Brev fra Fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 4. mars 2011

Dokument 8:78 S Spørsmål fra transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget

Jeg viser til spørsmål fra Fremskrittspartiets medlemmer i Transport- og kommunikasjonskomiteen oversendt i brev 28. februar 2011. Representantene har følgende spørsmål:

Kompetanse på store bergingsoperasjoner er det ikke mange som har, spesielt ikke innen norsk konsulentmiljø.

Vil statsråden sørge for at det i arbeidet med kvalitetssikring av et stort og komplisert bergingsoppdrag som heving av U-864 innebærer, også brukes kompetanse fra internasjonale miljøer, som for eksempel Lloyds og lignende organisasjoner/konsulenter - for å sikre at den kvalitetsmessige vurdering av hevingsalternativet baseres på anerkjent erfaring og kunnskap?

Store statlige investeringer har siden 2000 vært undergitt særskilt kvalitetssikring. Slik kvalitetssikring utføres av særlig kvalifiserte, private virksomheter som har inngått rammeavtale med Finansdepartementet.

Det er Metier og Møreforsking Molde som gjennomfører den eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen for håndtering av U-864. Disse er blant selskapene som er prekvalifisert av Finansdepartementet til å gjennomføre slik kvalitetssikring.

Det er viktig at konsulentene som gjennomfører kvalitetssikringen gjør dette på et uavhengig grunnlag. Jeg vil derfor ikke forsøke å påvirke konsulentene i valget av hvilken kompetanse de ønsker å trekke inn. Der selskapene ikke innehar den nødvendige kompetansen, vil de kunne benytte ekstern kompetanse.

I den videre behandlingen av denne saken vil hensynet til miljøet og folks sikkerhet være det avgjørende. Vi må likevel være klar over at håndteringen av U-864, uavhengig av alternativ, vil være en krevende operasjon. Dersom det skjer uhell under operasjonen, risikerer vi at forurensningssituasjonen forverres. Jeg er derfor tilfreds med at utredningen Kystverket har levert kvalitetssikres av uavhengige konsulenter. På denne måten vil regjeringens beslutningsgrunnlag bli så godt som mulig.