4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens kontroll av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og dets underliggende virksomheter og at det er avgitt seks avsluttende revisjonsbrev uten merknad og ett avsluttende revisjonsbrev med merknad til Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen setter fokus på svakheter i departementets styring av multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø. Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø (MultifunC) er et spesialisert og kostbart institusjonstilbud som ble etablert i 2005 for å styrke tilbudet for ungdom i aldersgruppen 14–18 år med alvorlige atferdsvansker. Kapasitetsutnyttelsen i MultifunC har vært lav i flere år.

Komiteen har også merket seg at Riksrevisjonen påpeker mangelfull oppfølging av enslige mindreårige asylsøkere. Dette gjelder flere forhold, herunder:

  • kommunalt barnevern

  • fylkesmennenes tilsyn

  • helsetilbud

  • rutiner for samarbeid med Bufetat og kommunene

  • feilbudsjettert driftsutgifter til enslige mindre-årige asylsøkere

Komiteen viser til at Riksrevisjonen påpeker en rekke viktige forhold. Eksempelvis ser komiteen det som uakseptabelt at kommunale barnevernstjenester ikke følger opp bekymringsmeldinger fra mottak for mindreårige asylsøkere, og at man vegrer seg for å gripe inn når omsorgssituasjonen ikke er avklart.

Komiteen er forøvrig tilfreds med at Riksrevisjonen vil følge opp en rekke områder neste år – herunder den lange saksbehandlingstiden i fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker.

Komiteen finner, i likhet med Riksrevisjonen, at det er kritikkverdig at saksbehandlingstiden i 88 prosent av barnevernssakene i fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker fortsatt er på mer enn fire uker.

Komiteen viser til sitt brev til statsråd Lysbakken og statsrådens svar. Komiteen er tilfreds med at statsråden er klar på at det er et mål å øke antallet ungdommer som får tiltak i MultifunC. Komiteen er tilfreds med de tiltak som er igangsatt og at statsråden vil følge utviklingen i kapasitetsutnyttelsen nøye i tiden fremover.

Komiteen er også tilfreds med at det arbeides kontinuerlig med styrking av tjenestetilbudet til alle enslige mindreårige asylsøkere. Komiteen ser det som viktig at brevet statsråden bebuder i sitt svar til komiteen (utarbeidet av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med Justisdepartementet), sendes ut så snart som mulig. Komiteen ser behov for å klargjøre overfor kommunene barnevernstjenestenes ansvar og plikter overfor enslige mindreårige asylsøkere i asylmottak.