Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 2. desember 2009

Feil i Ot.prp. nr. 103 (2008–2009) Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, jf. Prop. 13 L (2009–2010)

Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjør med dette Arbeids- og sosialkomiteen oppmerksom på enkelte feil i Ot.prp. nr. 103 (2008–2009) Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, jf. Prop. 13 L (2009–2010).

I Ot.prp. nr. 103 (2008–2009) i punkt 6.7.1 på side 33 står det:

"Departementet viser til at arbeids- og velferdsforvaltningsloven pålegger Arbeids- og velferdsetaten å sørge for at representanter for brukerne får mulighet til å uttale seg i forbindelse med planlegging, gjennomføring og evaluering av etatens virksomhet, jf NAV-loven § 6. Erfaringer fra brukerne av tjenestene kommer således til NAV-kontorets kunnskap og vil kunne påvirke utformingen av kontorets tjenestetilbud."

Departementet har feilsitert den aktuelle bestemmelsen i NAV-loven, som lyder:

"6. Brukermedvirkning

Arbeids- og velferdsetaten skal sørge for at representanter for brukerne får mulighet til å uttale seg i forbindelse med planlegging, gjennomføring og evaluering av etatens tjenester."

Departementet har skrevet "virksomhet", der det skulle vært "tjenester". Feilsitatet skaper inntrykk av at brukerne kan påvirke et større område enn de etter loven kan. Denne bestemmelsen i NAV-loven er ikke foreslått endret, og den er heller ikke avgjørende for de lovendringer som foreslås. Bestemmelsen nevnes i sammenheng med at gjeldende regler om samarbeid med organisasjoner på feltet foreslås videreført. Feilen har ikke betydning for innholdet i det fremlagte forslaget.

I Ot.prp. nr. 103 (2008–2009) i punkt 6.9.1 på side 36 står det:

"Kommunen kan derfor ikke gi avslag på tjenester og stønader etter lovforslaget med denne begrunnelsen, jf. lovforslagets § 10 om kommunens ansvar for å sørge for de bevilgninger som er nødvendige for å yte de tjenester og stønader som kommunen har ansvar for etter loven"

Riktig henvisning skal være til § 7 som regulerer kommunens økonomiske ansvar. Beskrivelsen for øvrig er korrekt, det er bare nummereringen som er feil. Feilen har ikke betydning for innholdet i det fremlagte forslaget.