Ullensaker

  • 2. Morten Høglund (FrP), Asker

  • 3. Jan Tore Sanner (H), Bærum

  • 4. Sverre Myrli (A), Skedsmo

  • 5. Kari Kjønaas Kjos (FrP), Lørenskog

  • 6. Sonja Irene Sjøli (H), Eidsvoll

  • 7. Marianne Aasen (A), Asker

  • 8. Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP), Sørum

  • 9. Gunvor Eldegard (A), Ski

  • 10. Sylvi Graham (H), Oppegård

  • 11. Bård Vegar Solhjell (SV), Vestby

  • 12. Gorm Kjernli (A), Ski

  • 13. Borghild Tenden (V), Bærum

  • 14. Ib Thomsen (FrP), Nittedal

  • 15. André Oktay Dahl (H), Skedsmo

  • 16. Knut Arild Hareide (KrF), Oslo

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4, 7, 9 og 12 (A):

  • 1. Are Helseth, Bærum

  • 2. Anita Orlund, Skedsmo

  • 3. Siri Hov Eggen, Vestby

  • 4. Åsmund Aukrust, Bærum

  • 5. Sverre Bugge, Lørenskog

  • 6. Kristiane Berg, Aurskog Høland

  • 7. Abdisamed Mohamed, Asker

  • 8. Nina Kristiansen, Skedsmo

For representant nr. 2, 5, 8 og 14 (FrP):

  • 1. Tone Irén Liljeroth, Skedsmo

  • 2. Tom Staahle, Ullensaker

  • 3. Knut Tønnes Steenersen, Ski

  • 4. Himanshu Gulati, Skedsmo

  • 5. Liv Løberg, Vestby

  • 6. Anette Carnarius Elseth, Sørum

  • 7. Ronny Røste, Fet

For representant nr. 3, 6,10 og 15 (H):

  • 1. Bente Stein Mathisen, Asker

  • 2. Hårek Elvenes, Bærum

  • 3. Henrik Asheim, Bærum

  • 4. Mette Tønder, Nittedal

  • 5. Thore Vestby, Frogn

  • 6. Anne Kristine Eikebråten, Ski

  • 7. Ellen Ugland, Asker

For representant nr. 11 (SV):

  • 1. Rannveig Andresen, Ski

  • 2. Ruth Birkeland, Eidsvoll

  • 3. Mohammed Lazreg, Oppegård

  • 4. Signy Grape, Asker

For representant nr. 13 (V):

  • 1. Abid Raja, Oslo

  • 2. Inge Hallgeir Solli, Nittedal

  • 3. Inger Johanne Bjørnstad, Oppegård

  • 4. Lars Peder Nordbakken, Gjerdrum

For representant nr. 16 (KrF):

  • 1. Ingunn E. Ulfsten, Ullensaker

  • 2. Torleiv Ole Rognum, Asker

  • 3. John Anders Røse, Ski

  • 4. Bente Bjerknes, Frogn

BUSKERUD

9 representanter
  • 1. Martin Kolberg (A), Lier

  • 2. Ulf Erik Knudsen (FrP), Drammen

  • 3. Trond Helleland (H), Drammen

  • 4. Lise Christoffersen (A), Drammen

  • 5. Jørund Rytman (FrP), Drammen

  • 6. Torgeir Micaelsen (A), Drammen

  • 7. Anders B. Werp (H), Øvre Eiker

  • 8. Laila Gustavsen (A), Kongsberg

  • 9. Per Olaf Lundteigen (Sp), Øvre Eiker

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4, 6 og 8 (A):

  • 1. Kjell Børre Hansen, Ringerike

  • 2. Nina Mjøberg, Modum

  • 3. Masud Gharahkhani, Øvre Eiker

  • 4. Anne Helene Sandum, Ringerike

  • 5. Steinar Berthelsen, Rollag

  • 6. Tina Nasha Sankei Skogmo, Lier

  • 7. Bent Inge Bye, Nedre Eiker

For representant nr. 2 og 5 (FrP):

  • 1. Ida Marie Holen, Ål

  • 2. Trond Ove Røed, Hurum

  • 3. Helge Fossum, Ringerike

  • 4. Odd Mortensen, Kongsberg

  • 5. Britt Homstvedt, Drammen

For representant nr. 3 og 7 (H):

  • 1. Elizabeth Skogrand, Røyken

  • 2. Nicolai Alexander Kirkeng, Drammen

  • 3. Inger-Brit Vindegg, Hol

  • 4. Dag Egil Bull Sletholt, Hole

  • 5. Gro Sel Tveito, Kongsberg

For representant nr. 9 (Sp):

  • 1. Eli Hovd Prestegården, Nore og Uvdal

  • 2. Ole Johnny Stavn, Flå

  • 3. Kari Martine Kolbræk Ask, Sigdal

  • 4. Rikke Kjølen, Røyken

FINNMARK

5 representanter
  • 1. Helga Pedersen (A), Tana

  • 2. Jan-Henrik Fredriksen (FrP), Sør-Varanger

  • 3. Kåre Simensen (A), Alta

  • 4. Ingalill Olsen (A), Måsøy

  • 5. Frank Bakke Jensen (H), Båtsfjord

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 3 og 4 (A):

