Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om endringer i studentsamskipnads-loven

Dette dokument

  • Innst. 96 L (2010–2011)
  • Kildedok: Prop. 15 L (2010–2011)
  • Dato: 25.11.2010
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Kunnskapsdepartementet foreslår i proposisjonen å endre studentsamskipnadsloven § 2. Hensikten er å legge bedre til rette for sammenslåing av studentsamskipnader. Departementet viser til at det i universitets- og høyskolesektoren er initiert en rekke utredninger og samarbeidsprosesser som vil kunne føre til at høyere utdanningsinstitusjoner slår seg sammen. Det vil i den forbindelse bli aktuelt å vurdere organiseringen av tilknyttede studentsamskipnader.

Departementet foreslår på denne bakgrunn at det legges inn en presisering i loven av at sammenslåing av studentsamskipnader blir gjennomført etter prinsipper om kontinuitet, dvs. regler omkring overdragelse av eiendeler, rettigheter og forpliktelser. Forslaget medfører bl.a. at sammenslåing ikke utløser dokumentavgift ved overdragelse av fast eiendom, herunder bygninger og faste anlegg. Dette vil gjelde sammenslåing ved nystiftelse av en studentsamskipnad så vel som sammenslåing ved opptak til en eksisterende studentsamskipnad. Forslaget til lovbestemmelse bygger på de samme kontinuitetsbetraktningene som fusjonsreglene i aksjeloven og allmennaksjeloven kapittel 13.

Departementet har i denne omgang ikke videreført forslaget i høringsbrevet om kontinuitet ved innlemming av studentboligstiftelser i studentsamskipnader. Departementet ser behov for å utrede videre enkelte sider av en slik lovendring, og tar sikte på å komme tilbake til dette i forbindelse med senere forslag til endringer i studentsamskipnadslovgivningen.

Departementets forslag til lovendring vil ikke ha andre økonomiske konsekvenser enn at sammenslåing av studentsamskipnader ikke vil utløse plikt til å betale tinglysningsgebyr og dokumentavgift ved eierskifte av fast eiendom, herunder bygninger og faste anlegg.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Gjelseth, Anna Ljunggren, Anette Stegegjerdet Norberg, Hadia Tajik, Truls Wickholm og lederen Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Mette Hanekamhaug, Tord Lien og Bente Thorsen, fra Høyre, Elisabeth Aspaker, Svein Harberg og Henning Warloe, fra Sosialistisk Venstreparti, Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Johannes Rindal, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til proposisjonen.

Komiteen stiller seg bak regjeringens forslag til endringer i lov om studentsamskipnader slik at sammenslåing av studentsamskipnader kan gjennomføres med kontinuitet. Komiteen har forståelse for regjeringens ønske om snarlig behandling av saken sett i lys av søknaden om sammenslåing fra SiO og OAS. Komiteen er videre kjent med at regjeringen har et større arbeid pågående i forbindelse med studentsamskipnadslovgivningen. Dersom det inntreffer utilsiktede konsekvenser av forslaget som det ikke er tatt høyde for i den foreliggende lovproposisjonen, ber komiteen om at regjeringen tar hensyn til dette i det kommende lovarbeidet.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i studentsamskipnadsloven

I

I lov 14. desember 2007 nr. 116 om studentsamskipnader gjøres følgende endringer:

§ 2 tredje ledd skal lyde:

Departementet beslutter om studentsamskipnader skal opprettes, legges ned eller slås sammen. Sammenslåing av studentsamskipnader kan gjennomføres ved at en eller flere studentsamskipnader overdrar sine eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet til en annen studentsamskipnad med kontinuitet i rettighets- og forpliktelsesposisjoner når det gjelder eierskifte av fast eiendom, herunder bygninger og faste anlegg. Aksjeloven §§ 13-13 til 13-16 gjelder tilsvarende så langt de passer for slik sammenslåing.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 25. november 2010

Marianne Aasen

leder og ordfører