16.1 Sammendrag

16.1.1 Innledning

Nærings- og handelsdepartementet hadde i 2008 et utgiftsbudsjett på 32,6 mrd kroner. Departementet har ansvar for ti virksomheter, 21 selskaper og ett særlovsselskap.

16.1.2 Riksrevisjonen uttaler

Riksrevisjonen har avgitt ti avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

16.1.2.1 Tilskuddsordninger under Nærings- og handelsdepartementet

Riksrevisjonen kan ikke se at departementet har etablert rutiner for å sikre at tilskuddsordningene blir evaluert med en frekvens og et omfang som er basert på en overordnet risiko- og vesentlighetsvurdering. Riksrevisjonen har merket seg at departementet anser det som hensiktsmessig at evalueringer av tilskuddsordninger blir gjennomført ut fra en overordnet vurdering og at departementet høsten 2009 vil igangsette en årlig prosess for dette. Videre har Riksrevisjonen merket seg at departementet har igangsatt og utlyst anbudskonkurranse for ekstern evaluering av tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk.

16.1.2.2 Oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Av tidligere rapporterte forhold er følgende saker avsluttet:

  • gjennomføring av pålagte oppgaver ved Sjøfartsdirektoratet

  • manglende måloppnåelse i Styret for det industrielle rettsvern

  • manglende omtale av Semantikkregisteret for elektronisk samhandling (SERES) og overskridelse av måltall i Brønnøysundregistrene

  • gjennomføring av budsjettet, sviktende styring av, og kontroll med, ikt-sikkerhet og ikke tilfredsstillende rutiner på anskaffelsesområdet ved Norges geologiske undersøkelse

  • anskaffelser ved Norsk Romsenter

16.1.2.3 Forvaltningsrevisjoner

Det gjøres for øvrig oppmerksom på at det for tiden gjennomføres en forvaltningsrevisjon om sikkerhet til sjøs.

16.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at det er avgitt ti avsluttende revisjonsbrev, hvorav ingen med merknader.

Komiteen viser til at den i brev av 18. november 2009 til nærings- og handelsministeren stilte flere spørsmål i tilknytning til Riksrevisjonens rapportering. Statsråden svarte i brev av 1. desember 2009. Brevene følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til svar fra statsråden på spørsmål fra komiteen om saksbehandlingstiden for saker til behandling i Patentstyret 2008. Statsråden opplyser at behandlingstiden for patentsøknader for saker som ble ferdigbehandlet i 2008 var 4,2 år. Komiteen mener saksbehandlingstiden for patentsøknader er uforsvarlig lang og at det er nødvendig å intensivere arbeidet for å få denne redusert.

Komiteen viser videre til at det fortsatt er mangelfulle rutiner for å sikre at tilskuddsordningene blir evaluert og fulgt opp i tråd med forventet risiko- og vesentlighetsvurdering. Komiteen viser for øvrig til Riksrevisjonens rapport og har ingen øvrige merknader.