  • 1. Willy Andreas Pedersen, Vadsø

  • 2. Ann-Kristin Engstad, Hammerfest

  • 3. Harald Larssen, Lebesby

  • 4. Ragnhild Vassvik Kalstad, Karasjok

  • 5. Runar Sjåstad, Sør-Varanger

  • 6. Tone Lise Nilsen, Nordkapp

For representant nr. 2 (FrP):

  • 1. Laila Davidsen, Alta

  • 2. Jarle Andreassen, Nesseby

  • 3. Claus Morten Jørstad, Alta

  • 4. Pål Forbergskog, Båtsfjord

For representant nr. 5 (H):

  • 1. Anne Karin Olli, Måsøy

  • 2. Eskil Dahl Olaussen, Vadsø

  • 3. Marit Ellen Inga Bals, Kautokeino

  • 4. Herold Paul Paulsen, Hammerfest

HEDMARK

8 representanter
  • 1. Knut Storberget (A), Elverum

  • 2. Anette Trettebergstuen (A), Hamar

  • 3. Per Roar Bredvold (FrP), Åsnes

  • 4. Thomas Breen (A), Folldal

  • 5. Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp), Stange

  • 6. Gunnar Gundersen (H), Åsnes

  • 7. Tone Merete Sønsterud (A), Kongsvinger

  • 8. Karin Andersen (SV), Hamar

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 2, 4 og 7 (A):

  • 1. Thor Lillehovde, Ringsaker

  • 2. Farahnaz Bahrami, Hamar

  • 3. Ivar Skulstad, Eidskog

  • 4. Mona Strand, Åmot

  • 5. Lasse Juliussen, Nord-Odal

  • 6. Gunn Randi Fjæstad, Stange

  • 7. Jørgen Olsen, Ringsaker

For representant nr. 3 (FrP):

  • 1. Lars Joakim Hanssen, Kongsvinger

  • 2. Tor André Johnsen, Ringsaker

  • 3. Karine Lien Skaret, Elverum

  • 4. Turid Spangen Wilhelmsen, Grue

For representant nr. 5 (Sp):

  • 1. Olov Grøtting, Alvdal

  • 2. Arnfinn Nergård, Os i Hedmark

  • 3. Ida Kristine Teien, Grue

  • 4. Ole Gustav Narud, Åmot

For representant nr. 6 (H):

  • 1. Eli Skoland, Nord-Odal

  • 2. Anna Irene Molberg, Hamar

  • 3. Frode Knutzen Midtlund, Elverum

  • 4. Rune Øygarden, Ringsaker

For representant nr. 8 (SV):

  • 1. Frøydis Elisabeth Sund, Hamar

  • 2. Torbjørn Dybsand, Ringsaker

  • 3. Tone-Beathe Øvrevoll, Elverum

  • 4. Steinar Amundsen, Kongsvinger

HORDALAND

15 representanter
  • 1. Anne-Grete Strøm-Erichsen (A), Bergen

  • 2. Arne Sortevik (FrP), Bergen

  • 3. Erna Solberg (H), Bergen

  • 4. Per Rune Henriksen (A), Bergen

  • 5. Gjermund Hagesæter (FrP), Lindås

  • 6. Øyvind Halleraker (H), Bømlo

  • 7. Hilde Magnusson Lydvo (A), Voss

  • 8. Laila Dåvøy (KrF), Askøy

  • 9. Karin S. Woldseth (FrP), Bergen

  • 10. Dag Ole Teigen (A), Fjell

  • 11. Henning Warloe (H), Bergen

  • 12. Kjersti Toppe (Sp), Bergen

  • 13. Audun Bjørlo Lysbakken (SV), Oslo

  • 14. Magne Rommetveit (A), Stord

  • 15. Laila Marie Reiertsen (FrP), Os i Hordaland

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4, 7, 10 og 14 (A):

  • 1. Tove Linnea Brandvik, Lindås

  • 2. Jette F. Christensen, Bergen

  • 3. Roald Aga Haug, Odda

  • 4. Torill Vebenstad, Askøy

  • 5. Rune Bakervik, Bergen

  • 6. Siri Klokkerstuen, Etne

  • 7. Eirik Haga, Vaksdal

  • 8. Lubna Boby Jaffery Fjell, Fjell

For representant nr. 2, 5, 9 og 15 (FrP):

  • 1. Torkil Åmland, Bergen

  • 2. Helge Andre Njåstad, Austevoll

  • 3. Ole Kristoffer Tveiten, Radøy

  • 4. Rosalind Fosse, Askøy

  • 5. Dag Helge Hellen, Bømlo

  • 6. Ellinor Therese Kreybu, Bergen

  • 7. Frode Magnar Ingvaldstad, Etne

For representant nr. 3, 6 og 11 (H):

