Innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i lov 7. mai 2004 nr. 21 om Riksrevisjonen

Dette dokument

  • Innst. 25 L (2010–2011)
  • Dato: 21.10.2010
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Innledning

I innstillingen foreslås det presisert i riksrevisjonsloven at myndighet som etter loven er lagt til «Stortinget», men i praksis har vært utøvd av Stortingets presidentskap, skal tilligge presidentskapet.

Fastsettelse av riksrevisors lønn og pensjon

I lov om Riksrevisjonen av 7. mai 2004 nr. 21 § 6 første ledd er det fastsatt at riksrevisorenes lønn og pensjon fastsettes av Stortinget. Den tidligere lov om Riksrevisjonen hadde ikke tilsvarende bestemmelse, og praksis før lovendringen var at riksrevisorenes lønn og pensjon ble fastsatt av Stortingets presidentskap.

I forarbeidene til loven – forslag fra Riksrevisjonen oversendt til Stortinget 17. januar 2001 med senere justeringer – ble det vist til at tilsvarende forhold var lovregulert for sivilombudsmannens vedkommende, jf. Innst. O. nr. 54 (2003–2004) fra kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Lov om sivilombudsmannen av 22. juni 1962 nr. 8 § 13 ble imidlertid endret i 2002 uten at forslaget til lov om Riksrevisjonen ble justert tilsvarende. I henhold til nåværende § 13 i sivilombudsmannsloven fastsettes ombudsmannens lønn av «Stortinget eller den det gir fullmakt». Utgangspunktet for endringen var praktiske hensyn, og ønske om å klargjøre lovhjemmelen etter at Stortinget hadde vedtatt at myndigheten til å treffe vedtak angående ombudsmannens lønn skulle ligge hos presidentskapet, jf. Dokument nr. 8:140 (2001–2002) Forslag fra stortingsrepresentantene Inge Lønning og Ågot Valle om endring i lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen.

I praksis har riksrevisjonsloven vært forstått på den samme måten som sivilombudsmannsloven. Ordlyden foreslås nå endret slik at den er bedre i samsvar med praksis, og mer i tråd med det som er fastsatt i henhold til sivilombudsmannsloven.

Presidentskapet foreslår etter dette å endre § 6 første ledd i lov om Riksrevisjonen slik at uttrykket «Stortinget» endres til «Stortingets presidentskap». Myndigheten vil da fremgå direkte av loven uten at det er nødvendig for Stortinget å fatte et eget fullmaktsvedtak i tilknytning til lovendringen.

Presidentskapet viser for øvrig til at både sivilombudsmannen og riksrevisor vil være omfattet av forslaget til ny pensjonslov som regjeringen har fått i oppdrag å utarbeide. Det understrekes at forslaget om å presisere dagens lovtekst ikke tar sikte på å foregripe eller endre den fremtidige pensjonsordningen, men kun er ment som en klargjøring i forhold til eksisterende praksis.

Oppnevning av revisor for Riksrevisjonen

I lov om Riksrevisjonen § 8 annet ledd heter det at Riksrevisjonens regnskap skal revideres av revisor oppnevnt av Stortinget. I henhold til tidligere og gjeldende praksis er det også her presidentskapet, og ikke Stortinget i plenum, som har oppnevnt revisor for Riksrevisjonen. Fra våren 2010 gjennomføres anbuds-konkurranse for revisjonstjenesten i tråd med lov om offentlige anskaffelser. Perioden revisoren oppnevnes for, er nå begrenset til fem år.

Forarbeidene til riksrevisjonsloven viser at man i lovforslaget ikke tilsiktet noen endring med hensyn til hvilken instans som skulle oppnevne revisor, jf. Innst. O. nr. 54 (2003–2004) fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, der det fremgår at hensikten med forslaget var at regelen skulle lovfestes.

Presidentskapet foreslår på denne bakgrunn at § 8 annet ledd gis en utforming som gir bedre samsvar med praksis, og at myndigheten legges direkte til presidentskapet.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i lov 7. mai 2004 nr. 21 om Riksrevisjonen.

I

I lov 7. mai 2004 nr. 21 om Riksrevisjonen gjøres følgende endringer:

§ 6 første ledd skal lyde:

Riksrevisorenes lønn og pensjon fastsettes av Stortingets presidentskap.

§ 8 annet ledd første punktum skal lyde:

Riksrevisjonens regnskap fastsettes av Kollegiet og revideres av revisor oppnevnt av Stortingets presidentskap.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 21. oktober 2010

Dag Terje Andersen

Hans Frode Kielland Asmyhr

Per-Kristian Foss

Marit Nybakk

Geir-Ketil Hansen

Line Henriette Hjemdal