Brev fra Fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 21. mars 2011

Dokument 8:78 S 2010-2011 Rep.forslag fra stortingsrep.Bård Hoksrud, Jan-Henrik Fredriksen, Ingebjørg Godskesen, Arne Sortevik, Åge Starheim og Gjermund Hagesæter om å sette i gang arbeid med heving U-864, fjerning av kvikksølvlasten - nytt spørsmål

Jeg viser til Dokument 8:78 S (2010-2011) og tilleggsspørsmål nr. 3 fra stortingsrepresentant Øyvind Halleraker oversendt i brev 15. mars 2011. Stortingsrepresentant Halleraker har følgende spørsmål:

  • 3. Det vises til Metier og Møreforsking som gjennomfører den eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen for håndtering av U-864.

    • Hvilken frist er gitt for dette arbeidet, og vil Stortinget bli orientert umiddelbart om resultatet?

Metier og Møreforskning er nå i gang med kvalitetssikring (KS1)av konseptvalgutredningen for håndtering av U-864. Konsulentene gjør dette på et uavhengig grunnlag og vil også kunne innhente nødvendig kompetanse eksternt.

Håndteringen av U-864 vil uansett konsept være en krevende operasjon, og det er viktig at konsulentene får den tid de mener er nødvendig for å kvalitetssikre den foreliggende utredningen, samt innhente tilleggsinformasjon dersom de vurderer det som nødvendig. I sitt arbeid har konsulentene identifisert behov for også å vurdere et alternativ der forurensede sedimenter, i tillegg til vraket/kvikksølvet, i stor grad fjernes før området tildekkes. Videre ønsker konsulentene at Kystverket vurderer risikoen ved tildekkingsalternativet i et langsiktig perspektiv ytterligere. Min vurdering er at det er fornuftig at Kystverket gjennomfører disse vurderingene slik at vi får et så godt beslutningsgrunnlag som mulig. Fiskeri- og kystdepartementet er i dialog med konsulentene om tidspunkt for ferdigstilling av kvalitetssikringen. Denne dialogen er ikke sluttført.

Det vil i revidert nasjonalbudsjett for 2011bli orientert om den videre fremdriften. Når rapporten fra kvalitetssikringen (KS1) foreligger, vil denne bli offentliggjort. Regjeringen vil deretter ta stilling til den videre håndteringen av U-864. Etter dette må det gjennomføres et forprosjekt for valgt alternativ som deretter skal til ny ekstern kvalitetssikring (KS2).