  • 1. Eivind Nævdal-Bolstad, Odda

  • 2. Ragnhild Stolt-Nielsen, Bergen

  • 3. Tom-Christer Nilsen, Askøy

  • 4. Torill Eidsheim, Lindås

  • 5. Harald Victor Hove, Bergen

  • 6. Liv Kari Eskeland, Stord

For representant nr. 8 (KrF):

  • 1. Filip Rygg, Bergen

  • 2. Aslaug Hellesøy, Kvinnherad

  • 3. Arne Opsahl-Engen, Kvam

  • 4. Astrid Aarhus Byrknes, Lindås

For representant nr. 12 (Sp):

  • 1. Solfrid Borge, Ullensvang

  • 2. Jakob Bjelland, Stord

  • 3. Karstein Golten, Sund

  • 4. Steinulf Tungesvik, Bergen

For representant nr. 13 (SV):

  • 1. Gina Knutson Barstad, Bergen

  • 2. Einar Horvei, Voss

  • 3. Aud Karin Oen, Øygarden

  • 4. Amir Payan, Bergen

MØRE OG ROMSDAL

9 representanter
  • 1. Else-May Botten (A), Molde

  • 2. Harald T. Nesvik (FrP), Ålesund

  • 3. Elisabeth Røbekk Nørve (H), Ålesund

  • 4. Svein Gjelseth (A), Herøy på Sunnmøre

  • 5. Oskar Jarle Grimstad (FrP), Hareid

  • 6. Tove-Lise Torve (A), Sunndal

  • 7. Jenny Klinge (Sp), Surnadal

  • 8. Rigmor Andersen Eide (KrF), Ålesund

  • 9. Mette Hanekamhaug (FrP), Molde

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4 og 6 (A):

  • 1. Eva Vinje Aurdal, Ålesund

  • 2. Eivind Torvik, Nesset

  • 3. Sissel Larsen, Kristiansund

  • 4. Trond Seth, Haram

  • 5. Hege Merethe Gagnat, Molde

  • 6. Egil Nedal, Surnadal

For representant nr. 2, 5 og 9 (FrP):

  • 1. Jon Georg Dale, Volda

  • 2. Åge Austheim, Kristiansund

  • 3. Marit Granhus Kringlebotn, Surnadal

  • 4. Cine Finstad Austnes, Haram

  • 5. Hans Olav Myklebust, Ørsta

  • 6. Margareth Hoff Berg, Molde

For representant nr. 3 (H):

  • 1. Torgeir Dahl, Molde

  • 2. Svein-Helge Hanken, Ålesund

  • 3. Gunnar Owe Gundersen, Kristiansund

  • 4. Marit Neerland Hopshaug, Smøla

For representant nr. 7 (Sp):

  • 1. Ragnhild Aarflot Kalland, Volda

  • 2. Knut Sjømæling, Gjemnes

  • 3. Berit Ellingvåg, Ålesund

  • 4. Geir Inge Lien, Vestnes

For representant nr. 8 (KrF):

  • 1. Steinar Reiten, Averøy

  • 2. Camilla Storøy Hermansen, Herøy på Sunnmøre

  • 3. Aud Mork, Aukra

  • 4. Arild Iversen, Volda

NORDLAND

10 representanter
  • 1. Tor-Arne Strøm (A), Rana

  • 2. Kenneth Svendsen (FrP), Fauske

  • 3. Anna-Kristin Ljunggren (A), Narvik

  • 4. Ivar Kristiansen (H), Bodø

  • 5. Jan Arild Ellingsen (FrP), Saltdal

  • 6. Eirik Sivertsen (A), Bodø

  • 7. Janne Sjelmo Nordås (Sp), Hattfjelldal

  • 8. Lillian Hansen (A), Moskenes

  • 9. Geir-Ketil Hansen (SV), Narvik

  • 10. Torgeir Trældal (FrP), Narvik

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 3, 6 og 8 (A):

  • 1. Knut Petter Torgersen, Vefsn

  • 2. Lisbeth Berg-Hansen, Bindal

  • 3. Fredrik Sletbakk, Narvik

  • 4. Heidi Berre Paulsen, Fauske

  • 5. Alf Bakkland, Tjeldsund

  • 6. Karin Tønder Knutsen, Alstahaug

  • 7. Rolf Steffensen, Hamarøy

For representant nr. 2, 5 og 10 (FrP):

  • 1. Kari Storstrand, Bodø

  • 2. Allan Johansen, Rana

  • 3. Magnus Ellingsen, Vestvågøy

  • 4. Halvar Rønneberg, Andøy

  • 5. Greta Johanne Solfall, Meløy

  • 6. Thrond Gjelseth, Gildeskål

For representant nr. 4 (H):

  • 1. Jonni Helge Solsvik, Andøy

  • 2. Margunn Ebbesen, Brønnøy

  • 3. Grete Ellingsen, Sortland

  • 4. Daniel Bjarmann-Simonsen, Bodø

For representant nr. 7 (Sp):

