Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Samferdselsdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Samferdselsdepartementets område:

  • 1. Av 45 anleggs- og tjenestekontrakter som ble utsatt for kontroll i 2008, hadde 22 betydelige kostnadsoverskridelser. To hadde overskridelser var på mer enn 100 prosent. Hvilke konkrete tiltak har statsråden gjennomført for å bedre kontraktskompetansen i Statens vegvesen?

  • 2. På hvilket tidspunkt ble statsråden kjent med utfordringene knyttet til Merkur sikringsanlegg?

  • 3. På hvilken måte påvirker den ufullstendige rapporteringen av innstilte tog Samferdselsdepartementets mulighet til å kreve prisavslag i henhold til kjøpsavtalen med NSB AS?

  • 4. Departementet opplyser at det har vært vanskelig å sikre nødvendig kompetanse for å fylle opp turnusen for beredskap i Region Øst. Hvilke tiltak er gjennomført for å bedre tilgangen på nødvendig kompetanse slik at beredskapen kan komme på akseptabelt nivå?

  • 5. Er statsråden enig i at det er i Samferdselsdepartementets, Jernbaneverkets og togselskapenes interesse å avklare årsak og ansvarsforhold for å sikre bedre punktlighet i togtrafikken, og hvilke tiltak er konkret igangsatt med sikte på å gi slik oversikt?

Av hensyn til den videre fremdrift i saken bes det om snarlig svar.