4.10 Tiltak mot skatteunndragelser

4.10.1 Sammendrag

Regjeringen prioriterer kampen mot skatte- og avgiftsunndragelser høyt. Store verdier unndras i dag fra fellesskapet. Dette undergraver solidariteten som finansieringen av de offentlige velferdsordningene i Norge bygger på. De som unndrar skatter og avgifter, velter byrdene over på lojale og lovlydige skattytere. Tiltak mot skatteunndragelser er derfor også et viktig ledd i arbeidet for en mer rettferdig fordeling.

For å bekjempe skatte- og avgiftsunndragelser har Regjeringen de siste fire årene styrket budsjettene til skatteetaten og toll- og avgiftsetaten og fremmet lovendringer. Samtidig har Norge vært aktiv i det internasjonale arbeidet mot skatteparadiser. I budsjettet for 2010 følger Regjeringen opp en rekke av forslagene fra Skatteunndragelsesutvalget, jf. NOU 2009:4 Tiltak mot skatteunndragelser. De av utvalgets forslag som ikke fremmes nå, vil bli vurdert senere.

Regjeringen foreslår tiltak som retter seg mot bruken av kontante betalingsmidler. Svart omsetning skjer i stor utstrekning gjennom bruk av kontanter, og det er ønskelig at en større del av betalingsstrømmene skjer gjennom banker og andre finansinstitusjoner, slik at transaksjonene blir sporbare og dermed vanskeligere å skjule. For å bidra til dette foreslås det tiltak både overfor næringsdrivende og privatmarkedet, samt tiltak mot brudd på deklareringsplikten for valuta og andre betalingsmidler.

For å redusere bruken av kontanter foreslås det å nekte fradragsrett for kostnader som ikke er betalt via bank, hvis beløpet er over 10 000 kroner. Forslaget omfatter både nektelse av inntektsfradrag etter skatteloven og fradrag for inngående avgift etter merverdiavgiftsloven.

Videre foreslås det at den som kjøper tjenester eller varer sammen med tjenester, skal kunne bli gjort medansvarlig for skatt og merverdiavgift som er unndratt av den som leverer tjenesten. Forslaget gjelder omsetning der kjøpesummen overstiger 10 000 kroner og kjøperen ikke har betalt via bank.

Betalingsmidler over 25 000 kroner som føres ut eller inn av Norge, skal deklareres hos tollmyndighetene. For å bedre etterlevelsen av deklareringsplikten foreslår Regjeringen at tollmyndighetene ved brudd på deklareringsplikten skal få adgang til å ilegge et overtredelsesgebyr på inntil 30 pst. av beløpet som ikke er deklarert.

I tillegg foreslår Regjeringen å følge opp Skatteunndragelsesutvalgets forslag om:

  • å gi Økokrim en utvidet adgang til å videreformidle opplysninger om mistenkelige transaksjoner mottatt etter hvitvaskingsloven til skatteetaten og toll- og avgiftsetaten,

  • at revisor skal pålegges å sende revisors nummererte brev til den revisjonspliktige som begrunner hvorfor næringsoppgaven eller kontrolloppgaven ikke er underskrevet, i kopi til skattetaten,

  • at skatte- og avgiftsmyndighetene skal kunne gi opplysninger til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet,

  • å lovfeste at skattyter skal opptre lojalt og aktsomt og innføre en tilsvarende bestemmelse om alminnelig opplysningsplikt som i ligningsloven i skatte- og avgiftslovgivningen for øvrig, og

  • å presisere i ligningsloven at toårsfristen for endring av ligningen ikke gjelder i de tilfeller hvor skattyteren har unnlatt å gjøre ligningsmyndighetene oppmerksom på feil ved ligningen og skatteoppgjøret som han er, eller burde være, klar over.

Det vises til nærmere omtale av forslagene i Prop 1 L (2009–2010) Skatte- og avgiftsopplegget mv. – lovendringer.

4.10.2 Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.