  • 1. Jon Øyvind Odland, Bodø

  • 2. Ann-Hege Lervåg, Vega

  • 3. Willfred Nordlund, Sortland

  • 4. Agnar Hansen, Steigen

For representant nr. 9 (SV):

  • 1. Liv Hauknes, Rana

  • 2. Haitham El-Noush, Bodø

  • 3. Marita S. Solaas, Evenes

  • 4. Marius M. Jøsevold, Nesna

OPPLAND

7 representanter
  • 1. Torstein Rudihagen (A), Sør-Fron

  • 2. Rigmor Aasrud (A), Gran

  • 3. Morten Ørsal Johansen (FrP), Vestre Toten

  • 4. Tore Hagebakken (A), Gjøvik

  • 5. Anne Tingelstad Wøien (Sp), Gran

  • 6. Olaf Michael Thommessen (H), Lillehammer

  • 7. Aksel Hagen (SV), Lillehammer

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 2 og 4 (A):

  • 1. Stine Renate Håheim, Nord-Aurdal

  • 2. Espen Johnsen, Lillehammer

  • 3. Solveig Rindhølen, Sel

  • 4. Ragnar Frimann Nordgreen, Lillehammer

  • 5. Gro Lundby, Øystre Slidre

  • 6. Stein Knutsen, Vestre Toten

For representant nr. 3 (FrP):

  • 1. Hanne Maren Blåfjelldal, Sør-Aurdal

  • 2. Roar Steinslien, Gausdal

  • 3. Monica Susann Klette, Gjøvik

  • 4. Terje Erlandsen, Lillehammer

For representant nr. 5 (Sp):

  • 1. Johannes Rindal, Dovre

  • 2. Hans Seierstad, Østre Toten

  • 3. Torstein Lerhol, Vang

  • 4. Aud Gunnhild Hove, Skjåk

For representant nr. 6 (H):

  • 1. Jørand Ødegård Lunde, Vang

  • 2. Gunnar Kongsrud, Gjøvik

  • 3. Sunniva Ihle Steinstad, Øyer

  • 4. Rune Meier, Gran

For representant nr. 7 (SV):

  • 1. Kristine Kvam, Gran

  • 2. Sigmund Hagen, Gjøvik

  • 3. Jane Solbrekken-Nygård, Etnedal

  • 4. Truls Gjefsen, Sel

OSLO

17 representanter
  • 1. Jens Stoltenberg (A), Oslo

  • 2. Per-Kristian Foss (H), Oslo

  • 3. Siv Jensen (FrP), Oslo

  • 4. Marit Nybakk (A), Oslo

  • 5. Kristin Halvorsen (SV), Oslo

  • 6. Ine Marie Eriksen Søreide (H), Oslo

  • 7. Jan Bøhler (A), Oslo

  • 8. Christian Tybring-Gjedde (FrP), Oslo

  • 9. Jonas Gahr Støre (A), Oslo

  • 10. Trine Skei Grande (V), Oslo

  • 11. Michael Tetzschner (H), Oslo

  • 12. Marianne Marthinsen (A), Oslo

  • 13. Peter N. Myhre (FrP), Oslo

  • 14. Heikki Holmås (SV), Oslo

  • 15. Hadia Tajik (A), Oslo

  • 16. Nikolai Astrup (H), Oslo

  • 17. Hans Olav Syversen (KrF), Oslo

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4, 7, 9, 12 og 15 (A):

  • 1. Håkon Haugli, Oslo

  • 2. Truls Wickholm, Oslo

  • 3. Karin Yrvin, Oslo

  • 4. Lotte Grepp Knutsen, Oslo

  • 5. Khalid Mahmood, Oslo

  • 6. Siri Gåsemyr Staalesen, Oslo

  • 7. Ivar Leveraas, Oslo

  • 8. Gro Bratteli Jamholt, Oslo

  • 9. Olav Magnar Tønsberg, Oslo

For representant nr. 2, 6, 11 og 16 (H):

  • 1. Afshan Rafiq, Oslo

  • 2. Kristin Vinje, Oslo

  • 3. Heidi Nordby Lunde, Oslo

  • 4. Lars Groth, Oslo

  • 5. Lene Cecilie Mathisen, Oslo

  • 6. Bård Folke Fredriksen, Oslo

  • 7. Odd Sverre Gullberg, Oslo

For representant nr. 3, 8 og 13 (FrP):

  • 1. Sylvi Listhaug, Oslo

  • 2. Mazyar Keshvari, Oslo

  • 3. Aina Charlotte Stenersen, Oslo

  • 4. Brage Baklien, Oslo

  • 5. Espen Espeset, Oslo

  • 6. Marianne Nordli, Oslo

For representant nr. 5 og 14 (SV):

  • 1. Heidi Sørensen, Oslo

  • 2. Akhtar Chaudhry, Oslo

  • 3. Mari Lund Arnem, Oslo

  • 4. Morten Drægni, Oslo

  • 5. Hanne Lyssand, Oslo

For representant nr. 10 (V):

