Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Finansdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009–2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009–2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Finansdepartementets område:

  • 1. Riksrevisjonen har påpekt forhold som viser at Finansdepartementet ikke har sørget for at departementet og underliggende etater etterlever sikkerhetsloven og tilhørende forskrifter fullt ut. Statsråden har i sitt svar sagt at departementet arbeider med kontinuerlig oppfølging av de påpekte forhold. Hvilke konkrete tiltak er gjennomført for å sikre at Finansdepartementet og underliggende etater oppfyller sikkerhetsloven og tilhørende forskrifter fullt ut?

  • 2. Riksrevisjonen har pekt på at rapporteringen fra Skatteetatens kontrollarbeid medfører feilregistreringer og avvik i Skatteetatens årsrapportering. Skatteetaten er avhengig av utstrakt tillit hos skattebetalerne. Hvordan har statsråden sikret at denne tilliten kan gjenopprettes slik at en er trygg på at det er relevant og pålitelig resultatinformasjon som gir grunnlag for vurdering av måloppnåelsen?

  • 3. Riksrevisjonen peker på at tidligere merknader om Skatteetatens mangelfulle internkontroll fortsatt står uløst. Anskaffelsesreglementet er ikke fulgt. Det er fortsatt ikke iverksatt tiltak som hindrer ansattes mulighet for påvirkning av ligning til nærstående mv. Slike mangler øker risikoen for mislighold og korrupsjon. Hvilke konkrete tiltak har statsråden iverksatt for å gjenopprette skatteyters tillit til at Skatteetaten selv etterlever pålagt regelverk?

  • 4. Riksrevisjonen peker på mangler i internkontrollen for Toll- og avgiftsetaten. De samme påpekninger er også gjort tidligere. Hvilke konkrete tiltak er iverksatt for å bedre situasjonen og hvorfor er det ikke iverksatt tiltak i 2008 for å bøte på tidligere påpekninger?

Av hensyn til den videre fremdrift i saken bes det om snarlig svar.