Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Torgeir Trældal, Per Roar Bredvold og Ulf Leirstein om å senke krav til aksjekapital for aksjeselskaper

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Torgeir Trældal, Per Roar Bredvold og Ulf Leirstein fremsatte 20. oktober 2010 følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endring av lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven) § 3-1 om å senke minstekravet til aksjekapital for aksjeselskaper til kr 25 000.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, Hårek Elvenes og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til forslaget i Dokument 8:16 S (2010–2011).

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil minne om at det i Soria Moria II er lagt vekt på ønsket om å få på plass enklare reglar for næringslivet, særskilt for små og mellomstore bedrifter.

Fleirtalet viser til at eit eige utval nå har levert eit utgreiingsarbeid der siktemålet er å forenkle aksjelova. Utgreiinga inneheld mange viktige forslag som vil gjere kvardagen betydeleg enklare for små og mellomstore aksjeselskap. Eitt av spørsmåla som blei utgreidd, var spørsmålet om aksjekapitalkravet i aksjelova. I utgreiinga blir det føreslege at kravet til minste aksjekapital i aksjeselskap blir redusert frå 100 000 kroner til 30 000 kroner. Bakgrunnen for forslaget er å gjere det enklare og billigare å stifte aksjeselskap.

Fleirtalet viser til at eigarane av eit aksjeselskap har eit økonomisk ansvar som er avgrensa til aksjekapitalen. Det kan derfor verke rimeleg at samfunnet stiller krav til eit aksjeselskap, mellom anna i form av minste kapitalinnskot. Fleirtalet meiner derfor ein må sjå spørsmålet om kapitalinnskot i ein større samanheng.

Fleirtalet viser til at utgreiinga nå vil bli sendt på høyring. På denne bakgrunn vil fleirtalet ta stilling til om krav til minste aksjekapital bør reduserast på grunnlag av utgreiinga og høyringa. Fleirtalet vil derfor tilrå at Dokument 8:16 S (2010–2011) Representantforslag om å senke krav til aksjekapital for aksjeselskap blir lagt ved møteboka.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre understreker at forslaget i første rekke vil ha som effekt at det blir enklere å etablere et aksjeselskap (AS). Dette er positivt. En undersøkelse presentert av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at nesten halvparten av norske aksjeselskaper er registrert med kr 100 000 i aksjekapital, og at det samme gjaldt 70 pst. av ny-etab-lerte aksjeselskaper i 2010. I tillegg kan det forventes at en slik reduksjon i kravet til aksjekapital vil utligne forskjellene til, og redusere, antallet norskregistrerte utenlandske foretak (NUF), som er en norsk filial av et utenlandskregistrert selskap.

Disse medlemmer merker seg også at i Sverige ble minstekravet til aksjekapital for private aktiebolag (AB) redusert til SEK 50 000 gjeldende fra 1. april 2010. Sammen med nye regler for frivillig revisjon pekes det på at dette er de viktigste årsakene til den kraftige økningen i antall nyetablerte selskaper i Sverige.

Disse medlemmer konstaterer at norsk næringsliv har store administrative kostnader knyttet til etterlevelse av krav i offentlig regelverk. Det er liten tvil om at disse kostnadene har stor effekt på bedriftenes rammebetingelser i Norge, og dermed også på arbeidsplasser og verdiskaping. Minstekravet om aksjekapital er en del av dette bildet.

Disse medlemmer viser for øvrig til NHO, som påpeker at dagens høye minstekrav til aksjekapital gir liten beskyttelse for kreditorer.

Disse medlemmer registrerer at Norge nå er ett av de få land i verden, ifølge Verdensbankens rapport, hvor det er blitt vanskeligere å drive næringsvirksomhet de siste fem årene.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endring av lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven) § 3-1 om å senke minstekravet til aksjekapital for aksjeselskaper til kr 25 000.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endring av lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven) § 3-1 om å senke minstekravet til aksjekapital for aksjeselskaper til kr 25 000.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:16 S (2010–2011) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Torgeir Trældal, Per Roar Bredvold og Ulf Leirstein om å senke krav til aksjekapital for aksjeselskaper – vedlegges protokollen.

Oslo, i justiskomiteen, den 1. februar 2011

Per Sandberg

Anders B. Werp

leder

ordfører