  • 1. Ola Elvestuen, Oslo

  • 2. Alvhild Hedstein, Oslo

  • 3. Monica Tjelmeland, Oslo

  • 4. Kjell Magne Veivåg, Oslo

For representant nr. 17 (KrF):

  • 1. Janne Haaland Matlary, Oslo

  • 2. Even Westerveld, Oslo

  • 3. Benedikte Elisabeth Tollefsen-Minos, Oslo

  • 4. Fredrick Otieno Makosir, Oslo

ROGALAND

13 representanter
  • 1. Ketil Solvik-Olsen (FrP), Oslo

  • 2. Tore Nordtun (A), Stavanger

  • 3. Bent Høie (H), Stavanger

  • 4. Solveig Horne (FrP), Sola

  • 5. Eirin Kristin Sund (A), Gjesdal

  • 6. Dagfinn Høybråten (KrF), Nesodden

  • 7. Siri A. Meling (H), Eigersund

  • 8. Øyvind Vaksdal (FrP), Haugesund

  • 9. Torfinn Opheim (A), Sauda

  • 10. Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Hjelmeland

  • 11. Arve Kambe (H), Haugesund

  • 12. Bente Thorsen (FrP), Karmøy

  • 13. Hallgeir H. Langeland (SV), Stavanger

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4, 8 og 12 (FrP):

  • 1. Terje Halleland, Ølen

  • 2. Marit Amundsen, Stavanger

  • 3. Pål Morten Borgli, Sandnes

  • 4. Wenche Haffnes Andersen, Eigersund

  • 5. Randi Iren Rettedal, Tysvær

  • 6. Torunn Austdal Rasmussen, Klepp

  • 7. Atle Simonsen, Stavanger

For representant nr. 2, 5 og 9 (A):

  • 1. Laila Thorsen, Haugesund

  • 2. Torstein Tvedt Solberg, Stavanger

  • 3. Siv-Len Strandskog, Sola

  • 4. Karl Gjedrem, Bjerkreim

  • 5. Nina Kathrin Andreassen Galta, Stavanger

  • 6. John Holvik, Karmøy

For representant nr. 3, 7 og 11 (H):

  • 1. Tina Bru, Stavanger

  • 2. Magnus Skretting, Sandnes

  • 3. Helene Barkved, Strand

  • 4. Bjørn Sæstad, Klepp

  • 5. Bjørn Seljestad, Karmøy

  • 6. Sissel Knutsen Hegdal, Stavanger

For representant nr. 6 (KrF):

  • 1. Kjell Arvid Svendsen, Karmøy

  • 2. Ellen Marie Solheim, Stavanger

  • 3. Olaug Vervik Bollestad, Gjesdal

  • 4. Frithjof Vassbø, Bjerkreim

For representant nr. 10 (Sp):

  • 1. Geir Pollestad, Bergen

  • 2. Arne Bergsvåg, Vindafjord

  • 3. Magnhild Eia, Lund

  • 4. Tone Ravnås, Randaberg

For representant nr. 13 (SV):

  • 1. Ingrid Fiskaa, Time

  • 2. Lasse Kinden Endresen, Stavanger

  • 3. Geir Allan Stava, Karmøy

  • 4. Nina Eltervåg, Sandnes

SOGN OG FJORDANE

5 representanter
  • 1. Ingrid Heggø (A), Høyanger

  • 2. Liv Signe Navarsete (Sp), Lærdal

  • 3. Åge Starheim (FrP), Selje

  • 4. Tor Bremer (A), Luster

  • 5. Bjørn Lødemel (H), Hornindal

Vararepresentanter

For representant nr. 1 og 4 (A):

  • 1. Sonja Edvardsen, Eid

  • 2. Anette Stegegjerdet, Luster

  • 3. Brigt Olav Samdal, Flora

  • 4. Kristin Maurstad, Vågsøy

  • 5. Kjetil Klakegg Bergheim, Flora

For representant nr. 2 (Sp):

  • 1. Erling Sande, Gloppen

  • 2. Knut Magnus Olsen, Jølster

  • 3. Sandra Strandos, Høyanger

  • 4. Nils Isak Myklebust, Vågsøy

For representant nr. 3 (FrP):

  • 1. Anne June Iversen, Jølster

  • 2. Rita Navarsete, Sogndal

  • 3. Bjarne Holme, Flora

  • 4. Oddvar Hallset Reiakvam, Trondheim

For representant nr. 5 (H):

  • 1. Jacob Nødseth, Flora

  • 2. Monica Finden, Aurland

  • 3. Ola Braanaas, Gulen

  • 4. Eva Marie Halvorsen, Førde

TELEMARK

6 representanter
  • 1. Terje Lien Aasland (A), Skien

  • 2. Bård André Hoksrud (FrP), Bamble

  • 3. Gunn Olsen (A), Kragerø

  • 4. Torbjørn Røe Isaksen (H), Oslo

  • 5. Sigvald Oppebøen Hansen (A), Nissedal

  • 6. Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Skien

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 3 og 5 (A):

