Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komitélederen til Justis- og politidepartementet v/statsråden, datert 7. april 2011

Vedr. kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Sivilombudsmannens årsmelding for 2010

I anledning kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Dokument 4 (2010-2011) Sivilombudsmannens årsmelding for 2010, ønsker komiteen svar på hvordan og i hvilken grad komiteens behandling av forrige årsmelding er fulgt opp. Det vises til Innst. 264 S (2009–2010) fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om melding for året 2009 fra Sivilombudsmannen, hvor det heter at:

  • Komiteen viser til at ombudsmannen i noen enkeltsaker, på grunnlag av hans oppfatning av saken, anbefaler klagere å gå til rettssak. Komiteen vil påpeke at selv om ombudsmannen i slike saker har klare oppfatninger av hvordan utfallet av en slik sak burde bli, vil det alltid eksistere en økonomisk risiko for saksøker, blant annet i form av at saksøker må betale saksomkostninger for motparten. Komiteen mener at i de enkelttilfeller hvor ombudsmannen skriftlig anbefaler klagere å gå til sak, og saksøker likevel blir idømt å dekke motpartens saksomkostninger, skal det offentlige ettergi dette. Komiteen ber regjeringen sette i verk en slik praksis.

I hvilken grad har Justis- og politidepartementet bidratt til å legge til rette for at disse føringene er blitt fulgt opp i praksis?