  • 1. Lene Vågslid, Bø

  • 2. Odin Adelsten Bohmann, Skien

  • 3. Mette Nord, Porsgrunn

  • 4. Robin Martin Kåss, Porsgrunn

  • 5. Linda Holien, Bamble

  • 6. Finn Arild Bystrøm, Tinn

For representant nr. 2 (FrP):

  • 1. Kåre Fostervold, Porsgrunn

  • 2. Karianne Hansen, Skien

  • 3. Jørn Inge Næss, Skien

  • 4. Bjørn Magne Langkås, Bø

For representant nr. 4 (H):

  • 1. Edvard Mæland, Seljord

  • 2. Gunn Marit Helgesen, Porsgrunn

  • 3. Emilie Schäffer, Skien

  • 4. Reidar Gullesen, Skien

For representant nr. 6 (KrF):

  • 1. Hanne Thürmer, Notodden

  • 2. Dag Sele, Bø

  • 3. Anne Elisabeth Naper, Oslo

  • 4. Tor André Ljosland, Notodden

TROMS

7 representanter
  • 1. Bendiks Harald Arnesen (A), Kvæfjord

  • 2. Øyvind Korsberg (FrP), Tromsø

  • 3. Anne Marit Bjørnflaten (A), Tromsø

  • 4. Elisabeth Aspaker (H), Harstad

  • 5. Per-Willy Amundsen (FrP), Harstad

  • 6. Tove Karoline Knutsen (A), Tromsø

  • 7. Irene Lange Nordahl (Sp), Sørreisa

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 3 og 6 (A):

  • 1. Martin Henriksen, Harstad

  • 2. Bjørn Inge Moe, Kåfjord

  • 3. Hilde Nyvoll, Nordreisa

  • 4. Viggo Fossum, Målselv

  • 5. Eva Ottesen, Gratangen

  • 6. Tommy Sarnes, Lenvik

For representant nr. 2 og 5 (FrP):

  • 1. Hanne C. Simonsen Iversen, Harstad

  • 2. Kristoffer Kanestrøm, Tromsø

  • 3. Jan Blomseth, Tromsø

  • 4. Jan-Cato Angell, Skjervøy

  • 5. Line Miriam Haugan, Lenvik

For representant nr. 4 (H):

  • 1. Kent Gudmundsen, Tromsø

  • 2. Terje Olsen, Nordreisa

  • 3. Benedikte Figenschou, Tromsø

  • 4. Remi Iversen, Lyngen

For representant nr. 7 (Sp):

  • 1. Peter Ørebech, Tromsø

  • 2. Sandra Nygård Borch, Lavangen

  • 3. Hanne Braathen, Storfjord

  • 4. Astrid Nygård, Harstad

NORD-TRØNDELAG

6 representanter
  • 1. Gerd Janne Kristoffersen (A), Verdal

  • 2. Arild Stokkan-Grande (A), Levanger

  • 3. Robert Eriksson (FrP), Verdal

  • 4. Lars Peder Brekk (Sp), Vikna

  • 5. Susanne Bratli (A), Steinkjer

  • 6. Lars Myraune (H), Frosta

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 2 og 5 (A):

  • 1. Bård Langsåvold, Meråker

  • 2. Ingvild Kjerkol, Stjørdal

  • 3. Terje Sørvik, Vikna

  • 4. Anne Marit Mevassvik, Overhalla

  • 5. Sturla Sørgaard, Namsskogan

  • 6. Randi Ness, Lierne

For representant nr. 3 (FrP):

  • 1. Endre Skjervø, Steinkjer

  • 2. Ann-Mari Sund, Namsos

  • 3. Einar Almaas, Høylandet

  • 4. Jorun Lundemo, Stjørdal

For representant nr. 4 (Sp):

  • 1. Christina Nilsson Ramsøy, Steinkjer

  • 2. Ivar Vigdenes, Stjørdal

  • 3. Trude Holm, Verdal

  • 4. Erlend Fuglum, Oslo

For representant nr. 6 (H):

  • 1. Elin Agdestein, Steinkjer

  • 2. Joar Olav Grøtting, Nærøy

  • 3. Tor Erik Jensen, Steinkjer

  • 4. Janne Evenhus, Stjørdal

SØR-TRØNDELAG

10 representanter
  • 1. Trond Giske (A), Trondheim

  • 2. Per Sandberg (FrP), Trondheim

  • 3. Gunn Karin Gjul (A), Ørland

  • 4. Linda C. Hofstad Helleland (H), Klæbu

  • 5. Jorodd Asphjell (A), Orkdal

  • 6. Tord Lien (FrP), Trondheim

  • 7. Eva Kristin Hansen (A), Trondheim

  • 8. Snorre Valen (SV), Trondheim

  • 9. Ola Borten Moe (Sp), Trondheim

  • 10. Øyvind Håbrekke (KrF), Oslo

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 3, 5 og 7 (A):

  • 1. Arne L. Haugen, Meldal

  • 2. Knut Gravråk, Melhus

  • 3. Gunn Elin Flakne, Tydal

  • 4. Rita Ottervik, Trondheim

  • 5. Ståle Vaag, Hemne

  • 6. Vibeke Stjern, Åfjord

  • 7. Ismail Salad Elmi, Trondheim

For representant nr. 2 og 6 (FrP):

  • 1. Siv Aida Rui Skattem, Ørland

  • 2. Hallgeir Ivan Bremnes, Frøya

  • 3. Johan Lund Furunes, Melhus

  • 4. Kristian Dahlberg Hauge, Trondheim

  • 5. Lill Harriet Sandaune, Malvik

For representant nr. 4 (H):

  • 1. Lars Bjarne Tvete, Trondheim

  • 2. Torhild O. Aarbergsbotten, Ørland

  • 3. Anne Kathrine Slungård, Trondheim

  • 4. Egil Hestnes, Trondheim

For representant nr. 8 (SV):

  • 1. Aud Herbjørg Kvalvik, Melhus

  • 2. Knut Fagerbakke, Trondheim

  • 3. Kirsten Olava Hofstad, Tydal

  • 4. Bjørn Engen, Oppdal

For representant nr. 9 (Sp):

  • 1. Heidi Greni, Holtålen

  • 2. Hallgeir Grøntvedt, Ørland

  • 3. Arne Mærk Ersvik, Meldal

  • 4. Wenche Vuttudal, Snillfjord

For representant nr. 10 (KrF):

  • 1. Solveig Kopperstad Bratseth, Trondheim

  • 2. Espen Agøy Hegge, Trondheim

  • 3. Karin Kirsti Bakklund Bjørkhaug, Meldal

  • 4. Geirmund Lykke, Trondheim

VESTFOLD

7 representanter
  • 1. Dag Terje Andersen (A), Lardal

  • 2. Anders Anundsen (FrP), Larvik

  • 3. Svein Flåtten (H), Sandefjord

  • 4. Sonja Mandt-Bartholsen (A), Larvik

  • 5. Per Arne Olsen (FrP), Tønsberg

  • 6. Steinar Gullvåg (A), Nøtterøy

  • 7. Inga Marte Thorkildsen (SV), Oslo

Vararepresentanter

For representant nr. 1, 4 og 6 (A):

  • 1. Heidi Ørnlo, Horten

  • 2. Tom Strømstad Olsen, Tønsberg

  • 3. Pournima Namdeo Patil, Sandefjord

  • 4. Thomas Olsen, Larvik

  • 5. Trude Viola Antonsen, Re

  • 6. Fred Willy Bakke Aamelfot, Stokke

For representant nr. 2 og 5 (FrP):

  • 1. Morten Stordalen, Re

  • 2. Ellen Eriksen, Lardal

  • 3. Helga Louise Nymo Opsett, Holmestrand

  • 4. Gard Erling Schømer, Tjøme

  • 5. Stein Roger Nilsen, Horten

For representant nr. 3 (H):

  • 1. Anne Gro Olafsen, Sandefjord

  • 2. Geir Smeby, Tønsberg

  • 3. Anne Gulvik Holmsen, Larvik

  • 4. Stian Tvede Karlsen, Nøtterøy

For representant nr. 7 (SV):

  • 1. Lars Egeland, Tønsberg

  • 2. Heidi M. Tomtum Runningen, Lardal

  • 3. Frode Falch Anmarkrud, Sandefjord

  • 4. Hiam Al-Chirout, Larvik

ØSTFOLD

9 representanter
  • 1. Svein Roald Hansen (A), Fredrikstad

  • 2. Ulf Leirstein (FrP), Moss

  • 3. Irene Johansen (A), Moss

  • 4. Ingjerd Schou (H), Spydeberg

  • 5. Jon Jæger Gåsvatn (FrP), Sarpsborg

  • 6. Thor Erik Forsberg (A), Sarpsborg

  • 7. Wenche Olsen (A), Halden

  • 8. Vigdis Giltun (FrP), Fredrikstad

  • 9. Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), Askim

Vararepresentanter
  • For representant nr. 1, 3, 6 og 7 (A):

  • 1. Stein Erik Lauvås, Marker

  • 2. Kari Agerup, Fredrikstad

  • 3. Tomas Colin Archer, Moss

  • 4. Linda Iren Karlsen, Sarpsborg

  • 5. Fredrik Bjørnebekk, Rygge

  • 6. Ellen Sofie Solbrække, Rakkestad

  • 7. Trygve Einar Westgård, Askim

For representant nr. 2, 5 og 8 (FrP):

  • 1. Erlend Wiborg, Moss

  • 2. Monica Carmen Gåsvatn, Sarpsborg

  • 3. Leif Willy Eriksen, Fredrikstad

  • 4. Hanne Therese Myhrer, Trøgstad

  • 5. Ingolf Paller, Askim

  • 6. Bjørnar Laabak, Fredrikstad

For representant nr. 4 (H):

  • 1. Tage Pettersen, Moss

  • 2. Brede Bøe, Fredrikstad

  • 3. Hilde Margrethe Gravnås, Råde

  • 4. Michael Almvik Meyer, Fredrikstad

For representant nr. 9 (KrF):

  • 1. John Thune, Rakkestad

  • 2. Gerd-Berit Odberg, Halden

  • 3. Eirik Garnes Lunde, Sarpsborg

  • 4. Turid Iren Almvik Meyer, Fredrikstad

Vedlegg 1.5

A: Godkjente og forkastede stemmegivninger, godkjente og forkastede stemmesedler og blanke stemmesedler ved stortingsvalget 2009:

Fylker

Godkjente stemmegivninger

Sum godkjente stemmegivninger

Forkastede stemmegivninger

Sum forkastede stemmegivninger

Godkjente stemmesedler

Sum godkjente stemmesedler

Forkastede stemmesedler

Sum forkastede stemme-sedler

Blanke stemmesedler

Sum blanke stemmesedler

F

V

F

V

F

V

F

V

F

V

Østfold

26 430

123 494

149 924

81

199

280

26 290

122 698

148 988

33

79

110

126

719

8 45

Akershus

69 227

232 794

302 021

69

259

328

68 832

231 754

300 586

72

172

244

230

1 056

1 286

Oslo

92 302

231 954

324 256

252

243

495

92 022

231 094

323 116

30

102

132

250

852

1 102

Hedmark

26 308

82 371

108 679

16

98

114

26 154

81 812

107 966

35

21

56

134

497

631

Oppland

22 484

82 364

104 848

18

98

116

22 374

81 912

104 286

28

80

108

82

373

455

Buskerud

32 219

110 645

142 864

32

153

185

32 095

110 154

142 249

22

33

55

124

528

652

Vestfold

30 357

101 431

131 788

17

99

116

30 204

100 913

131 117

31

56

87

99

408

507

Telemark

18 310

76 455

94 765

9

90

99

18 208

76 125

94 333

13

26

39

64

318

382

Aust-Agder

16 153

43 718

59 871

2

113

115

16 085

43 538

59 623

8

20

28

45

174

219

Vest-Agder

21 002

71 630

92 632

7

64

71

20 877

71 501

92 378

8

82

90

71

242

313

Rogaland

46 934

181 058

227 992

14

184

198

46 730

180 167

226 897

42

138

180

135

847

982

Hordaland

79 440

190 173

269 613

16

218

234

79 064

188 969

268 033

105

257

362

279

1 010

1 289

Sogn og Fjordane

13 695

45 257

58 951

9

40

49

13 634

45 072

58 706

30

27

57

45

137

182

Møre og Romsdal

33 034

106 316

139 350

14

177

191

32 859

105 809

138 668

39

41

80

107

461

568

Sør-Trøndelag

46 053

117 292

163 345

49

97

146

45 826

116 710

162 537

50

49

99

180

518

698

Nord-Trøndelag

17 106

55 723

72 829

8

90

98

17 005

55 400

72 405

18

37

55

75

285

360

Nordland

34 328

96 243

130 571

20

206

226

34 141

95 562

129 703

39

155

194

124

467

591

Troms

20 281

64 385

84 666

13

158

171

20 174

64 042

84 216

14

35

49

83

332

415

Finnmark

11 445

25 950

37 395

7

78

85

11 365

25 732

37 097

16

23

39

67

140

207

I alt

657 108

2 039 253

2 696 360

653

2664

3317

653 939

2 028 964

2 682 904

633

1 433

2 064

2 320

9 364

11 684

B. Forkastede stemmegivninger og stemmesedler ved stortingsvalget 2009:

Forkastede forhåndsstemmer, ikke i manntallet

Forkastede valgtingsstemmer, ikke i manntallet

Forkastede stemmesedler, mangler offentlig stempel

Forkastet fordi stemmegivningen kom for sent frem

F

V

V

F

Østfold

9

191

72

62

Akershus

24

251

168

10

Oslo

132

335

93

77

Hedmark

5

98

21

5

Oppland

6

101

76

0

Buskerud

12

150

31

12

Vestfold

4

88

53

0

Telemark

6

89

26

0

Aust-Agder

0

106

18

0

Vest-Agder

3

61

82

0

Rogaland

5

166

126

0

Hordaland

2

200

242

1

Sogn og Fjordane

0

35

24

0

Møre og Romsdal

6

176

40

0

Sør-Trøndelag

22

109

45

2

Nord-Trøndelag

3

88

36

0

Nordland

2

195

153

6

Troms

5

157

33

1

Finnmark

4

74

4

0

I alt

250

2 670

1 343

176

Oslo, i fullmaktskomiteen, den 1. oktober 2009

Bendiks H. Arnesen

leder og ordfører